V potresu je bilo uničenih tudi več kot 100 cerkva, kar še posebej skrbi Vatikan. Cerkvena sredstva namreč naj ne bi bila zadostna za obnovo več kot 500 let starih cerkva. Foto: EPA
V potresu je bilo uničenih tudi več kot 100 cerkva, kar še posebej skrbi Vatikan. Cerkvena sredstva namreč naj ne bi bila zadostna za obnovo več kot 500 let starih cerkva. Foto: EPA

Ob hudo poškodovani ali povsem uničeni kulturni dediščini izstopajo predvsem uničene industrijske cone. Zaradi zrušenja tovarn, pod ruševinami katerih je umrlo 13 delavcev, bodo organi pregona uvedli preiskavo. Skupaj je v potresu umrlo 17 ljudi, okoli 350 pa jih je bilo ranjenih.

Preiskovalci sumijo, da številni objekti niso bili zgrajeni v skladu s protipotresnimi standardi. Dvome o ustreznosti gradnje je izrazila tudi ministrica za delo Elsa Fornero, ki je dejala, da se takšni objekti v potresih v tujini ne porušijo.

Sindikalni predstavniki so kritični, češ da so se številni delavci vrnili v objekte, ki jih prvi potres pred dobrimi desetimi dnevi ni porušil, očitno pa je načel stabilnost struktur. Po njihovem mnenju bi morali stabilnost objektov bolje preveriti.

Država za zbiranje sredstev za obnovo zvišala trošarino na gorivo
Glede na to, da je Italija v hudi gospodarski krizi, bo zelo težko zbrala sredstva za obnovo porušenega območja. S tem namenom je za dva centa zvišala trošarine na gorivo, saj naj bi tako do konca letošnjega leta zbrala okoli pol milijarde evrov.

Država bo prav tako ustanovila poseben sklad za obnovo, ki bo 'težak' okoli milijardo evrov, občinam, ki jih je prizadel potres, pa ne bo treba izpolnjevati varčevalnih ciljev vlade. Pri financiranju popotresne obnove bodo morale na pritisk vlade sodelovati tudi banke, ki bodo morale tistim, ki jim je potres porušil ali poškodoval stanovanje ali hišo, začasno odložiti plačevanje stanovanjskih posojil.