Nekdanji italijanski minister za obrambo Ingazio La Russa na demonstracijah za oprostitev marincev v Milanu. Foto: EPA
Nekdanji italijanski minister za obrambo Ingazio La Russa na demonstracijah za oprostitev marincev v Milanu. Foto: EPA

Kot je sporočil vrhovni sodnik Altams Kabir, je sodišče "izgubilo zaupanje v veleposlanika". Ta je namreč s svojim podpisom pred vrhovnim sodiščem jamčil, da se bosta marinca vrnila po parlamentarnih volitvah v Italiji, v nasprotnem primeru se je veleposlanik zavezal k zamrznitvi svoje imunitete.
Spomnimo. Marinca Massimiliano Latorre in Salvatore Girone sta februarja lani ubila indijska ribiča, ki sta zašla preblizu italijanskega naftnega tankerja, marinca pa sta ju zamenjala za pirata.

Zaostritev odnosov med Italijo in Indijo
Rim je Indijo sicer pozval k "prijateljski" rešitvi spora, a hkrati zahteval, da se marincema sodili v Italiji, saj naj bi se incident zgodil v mednarodnih vodah, zato Indija ni pristojna za vodenje primera - iz urada italijanskega predsednika Giorgia Napolitano so med drugim sporočili, da bi se moralo marincema soditi pod mednarodnim pravom.

Na drugi strani pa Indija trdi, da sta bila ribiča Indijca, ki sta v času nesreče plula na območju, ki spada pod njeno jurisdikcijo.
A spor med državama se zapleta. Med drugim tudi zato, ker je italijanski zunanji minister Indiji sporočil, da se marinca ne bosta vrnila v državo, indijski premier Manmohan Singh pa je Italijo opozoril na "resne posledice" njene odločitve.

Prva je verjetno ta, da Mancini ne sme zapustiti države, dokler se marinca ne vrneta na sojenje v Indijo, ki bo 2. aprila.