Svet

Poudarki

  • Il Giornale: Pahor zmanjšuje tragedijo in kritizira državne predsednike
  • Slomedia: Gre za udarec pokončnemu velikemu pisatelju
Boris Pahor
Italijanski dnevnik se je spravil na tržaškega pisatelja. Foto: BoBo
Bazovica
Spomenik eksodusa Istranov in Dalmatincev pred fojbo v Bazovici. Foto: BoBo

Dodaj v

Italijanski časopis Pahorju očita, da laže in potvarja zgodovino

Pelliccetti: Pahor je slabo informiran ultranacionalist
12. marec 2012 ob 11:28
Trst - MMC RTV SLO, STA

Italijanski dnevnik Il Giornale je ostro napadel tržaškega pisatelja Borisa Pahorja ob izidu njegove avtobiografije v italijanščini. Očita mu, da laže in potvarja zgodovino.

Ob izdu Pahorjeve avtobiografije Figlio di nessuno (Nikogaršnji sin) je osmi najbolj brani dnevnik v Italiji objavil celostranski članek z naslovom "Pahor ne priznava fojb in eksodusa. Zgodovina ga zanika", s podnaslovom "Slovenski pisatelj z italijanskim državljanstvom zmanjšuje tragedijo in kritizira državne predsednike, od Ciampija do Napolitana" in z malim vmesnim naslovom "Partizan. Zelo dolga serija netočnosti zaradi ultranacionalizma".

Avtor članka Riccardo Pelliccetti očita Pahorju, da je osvojil Titove zahteve po sedmi jugoslovanski republiki, pri čemer ne priznava istrskega eksodusa in fojb, saj naj bi po njegovem mnenju v fojbah končalo le nekaj sto ljudi, medtem ko je šlo po pisanju italijanskega dnevnika za tragedijo. Članek se konča s trditvijo, da Pahor dokazuje gnus do dneva spomina na fojbe in da so po njegovem prepričanju kriminalci Italijani.

Udarec pisatelju, ki si upa govoriti na glas
Po poročanju spletnega portala Slomedia gre za oseben, predvsem pa nizek udarec proti prvemu "ambasadorju Slovencev, ki živimo v Italiji, in verjetno najbolj poznanemu živečemu Slovencu nasploh". Gre za udarec "pokončnemu velikemu pisatelju, starosti vseh nas, ki si upa povedati in zapisati, kar mnogi mislijo, toda zamolčijo ali, še huje, enostavno prikimavajo. In je tudi res, da je bil Boris Pahor včasih, ob delnih izjemah, povsem osamljen".

"Gre za fascinantno fresko Italije v dvajsetem stoletju na vzhodni meji, v kateri se prepletajo zgodovinske epizode, osebna dogajanja in pristranski viri, spretno pomešani v kaši s protiitalijanskimi čustvi," piše v časopisnem članku Il Giornala. "Boris Pahor Niti ne preseneča v svoji avtobiografiji, ki je močno nagnjena do takih čustev, ki izkazujejo skoraj grozo za stoletje Italije v Trstu."

"Gre za skrajni nacionalizem, ki je vodilni motiv vseh strani, tudi tistih najbolj dramatičnih," nadaljuje avtor članka, ki je prepričan, da je Pahor leta 1954 kot neuvrščeni komunist z zanosom osvojil Titove zahteve po sedmi jugoslovanski republiki. Šlo je "za rano, ki se ni nikoli zacelila, tako da zdaj ne priznava fojb".

Pelliccetti: Pahor je ultranacionalist
V zadnjem poglavju Pahorjeve avtobiografije se po mnenju Pelliccettija Pahor izkaže za ultranacionalista v svojem odnosu do italijanskega predsednika Girogia Napolitana. Pahor se namreč sprašuje, ali je Napolitano pozabil na to, da so na tem ozemlju živeli le Slovenci in da je mirovna konferenca leta 1947 vrnila Jugoslaviji, zdaj Sloveniji, le ozemlje, kjer so Slovenci od vedno živeli.

Pisec članka odgovarja, da bi želel napisati, da je Pahor le slabo informiran, vendar v resnici dobro ve, da laže. "Od kod je torej 350.000 beguncev?" se sprašuje Pelliccetti in dodaja, da so v "obmorskih mestih, od Reke do Pulja, od Zadra do Kopra, bili Italijani v večini, kar dokazujejo uradni dokumenti."

