Svet
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 3 glasov Ocenite to novico!
Rim
Poslanci v spodnjem domu italijanskega parlamenta so zakon podprli pozno ponoči v četrtek. Foto: Reuters
VIDEO
Sprememba volilne zakonod...

Dodaj v

Italija na poti v še večjo politično razdrobljenost

Volivci bodo tako po novem prekrižali samo en kvadratek
13. oktober 2017 ob 08:32
Rim - MMC RTV SLO

V poslanski zbornici italijanskega parlamenta so sprejeli nov volilni zakon: Italijani bodo po novem dobro tretjino parlamentarcev izvolili po večinskem, preostale pa po proporcionalnem sistemu. Vse kandidate bodo določili v strankarskih tajništvih, preferenčnih glasov ne bo.

Če bo nov volilni zakon potrdil tudi senat, bo omogočil še večjo strankarsko razdrobljenost italijanskega političnega prostora in nepredvidljive povolilne koalicije. Za parlamentarno predstavništvo slovenske manjšine zakon ne prinaša nič novega: še naprej bo odvisno od dobre volje velikih nacionalnih strank.

Volivci bodo tako po novem prekrižali samo en kvadratek: glas za kandidata na večinskem delu bo hkrati glas za njegovo stranko na proporcionalnem.

"Volilni zakon je kot ustavni," je med protesti opozicije dejala poslanka Gibanja petih zvezd Paola Taverna. "Od njega je odvisno parlamentarno reševanje problemov - problemov, ki jih je zakuhal politični razred, ki ta nedostojni zakon zdaj potrjuje." Njeni kolegi so bili še odločnejši: "Na sprejemanje volilnega zakona so vladno zaupnico vezali samo še fašisti leta '23 in goljufi leta '53."

Zakon dejansko favorizira manjše stranke in sklepanje širokih povolilnih koalicij. Za Gibanje petih zvezd, ki ima najvišjo javnomnenjsko podporo, je to slaba novica, saj noče sklepati koalicij - zato utegne po volitvah ostati v opoziciji, tudi če na njih zmaga.

In slovenska manjšina? Njena leva politična struja bo svojega kandidata verjetno skušala umestiti na izvoljivo mesto Demokratske stranke. Za stranko Slovenska skupnost so vrata v parlament še naprej zaprta.

Novi zakon zdaj čaka enakopravna obravnava v senatu, kjer ima vladna koalicija šibkejšo večino. Tudi tu ga podpirata opozicijski stranki Naprej, Italija in Severna liga, vlada pa utegne nanj znova vezati zaupnico, da bi se tako ubranila pred izdajalci v lastnih vrstah. Vodja Demokratov Matteo Renzi bi rad volilni zakon spravil pod streho čim prej, najraje še pred deželnimi volitvami na Siciliji 5. novembra.

K. T., Janko Petrovec, RTV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
vidaest
# 13.10.2017 ob 11:43
Kakorkoli bizarno se sliši, Italija je država, v kateri vlada še bolj komplicirana in dolgotrajna birokracija, kot pri nas. In ta zakon je samo dokaz. Neverjetno, kakšne komplikacije in nebuloze se gredo v Rimu. Severno od Rima se gotovo držijo za glavo.
skoro84
# 13.10.2017 ob 08:48
To kar se v Italiji dogaja je neverjetno!! Tako mafijsko nastrojeno politiko v Evropi nismo se videli!!
3% za vstop v parlament je za mafijo najvecje darilo, ki ga mafiozo Alfano(danes minister) izpogajal z levico.
Follow Me
# 13.10.2017 ob 11:45
To je demokratični fašizem, že videmo v Italiji.
stewie
# 13.10.2017 ob 08:40
Če bo nov volilni zakon potrdil tudi senat, bo omogočil še večjo strankarsko razdrobljenost italijanskega političnega prostora in nepredvidljive povolilne koalicije.

Pisano na kožo večini strank, vsaj tistih, ki niso skrajne. Njihovi politiki lahko pred volitvami obljubjajo vse mogoče, za kaj bodo poskrbeli, po volitvah pa se lahko izgovarjajo, da so se morali prilagajati željam koalicije ali pa da so ostali v opoziciji in da niso krivi za to, da so pričakovanja volivcev ostala neuresničena. Ker jih od volivcev zanima samo eno - njihov glas, ne pa želje.
Potem se pa čudimo, da jih voli vse manj, sploh mladih, oz. da se ti raje navdušujejo nad skrajnimi strankami. Te vsaj ne sklepajo koalicij z nasprotniki. Seveda jih s tem ne mislim opravičevati, da njihova stališča niso problematična (diskriminacija ljudi zaradi osebnih okoliščin).
malidelnicar
# 13.10.2017 ob 22:48
Italija potrebuje močno Democrazio Christiano in nekaj liberalnih ekonomistov, ki bi državo potegnili naprej. Za zečetek pa bi bilo dobro, da se malo bolj umiri Lego Nord in se jih povabi v vlado.
Mirko Tipka
# 13.10.2017 ob 11:22
glas za kandidata na večinskem delu bo hkrati glas za njegovo stranko na proporcionalnem.

Tole pa ni najbolje... Npr: Rad bi volil Pahorja in nacionalno stranko...
HOR
# 13.10.2017 ob 13:16
Lahi so v vse večji zdrahi...
Henrik
# 13.10.2017 ob 10:41
Hm, čas tudi za reformo slovenskega volilnega sistema, vsaj kar se tiče manjšin - recipročnost pa to ...
Ukinitev dvojne volilne pravice in avtomatskega predstavnika v parlamentu.
Kazalo