Iraškim vojakom v osvajanju ozemlja severno od Bagdada pomaga tudi šiitska milica. Foto: Reuters
Iraškim vojakom v osvajanju ozemlja severno od Bagdada pomaga tudi šiitska milica. Foto: Reuters
Iraška ofenziva na Tikrit

Gre za največjo vojaško operacijo v provinci od lanskega junija, ko so jo zavzeli islamski sunitski skrajneži in začeli prodirati proti Bagdadu.

Iraški premier Haider Al Abadi je začetek operacije oznanil v nedeljo med obiskom Samare, kjer se je zbralo več tisoč vojakov in pripadnikov šiitske milice, ki so se potem odpravili v boj, skupno pa je v boj za Tikrit podalo okoli 30.000 ljudi. Spopadi potekajo spopadi na tleh, saj vojska in šiitske milice napadajo mesto iz petih smeri, iz zraka pa jim pomagajo tudi bojna letala.

Kot poroča Reuters, naj bi topništvo v vojaškem oporišču severno od Tikrita bombardiralo položaje pripadnikov Islamske države v mestu, a se vojaki in pripadniki milice spopadajo z hudim odporom pripadnikov Islamske države, ki so imeli več mesecev časa, da so se pripravili na spopade. V spopadih je po podatkih iraškega zdravniškega osebja umrlo 37 vojakov in pripadnikov milice.

Vzhodno od Samare je samomorilski napadalec zapeljal vozilo, polno razstreliva, v konvoj šiitske milice, pri čemer so umrli štirje ljudje.

Tikrit v provinci Salahudin je pomembno križišče poti med Bagdadom in Mosulom, ki so ga lani junija zavzeli džihadisti. Leži 150 kilometrov severno od Bagdada. Nosi tudi velik simbolni pomen, saj je to rojstno mesto nekdanjega dolgoletnega iraškega diktatorja Sadama Huseina. Poleg tega velja za utrdbo sunitskih upornikov proti oblastem v Bagdadu.

Posredovanje v Tikritu pa je tudi preizkus, ali so iraške sile sposobne večjih vojaških podvigov proti Islamski državi, ki je zavzela velika območja na severu Iraka in v Siriji. V preteklih mesecih so iraške vladne sile skušale to mesto že večkrat osvoboditi, a neuspešno. Zavzetje Tikrita je bilo po osvojitvi Mosula drugi največji uspeh osvajalskega pohoda IS-ja v Iraku.

Kot navaja televizija Al Arabija, je zaradi spopadov veliko prebivalcev že zapustilo mesto. Številni pa se bojijo, da bi šiitski borci, če bi jim uspelo vstopiti v Tikrit, izvedli maščevalne pohode med suniti.

Iraška ofenziva na Tikrit