IS nadzoruje dele Iraka in Sirije. Foto: Reuters
IS nadzoruje dele Iraka in Sirije. Foto: Reuters

Iz Pentagona so sporočili, da primer že preiskujejo. "Verodostojnosti objavljenih podatkov ne morem potrditi, lahko pa sporočim, da zadevo že preiskujemo," je sporočil vir iz Pentagona. "Vedno spodbujamo svoje osebje, naj se drži ustreznih varnostnih ukrepov."
Pristojni so že stopili v stik z osebami s seznama. Priporočili so jim, naj preverijo svoj spletni odtis in prilagodijo svoje nastavitve glede zasebnosti.

V spletni objavi je skupina, ki se je predstavila kot "Hekerski odred Islamske države", v angleščini zapisala, da je vdrla v vrsto vojaških strežnikov, podatkovnih baz in elektronskih pošt ter objavila podatke o sto pripadnikih ameriške vojske, da bi jih "osamljeni volkovi" lahko ubili.

Objava, namenjena "nevernikom, kristjanom in križarjem" v Ameriki, vsebuje tudi vojaške čine večine objavljenih imen.

Do imen prišli v časnikih?
Po poročanju New York Timesa ni videti, da bi se napadalci do podatkov dokopali prek strežnikov ameriške vlade, poleg tega pa naj bi bila večina podatkov tako ali tako javno dostopna ali pa bi bilo do njih mogoče priti prek družabnih omrežij. Seznam naj bi bil tako sestavljen iz imen pripadnikov vojske, omenjenih v člankih o zračnih napadih na cilje IS-a.

IS nadzira dele Sirije in Iraka, zračne napade na njih pa izvaja širša koalicija pod vodstvom ZDA. V zadnjem času so s svojimi podružnicami okrepili napade - med drugim stojijo tako za včerajšnjim samomorilskim napadom v Jemnu kot tudi za nedavnim napadom na turiste v Tuniziji.