Italija velja za zelo konservativno državo, zaradi česar se istospolno usmerjeni spopadajo s številnimi težavami. Foto: EPA
Italija velja za zelo konservativno državo, zaradi česar se istospolno usmerjeni spopadajo s številnimi težavami. Foto: EPA
Rastafarijanec ob kajenju trave

Ko je bil 26-letni Danilo Giuffrida na zdravniškem pregledu za odhod na služenje vojaškega roka, je zdravnikom povedal, da je homoseksualec. Podatek so zdravniki pozneje posredovali obrambnemu in prometnemu ministrstvu, Giuffrida pa je nato prejel obvestilo, da mora zaradi "motenj glede spolne identitete" znova opravljati vozniški izpit ali pa mu ga bodo zamrznili.

Giuffrida je znova opravil vozniški izpit, a so mu dovoljenje namesto za običajnih 10 let podaljšali le za eno leto. Vzrok: njegovo spolno usmerjenje.

Zdaj je sodišče v Cataniii na Siciliji odločilo, da morata ministrstvi mladeniču plačati odškodnino, ker so bile kršene njegove ustavno zagotovljene pravice in ker homoseksualnost ni mentalna bolezen. Sodnik je v obrazložitvi dejal, da so dejanja ministrstev očiten znak spolne diskriminacije. 26-letnik se je razsodbe razveselil, rekoč, da gre za korak naprej v zagotavljanju državljanskih pravic.

Rastafarijanci lahko posedujejo marihuano
Iz Italije prihaja še ena zanimiva novica. Vrhovno sodišče je osvobodilo 44-letnega rastafarijanca, ki so ga prijeli z 10 dag marihuane, ker je odločilo, da je v njegovem verovanju marihuana meditacijska trava. Sodišče je odločilo, da ima lahko vsakdo, ki je rastafarijanec, pri sebi toliko marihuane, kot želi.

44-letnik iz Perugie, ki ga je sodišče zaradi posedovanja opojnih snovi obsodilo na 16 mesecev zapora, bo tako zakorakal na svobodo. Kot je povedal v svojem zagovoru, je rastafarijanec in zanj je marihuana sveta trava, ki jo mora pokaditi 10 gramov na dan, če želi rešiti svojo dušo. Prizivno sodišče je njegovo obrambo sprejelo in odločilo, da rastafarijanci lahko posedujejo marihuano, ker "marihuano v skladu s podatki o značilnostih obnašanja pripadnikov te vere judovskega porekla, njeni verniki uporabljajo ne samo kot medicinsko, temveč tudi kot meditativno travo".

Pričakovati je, da se bo število ljudi s pleteno kapo v tribarvno etiopsko zastavo in glasbo Boba Marleyja na ušesih v prihodnje v Italiji precej povečalo, saj bodo številni razsodbo izkoristili za razlago, zakaj imajo pri sebi marihuano.

K. T.