Bjarni Benediktsson je predčasne volitve razpisal po manj kot letu dni na oblasti. Foto: Reuters
Bjarni Benediktsson je predčasne volitve razpisal po manj kot letu dni na oblasti. Foto: Reuters


Koalicija Zelenih, Socialdemokratov, Napredne stranke in Piratske stranke je osvojila 32 sedežev v 63-članskem parlamentu in s tem prav za las dobila večino, kažejo rezultati, ki jih je objavila islandska državna televizija RUV.

Neodvisna stranka, ki jo vodi še aktualni premier Bjarni Benediktsson, sicer s 25 odstotki glasov ostaja najmočnejša stranka, a je zmaga malce grenka. Jasno je namreč, da izid volitev pomeni padec Benediktssonove desnosredinske vlade, ki jo je korenito zatresel škandal, v katerega je bil vpleten premierjev oče. Benedikt Sveinsson je skušal doseči rehabilitacijo obsojenega pedofila, ki je bil leta 2004 obsojen, ker je 12 let vsak dan posiljeval svojo pastorko.

Padci vlad
V stranki Svetla prihodnost so premierja Benediktssona obtožili, da je skušal očetova prizadevanja prikriti, zato so iz koalicije septembra izstopili, Benediktsson pa je predčasne volitve razpisal po manj kot letu dni na oblasti.

Prejšnja vlada je padla lani po objavi Panamskih dokumentov, v katerih so razkrili, da je imel premier Sigmundur David Gunnlaugsson z ženo podjetje na Britanskih Deviških otokih, ki veljajo za davčno oazo, pri čemer pa tega ni zapisal v prijavi premoženja ob nastopu premierske funkcije.

Islandski predsednik Gudni Johannesson mora zdaj podeliti mandat za sestavo vlade in tega običajno podeli vodji največje stranke. A v tem primeru bi se na oblast lahko povzpela tudi mlada in karizmatična vodja opozicije Katrin Jakobsdottir iz stranke Zelenih.