Cecile Kyenge je žalitev že vajena. Foto: EPA
Cecile Kyenge je žalitev že vajena. Foto: EPA
Zanka ob letaku desničarskega gibanja Forza Nuova, na katerem piše 'Priseljevanje je zanka ljudstva', ki se je na ulicah Pescare pojavil tik pred parlamentarno razpravo o priseljevanju. Foto: EPA

Calderoli, ki slovi kot oster nasprotnik priseljevanja, je ta konec tedna na srečanju stranke z javnostjo v Trevisu delil misel, da ob pogledu na v DR Kongo rojeno ministrico za integracijo Cecile Kyenge "pomisli na orangutana".

"Obožujem živali - medvede in volkove, kot vsi veste, ampak ob pogledu na fotografije Kyengejeve si ne morem pomagati, da ne bi pomislil na poteze orangutana," je dejal. Calderoli je na zborovanju tudi dejal, da uspeh ministrice Kyenge spodbuja nezakonite priseljence k prihodu v Italijo, nato pa še dodal, da bi morala biti Kyengejeva ministrica "v svoji državi".

Val žalitev
Politikove izjave so izzvale v javnosti, na družbenih omrežjih in v političnih krogih val kritik. Premier Enrico Letta je bil ogorčen, češ da je šel "čez vse meje", "Cecile" pa da ponuja "vso solidarnost in podporo".

V pogovoru za časnik La Repubblica je Calderoli nato zagotovil, da v njegovi izjavi ni "nič rasističnega". "Niti nisem želel biti žaljiv," je dodal.

V svoj zagovor je Calderoli, ki je tudi že poklical Kyengejevo in se ji opravičil, pojasnil, da je "vajen primerjati ljudi z živalmi". Tako po njegovem mnenju premier Letta spominja na čapljo, notranji minister Angelino Alfano pa na žabo.

Calderoli je podpredsednik senata, pod peticijo, ki ga poziva k odstopu s tega položaja, pa se je nabralo že 26.000 podpisov.

Spodbujanje k posilstvu
Kyengejeva, ki v Italiji živi že od leta 1983, je za časnik Corriere della Sera zgolj dejala, da "dnevno" prejema žalitve in celo grožnje s smrtjo. Severna liga je izključila lokalnega politika, ki je na Facebooku spodbujal, naj kdo posili Kyengejevo, da "bi lahko razumela, kako se počutijo žrtve grozljivih zločinov".

Izključili pa so tudi evropskega poslanca iz vrst Severne lige, potem ko je rekel, da skuša Kyengejeva Italiji vsiliti "plemenske tradicije".

Rasizem v italijanski politiki
Rasizem v italijanski politiki