V močno katoliški irski družbi mnogi še vedno odločno nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti. Foto: EPA
V močno katoliški irski družbi mnogi še vedno odločno nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti. Foto: EPA

Na sodišče v Strasbourgu so se obrnile tri Irke, ki zatrjujejo, da je bilo njihovo zdravje ogroženo, ko so bile prisiljene v tujini opraviti splav. Na Irskem je splav prepovedan, razen če je ogroženo življenje nosečnice.

Odvetniki treh žensk, katerih identiteta je zaupna in so navedene le kot A, B ter C, da so bile zaradi omejitev na Irskem umetno prekinitev nosečnosti prisiljene opraviti v tujini, kar je prineslo dodatne stroške, stres, ponižanje in zdravstvene težave.

Ena izmed žensk je nekdanja alkoholičarka, ki je imela svoje štiri otroke v rejništvu in se je zbala, da jih zaradi rojstva novega otroka ne bi mogla dobiti nazaj, zato si je morala sposoditi denar in se odpraviti na poseg v sosednjo Veliko Britanijo.

Druga ženska je nevede zanosila, ko je zaradi raka prestajala kemoterapijo in se je bala, da bi bilo zaradi tega ogroženo njeno zdravje in zdravje njenega otroka. Pri tretji ženski je obstaja nevarnost zunajmaterične nosečnosti, potem ko ji je zdravnik povedal, da tabletka "za dan potem" ni učinkovala.

Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da Irska v primeru ženske z rakom ni uveljavila pravice, ki izhaja iz ustave in določa, da ima pravico do splava, ko je ogroženo življenje. Omenjena ženska po mnenju sodišča ni imela učinkovitega in dostopnega postopka, da bi uveljavila pravico do zakonitega splava, je soglasno odločilo sodišče.

Za drugi dve ženski je sodišče odločilo, da njune pravice niso bile kršene.

Ker je Irska podpisnica Evropske konvencije o človekovih pravicah, je zavezana, da v skladu z razsodbo sodišča spremeni svojo zakonodajo, kar bo nedvomno sprožilo vročo politično razpravo.

Irska brani svoje vrednote
Na zaslišanju lani so odvetniki trdili, da omejitve na Irskem posledično vodijo do dražjih posegov v tujini, so travmatične in ponižujoče, še posebej pa ogrožajo zdravje in v nekaterih primerih tudi življenje žensk.

Irska vlada nasprotno zagotavlja, da njihova zakonodaja glede splava temelji na globoko zakoreninjenih moralnih vrednotah v irski družbi. V zadnjih časih je Irska sicer postala liberalnejša in dovzetnejša, a v nekaterih delih še vedno obstaja močno nasprotovanje splavu.