Po pričakovanjih je na dnu lestvice miroljubnih držav Irak. Foto: EPA
Po pričakovanjih je na dnu lestvice miroljubnih držav Irak. Foto: EPA

Indeks svetovnega miru je drugo leto zapored objavila skupina Vizija človeštva po naročilu inštituta za ekonomijo in mir v Washingtonu. Islandiji kot najbolj miroljubni državi sledijo Danska, Norveška in Nova Zelandija, na zadnjem mestu med 140 državami pa so po pričakovanjih Izrael, Afganistan, Sudan, Somalija in Irak.

Indeks je izdelan na podlagi 24 različnih kazalnikov, od števila vojakov v mirovnih operacijah, stopnje domačega nasilja, spoštovanja človekovih pravic, do prodaje orožja v tujino, števila ubitih vojakov v tujini in drugih kazalnikov.

ZDA upravičujejo 97. mesto
Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack je v komentarju na 97. mesto ZDA dejal, da je včasih treba delati stvari, s katerimi se drugi ne bodo strinjali, če se želi ustvariti miroljubnejši in naprednejši svet. Dodal je, da so vse operacije ZDA namenjene varovanju načina življenja.

Na lestvici je med prvimi dvajsetimi kar 16 evropskih držav, Slovenija se je uvrstila za Avstrijo, Švico, Švedsko in Belgijo, toda pred Češko, Madžarsko, Slovaško, Nizozemsko in Romunijo. Med najbogatejšimi državami je slika naslednja: Japonska je na 5. mestu, Kanada je 11., Nemčija je 14., Italija 28., Francija 36. in Velika Britanija 49.

K. T.