Še pred nekaj leti bi bilo nepredstavljivo, da bi na Irskem omilili zakon o splavu. Foto: EPA
Še pred nekaj leti bi bilo nepredstavljivo, da bi na Irskem omilili zakon o splavu. Foto: EPA
Irska
Irska je edina članica EU-ja, ki prepoveduje splav. Foto: EPA

Vlada se je za ta korak odločila po smrti 31-letne Savite Halappanavar, ki je umrla prejšnji mesec, potem ko ji kljub močnim bolečinam in večkratnim prošnjam po splavu v bolnišnici niso ugodili.

Mož je medijem povedal, da mu je zdravniško osebje dejalo, da ženi ne morejo narediti splava, saj je Irska katoliška država, zarodek pa je še živ.

Njena smrt je pretresla prebivalce v tej tradicionalni katoliški državi in sprožila razpravo o spremembi dozdajšnjih zakonov, kar je vlado le prisilo v razmislek in v napoved omilitve prepovedi splava.

Na Irskem je bil splav v vseh okoliščinah prepovedan z ustavnim dopolnilom leta 1983, a je devet let pozneje sledila sprememba po "primeru X", ko je to izpodbijala 14-letna žrtev posilstva.

Od takrat je splav dovoljen, ko je ogroženo življenje nosečnice, tudi ob samomorilnih nagnjenjih, a ne, ko je ogroženo zdravje nosečnice.

A umanjkalo je pomembno podrobno pojasnilo glede okoliščin, v katerih je življenje nosečnice ogroženo, zato so se poznejše vlade izogibale temu občutljivemu vprašanju.

Zdaj je vlada sporočila, da bo pripravila spremembe določila o splavu v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča v "primeru X", kar pomeni, da bo v zakonu tudi jasno zapisano, da je splav dovoljen ob morebitnem ogroženem življenju nosečnice.

Sicer še ni jasno, ali bo splav dovoljen tudi v primeru posilstva.

Klofuta iz Strasbourga
Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2010 odločilo, da je Irska s svojimi zakoni glede splava kršila pravice ženske, ki je morala splav opraviti v tujini, saj ni uveljavila določila iz ustave, ki določa, da ima pravico do splava, ko je ogroženo njeno življenje.

Takrat je Evropsko sodišče pozvalo Irsko, naj naredi več za razjasnitev zakonov o splavu.

Nekateri člani vladajoče konservativne stranke Fine Gael, med njimi tudi ministrica za evropske zadeve Lucinda Creighton, so izrazili skrb, da bi lahko omemba nevarnosti samomora v kateri koli novi zakonodaji privedla do porasta zahtev po splavu.

Premier Enda Kenny je povedal, da pričakuje enotno odločitev vlade glede tega vprašanja, kar pomeni, da bi lahko nasprotnike sprememb izključili iz stranke.