Pred kliniko se je zbralo okoli 200 protestnikov. Foto: Reuters
Pred kliniko se je zbralo okoli 200 protestnikov. Foto: Reuters

Na kliniki v Belfastu v Severni Irski bodo lahko ženske, ki so noseče manj kot devet tednov, dobile tablete za umetno prekinitev nosečnosti, a le ob predložitvi zdravniškega potrdila, ki bo dokazovalo, da nosečnost ogroža njihovo življenje ali bi lahko imela dolgoročne posledice za njihovo zdravje.

Tako Irska kot Severna Irska veljata za zelo konservativni in tradicionalni družbi, kjer je splav nezakonit, tudi če je ogroženo življenje nosečnice. Nasprotniki splava zahtevajo zaprtje klinike in opozarjajo, da je klinika le prvi korak, ki mu bodo sledili drugi.

"Smo leta 2012. Življenje žensk ni ogroženo. Ženske ne umirajo, ker nimajo možnosti za splav," je dejala vodja ene izmed protestantskih skupin proti splavu Bernardette Smyth.

Protestniki so policijo pozvali, naj aretira zdravnike in vodilne na kliniki, če bodo pacientkam posredovali podatke o tem, kako lahko opravijo splav v Veliki Britaniji, kjer je splav zakonit od leta 1967 in ga letno opravi okoli 4.000 žensk iz Irske ter 1.000 iz Severne Irske.

Na kliniki v Belfastu pričakujejo, da bodo izvedli malo splavov, saj so zakonske možnosti zanje skrajno omejene, vendar poudarjajo pomembnost, da imajo ženske na voljo prostor, kamor lahko pridejo po nasvet. "V glavnem bomo svetovali," pravijo.