Matteo Renzi je na sprejetje zakonodaje o istospolnih partnerstvih vezal zaupnico in jo dobil. Foto: EPA
Matteo Renzi je na sprejetje zakonodaje o istospolnih partnerstvih vezal zaupnico in jo dobil. Foto: EPA
Renzi dobil zaupnico, istospolni pravice

Renzija je podprlo 369 poslancev, 193 jih je bilo proti, dva poslanca sta se glasovanja vzdržala. Predlog zakona o istospolnih partnerstvih je že februarja sprejel italijanski senat. Renzi pa je na sprejetje zakonodaje v poslanski zbornici vezal glasovanje o zaupnici.

"Glasovanje o zaupnici smo zahtevali, ker Italija ne more več čakati na zakonodajo o istospolnih partnerstvih," je pred glasovanjem dejal Renzi. Z izglasovanjem zaupnice lahko zakonodaja zdaj praktično začne veljati.

Registracija partnerstev do zdaj ni bila mogoča
Italija je edina večja zahodnoevropska država, v kateri registracija istospolnih partnerstev še ni bila mogoča ter v kateri zakonodaja istospolnim partnerjem ni dala nobenih pravic in zaščite. Nova italijanska zakonodaja istospolnim parom daje podobne pravice, kot jih uživajo heteroseksualni poročeni pari. Istospolni parterji bodo odslej pred sodišči, finančnimi uradi ali v bolnišnicah obravnavani kot zakonski partnerji. Lahko bodo tudi prevzeli priimek partnerja. Ob morebitni partnerjevi smrti bodo upravičeni do vdovske pokojnine.

Posvojitev bioloških otrok ne bo
Predlog zakona je rezultat z muko doseženega kompromisa med Renzijevo Demokratsko stranko in konservativno koalicijsko partnerico Nova desna sredina. Iz prvotnega osnutka so črtali člen, ki bi istospolno usmerjenim omogočil posvojitev partnerjevih bioloških otrok.

Renzi dobil zaupnico, istospolni pravice