Direktor asirske mreže za človekove pravice s sedežem na Švedskem Osama Edward je dejal, da je od ponedeljkovih napadov območje zapustilo kakih tisoč družin. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Direktor asirske mreže za človekove pravice s sedežem na Švedskem Osama Edward je dejal, da je od ponedeljkovih napadov območje zapustilo kakih tisoč družin. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Okoli 800 družin si je poiskalo zavetišče v provinci Hasakeh, 150 pa v kurdskem mestu Kamiši ob turški meji. Kot poroča Asirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež na Švedskem, je svoje domove zapustilo okoli 5.000 ljudi, med njimi večinoma ženske, otroci in starejši. Ugrabitve so se po poročanju observatorija zgodile domnevno po tem, ko so džihadisti IS-ja prevzeli nadzor nad desetimi vasmi ob reki Habur, ki so bile prej pod nadzorom kurdskih borcev in v katerih živi krščanska manjšina.

ZDA in ZN obsodili ugrabitev
Asirski kristjani v več deset vaseh na bregovih reke živijo že stoletja. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa reka trenutno predstavlja mejo med območji pod nadzorom kurdskih sil in območji pod nadzorom IS-ja, zato so številni prebivalci že zapustili domove na južnem bregu reke.

Ugrabitve so že obsodili ZDA in Združeni narodi (ZN) in zahtevali izpustitev talcev. "Zadnji napad ISIL-a na verske manjšine je še en dokaz njihove brutalnosti in nehumanosti do vseh, ki se ne strinjajo z njihovimi prepričanji," je dejala predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Jen Psaki. ZDA za IS uporabljajo oznako ISIL, kot se je prej imenovala skrajna skupina, saj ne priznavajo njihovega samooklicanega kalifata, imenovanega Islamska država.

Zamenjava z ujetniki
Predstavnik Asirskega observatorija za človekove pravice Osama Edward meni, da so džihadisti izvedli ugrabitve kot odgovor na nedavne izgube v svojih vrstah v Iraku, ki so jih v zračni ofenzivi izvedle članice mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Zračna ofenziva sicer poteka od septembra lani. "IS izgublja ozemlje zaradi napadov mednarodne koalicije, zato so zajeli talce, da jih bodo uporabili kot živi ščit," je dejal. Edward meni, da bodo džihadisti svoje talce, ki jih po navadi brutalno ubijejo in dejanje objavijo na spletu, hoteli zamenjati za svoje zapornike.

Džihadisti naj bi zavzeli sirsko mesto Tal Tamer, v katerem živijo kristjani, in ki je v bližini sirsko-iraške meje. Kurdskim borcem je v preteklih dneh sicer uspelo osvoboditi tri mesta z večinsko krščanskim prebivalstvom - Tal Šamiran, Tal Masri, Tal Hermel in Gbejš, piše agencija AFP. Džihadisti zastrašujejo prebivalce na severovzhodnem delu države že več tednov, pri tem pa jim grozijo, da bodo s cerkva odstranili križe. V vasi tal Šamiran so zanetili ogenj v neki cerkvi, tako da je polovica objekta zgorela.

Kot je povedal neimenovani poveljnik kurdskih sil, so pešmerge znova prevzele nadzor tudi nad dvema nadzornima točkama severozahodno od Mosula. To mesto je od junija lani v rokah IS-ja, iraška vojska pa pripravlja ofenzivo za ponovno osvojitev mesta.