Irska preiskovalna komisija je ugotovila, da so bili otroci vse prepogosto žrtve hudih zlorab, nasilja in poniževanj. Foto: EPA
Irska preiskovalna komisija je ugotovila, da so bili otroci vse prepogosto žrtve hudih zlorab, nasilja in poniževanj. Foto: EPA
Sirotišnica
Na začetku 30. let prejšnjega stoletja so na Irskem v razne ustanove vpisali kar 35.000 otrok. Foto: EPA

To so izsledki posebne komisije, ki jo je vlada pred devetimi leti imenovala z nalogo preiskovanja primerov spolnih in telesnih zlorab otrok v več šolah, vzgojnih zavodih, sirotišnicah in drugih institucijah, ki so bile namenjene skrbi za dobro otrok. Komisija je v devetih letih dela pridobila pričevanja več tisoč nekdanjih učencev in varovancev ter upokojenih uslužbencev v več kot 250 institucijah.

Obdobje, ki ga je preučevala komisija, je trajalo približno 60 let, od 30. do konca 80. let prejšnjega stoletja. Takrat so približno 35.000 otrok vpisali v mrežo popravnih domov, posebnih šol, delavnic in sirotišnic. Komisija je ugotovila, da je bilo med njimi najmanj 2.000 otrok žrtev duševnih in telesnih zlorab v teh zavodih.

Otroci žrtve posilstev, zlorab in mučenja
"Spolna zloraba je bil endemična v institucijah za dečke," je komisija zapisala v 2.600 strani dolgem poročilu, kjer so razkrili vsa pretepanja, posilstva in druge zlorabe otrok. "Šole so vodili zelo strogo in rigidno, kjer so na otrocih in celo uslužbencih izvajali neracionalne, žaljive in krute vzgojne ukrepe," so še zapisali v poročilu in dodali, da naj bi cerkveni predstavniki spodbujali obredna pretepanja in da naj bi v več primerih zaščitili pedofile pred aretacijami. Pogosto naj bi se v zavodih dogajala tudi osebna poniževanja varovancev.

V poročilu so zapisali, da so pristojne verske oblasti vedele za to težavo, a so vsak primer spolne zlorabe obravnavale kot osamljen primer in na zelo diskreten način, ne pa sistematično, kot bi bilo potrebno. Preiskovalci so ugotovili tudi, da vladnim inšpektorjem ni uspelo ali pa niso hoteli ustaviti kroničnih pretepanj, posilstev in poniževanj.

"Zelo mi je žal in sram me je"
Vodja Katoliške cerkve na Irskem kardinal Sean Brady je po objavi poročila dejal, da mu je zelo žal in da ga je globoko sram, da so otroci v teh institucijah trpeli na tako grozljive načine. "Poročilo jasno dokazuje, da so bile najbolj občutljivim otrokom naše družbe prizadejane največje krivice in bolečina. Poročilo predstavlja sramoten dokaz krutosti: zanemarjanje in telesno, spolno ter čustveno zlorabo otrok," je povedal Brady.

Težko pričakovano poročilo komisije, na katerega so na Irskem čakali kar devet let, identitete žrtev ne razkriva. Komisija predlaga kar 21 načinov, kako bi lahko vlada priznala pretekle napake, predlaga izboljšanje obstoječega sistema zaščite otrok in priporoča vzpostavitev posebnega spominskega obeležja. Zdajšnja vlada je nad poročilom ogorčena in je že oblikovala poseben sistem, prek katerega bodo žrtve zlorab upravičene do izplačila odškodnin.

B. T.