Številne države so se že zavezale pomoči Iraku - tako s humanitarno pomočjo kot z orožjem. Foto: EPA
Številne države so se že zavezale pomoči Iraku - tako s humanitarno pomočjo kot z orožjem. Foto: EPA

Kot je pred Varnostnim svetom Združenih narodov povedala posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN-a za otroke v oboroženih konfliktih Leila Zerrogui, džihadisti Islamske države (IS) v Iraku novačijo fante, stare tudi le 13 let, da jim nosijo orožje, pomagajo pri varovanju pomembnih lokacij in pri aretaciji civilistov. "Številne pa uporabljajo tudi kot samomorilske napadalce," je opozorila.

Otroke v spopadih uporabljajo tudi milice, ki sodelujejo z iraškimi silami. Številne otroke, ki so jih zajele vladne sile, pogrešajo, potem ko so pripadniki milic julija napadli zapore v Iraku. Letos naj bi bilo v Iraku ubitih ali pohabljenih okoli 700 otrok.

Orožje pošilja tudi Velika Britanija
Islamska država je na obsežnih območjih severa Iraka in tudi sosednje Sirije vzpostavila kalifat in terorizira tamkajšnje prebivalstvo. Kot je v ponedeljek v Ženevi opozoril novi visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Rad Al Husein, vzpostavljajo "hišo krvi".
Medtem so iz Velike Britanije sporočili, da bodo iraško vlado v boju proti pripadnikom IS-ja oborožili s strojnicami in strelivom. Kot je povedal britanski obrambni minister Michael Fallon, je oprema vredna okoli 1,6 milijona funtov, stroški transporta pa znašajo še dodatnih 475.000 funtov.

Po Fallonovih besedah je Velika Britanija povsem pripravljena pri samoobrambi pomagati tako iraški vladi kot tudi kurdskim silam.