Italijanska vlada se trudi omiliti posledice finančne krize. Foto: EPA
Italijanska vlada se trudi omiliti posledice finančne krize. Foto: EPA

To je že druga zaostritev komaj sprejetega varčevalnega svežnja, ki pa mednarodnih trgov do zdaj ni prepričal, je za Odmeve TV Slovenija poročala dopisnica iz Rima Mojca Širok in pojasnila, da je Italija zaradi skrbi pred morebitnim bankrotom še naprej pod pritiskom mednarodnih vlagateljev.

Velik del pričakovanih učinkov do zdaj sprejetih varčevalnih ukrepov vlade premierja Berlusconija sproti požirajo borzni napadi na italijanske državne obveznice.

Vlada premierja Silvia Berlusconija naj bi 20-odstotno obdavčila borzne dobičke, ukinila več kot 50 tisoč mest v lokalni upravi, občinam in deželam pa v dveh letih odvzela devet milijard evrov.

Pokojnine ostajajo nedotaknjene
Po besedah Širokove je največja novost novih ukrepov ta, da se vlada za zdaj ne bo dotikala pokojnin, pač pa uvaja tako imenovani solidarnostni davek, ki bo udaril predvsem srednji in višji sloj - pet odstotkov bo država pobrala tistim, ki zaslužijo več kot 90 tisoč evrov na leto, in deset odstotkov tistim, ki prejmejo več kot 150 tisoč evrov na leto.

V zameno za odkupovanje italijanskih obveznic Evropska centralna banka od Italije zahteva, da do leta 2013 odpravi proračunski primanjkljaj, je sklenila dopisnica RTV Slovenija.