Italijanska policija je sprožila obsežno akcijo, na katero se je pripravljala več mesecev. Foto: EPA
Italijanska policija je sprožila obsežno akcijo, na katero se je pripravljala več mesecev. Foto: EPA

V operaciji sodeluje 500 policistov, ki jih spremljajo policijski psi, helikopter in enote obalne straže.

Tiskovni predstavnik policije Mario Viola je povedal, da je akcija uperjena proti ljudem, ki so pomagali voditi nezakonite dejavnosti v Rimu in njegovem predmestju Ostia.

Italijanski časopis Corriere della Sera je poročal, da operacija predstavlja "smrtni udarec" trem mafijskim klanom, Fascianiju, Triassiju in D'Agatiju, ki obvladujejo organizirani kriminal v regiji.

Po poročanju italijanskih medijev so aretacije rezultat dalj časa trajajoče policijske operacije v Rimu, v okviru katere so preiskovalci odkrili vsak kriminalni korak v mafijski organizaciji, od sprejemanja novih članov do dogovorov med vodji o razdelitvi ozemlja. Mafijce so ujeli tudi pri načrtovanju umorov, ki naj bi bili nujni za zagotovitev nadzora nad dobičkonosnimi dejavnostmi na območju.

Iskali tudi poslovneže, zdravnike in odvetnike
Poleg akcije v Rimu je policija sprožila tudi operacijo v regiji Kalabrija, kjer domuje mafijska združba 'Ndrangheta.

V mestu Catanzaro policija zaradi mafijskega združevanja išče poslovneže, politike in odvetnike, pa tudi zdravnike in zaposlene v zaporih, nekateri med njimi naj bi bili udeleženi tudi pri umorih. Italijanski mediji poročajo, da naj bi prijeli 65 ljudi.

Italija proti mafiji
Italija proti mafiji