Italija še vedno okreva po potresih. Foto: EPA
Italija še vedno okreva po potresih. Foto: EPA
Obnova popotresne Italije

Italijanski predstavniki si medtem prizadevajo, da bi kljub vsemu v državo poleti privabili čim več turistov.
Potem ko so turisti iz tujine že odpovedali prve rezervacije počitnic v Italiji, so predsedniki dežel Emilija - Romanja, Benečija in Furlanija - Julijska krajina Vasco Errani, Luca Zaia in Renzo Tondo v skupnem pozivu tujim turistom zapisali, naj tudi letos obiščejo italijansko obalo, ki je "tako kot prej varna in gostoljubna". Dodali so, da jadranske obale potresi niso prizadeli in da je infrastruktura nedotaknjena.

20. maja je severno Italijo prizadel potres z magnitudo 6,0, 29. maja pa še en potresni sunek z magnitudo 5,9. Skupno sta potresa zahtevala 24 smrtnih žrtev, ranjenih je bilo več kot 400 ljudi. Hkrati so na območju zaznali več popotresnih sunkov, zadnjega v nedeljo zvečer.

Novi potresi?
Seizmologi ne izključujejo možnosti novih potresov. Razlog za to je kritičen položaj Italije: tektonske plošče so "uklesčile" deželo, saj z juga pritiska Afriška plošča, pod največjim pritiskom pa so Alpe. Z vzhoda Jadranska plošča pritiska pod Italijo, zaradi česar se dvigajo Apenini. Na zahodu je Korzika, ki je na Evropski plošči, ki se pomika tri milimetre na leto proti Italiji.

Tako stisnjena z vseh strani so tla Italije popokala kot steklo, piše Deutsche Welle. Mozaik več milijonov ton težkih in več kilometrov debelih "paketov" skladov se pomika kot sestavljanka. Ta povečan pritisk se nato odrazi v potresih. Strokovnjaki lahko le delno ocenijo, katera območja so najbolj ogrožena, saj je kritična vsa Italija, še posebej pa okolica Bologne.

Po navedbah strokovnjakov, na katere se sklicuje Deutsche Welle, bi zadnji potresi v Italiji lahko prerasli v redne potrese v tem delu Evrope, Italija pa bi lahko nekega dne celo razpadla. Pomikanje tal namreč kaže, da se Italija razceplja in pomika v različne smeri.
Jug se pomika v smeri Balkana, deli severa proti jugozahodu, Sicilija proti kopnem, Rim na sever, osrednja Italija pa proti vzhodu. V daljni prihodnosti naj bi bili tako deli Italije povezani z Alpami, spet drugi z Balkanom, nekatere regije pa se bodo odcepile v otoke.

Obnova popotresne Italije