Pelliccetti še meni, da Pahor tudi ne priznava fojb in govori o še nerazčiščenem številu odpeljanih s strani jugoslovanske vojske, ki je osvobodila Trst. "Po mnenju nekaterih - tako Boris Pahor - je šlo za 5.000 odpeljanih, po mnenju drugih 4.000, po zadnjih raziskavah pa za 3.500 odpeljanih, med katerimi pa jih je samo del končal v fojbah. Po Pahorjevem mnenju, ki torej osvaja teze zgodovinarke Aleksandre Kerševan, je v fojbah le nekaj sto ljudi," je še poročal Il Giornale.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
mucek113
# 12.03.2012 ob 11:31
Ko ti največji potvarjalci zgodovine očitajo, da potvarjaš zgodovino, je to potrebno vzeti kot kompliment.
dreamliner
# 12.03.2012 ob 11:32
haha... italijani bi morali biti tiho in nastaviti zadnjo plat, da bi jih našeškali zaradi fašizma, ne pa, da igrajo žrtve.
Vsevednik
# 12.03.2012 ob 11:39
Ti lahi se zdaj gredo žrtve?! Koga so najprej posilili s fašizmom? Slovence! Kdo je prvi v Evropi plačeval za fašizem? Slovenci! Kdo je bil poitalijančen? Kdo je bil izgnan? Kdo odpeljan v taborišča? Kdo obdan z žico? Komu je bila prepovedana raba materinega jazika? Kdo je bil streljan kot talec? Kdo mučen? Kdo? Mi, Slovenci zaradi Italijanov! In kdaj bo kdo to povedal Italijanom? Katera vlada bo imela pogum in narodno zavest za kaj takega?
manrose.
# 12.03.2012 ob 11:44
It was a fucking war and you started it! Take some responsibility for your actions and consequences of these actions!

Naj nekdo to prevede Italijanom, saj dvomim, da znajo angleško.
ciracara
# 12.03.2012 ob 11:54
Drži se majstore, veliko si naredil za slovenijo in mi smo moralno stabo! Dejstvo je, da resnica boli in italjani jo bodo težko priznali. Rad bi pa povedal: Da sploh italjani resnično mislijo kar govorijo! Iz prve roke preverjeno, imajo resnično to ozemlje za italjansko in mislijo da tam živijo italjani!
Groza kam gre evropska unija, to je eden izmed ključnih problemov! Mislim, da bomo slovenci morali izbrati bolj agresivno ozaveščanje zgodovine! Zahtevajmo tudi tabalo TRST!

Rad bi pa še povedal, da nimam nič proti italjanom ali drugim nasprotnikom, ampak dajmo že enkrat stvar uradno rešiti kot se to spodobi za evropejce. Poleg tega upam, da se ne bomo skoncentrirali samo na italjane, ampak je v tistih fojbah verjetno še več ljudi drugih narodnosti.

Smo evropa 21.st. ali smo butalci srednjega veka?
tulmun
# 12.03.2012 ob 11:50
Lahi sploh ne vedo kaj je to processo di Norimberga
Whitetrasher
# 12.03.2012 ob 12:00
Italijanski fašisti so lahko samo tiho,ker,ko pridemo drugič gremo do Rima!
ciracara
# 12.03.2012 ob 12:05
http://www.ilgiornale.it/cultura/pahor_n
egazionista_foibe_e_lesodo_la_storia_tor
to/foibe_borovnica_boris_pahor_napolitan
o_trieste_tito_slovenia_partigiani/09-03-2012/articolo-id=576371-page=0-comments=1

Če kdo zna italjansko naj pove kašno krepko!

V italji je zavest o fojbah preveč razširjena in preveč napačna! In kot materialni dokaz uporabljajo slike slovenskih talcev!
cairns
# 12.03.2012 ob 12:01
Italijanski časopis Pahorju očita, da laže in potvarja zgodovino

Naj še jaz prispevam skromen delež lažem in potvarjanju zgodovine.

Italijanski turisti na obisku pri ljubljanskem metropolitu leta 1941. Plodno sodelovanje obeh turističnih agencij Fašistoturs in RKC je pripeljalo do aktivnosti na drugi sliki.

Ker nihče ni preganjal italijanskih turistov zaradi vojnih zločinov, sedaj napadajo Pahorja.
MIRNČAN
# 12.03.2012 ob 12:08
Ko se človek odzove na besede drugega je več kot očitno da je ta drugi govoril resnico.
PatrickBateman
# 12.03.2012 ob 12:24
Pahor je tega že vajen. Komunisti in fašisti so ga vedno napadali...
ma_ri_bor
# 12.03.2012 ob 12:21
kaj bo sedaj storila banana republika slovenija ? bo poslala noto s ponižnim opravičilom lahom ali kaj ? in proglasila pahorja za nekakšnega neuravnovešenega starca ? upam, da vsaj enkrat reagirajo odločno. lahi skupaj skočijo (mediji in politika složno) že zaradi nekega naslova pri nagici v playboyu ! v trstu si pa slovenski ultranacionalist že, če imaš slovenski priimek, kaj pa šele, če kaj govoriš ali bognegaj lahom zrcalo pokažeš...in spet nam mešajo reko in pulo zraven, to naj se s hrvati zmenijo. tistih nekaj, ki je zbežalo iz kopra, pirana itd. pa gre na rovaš dučeja, so pač poskusili "odrešit" ozemlje do Ljubljani pa se jim ni izšlo in je nekdo pač moral plačat. Slovenci v Trstu, Gorici in Vidmu pa še zdaj samo doma upajo slovensko govorit, pri nas pa v Kopru ne veš kje točno si, vse dvojezično. preveč smo jih razvadli lahe. Južni Tirolci so jih stisnili in imajo mir, naša banana republika pa nima jajc. In to sploh ni vseeitaljanski problem, ker jih tam nekje zahodno od Piave briga za Slovenijo in tudi za Trst kot za lanski sneg. Na Gardskem jezeru človek, ki oddaja apartma sploh ni vedel, kje je Slovenija, čez čas se je spomnil, da ni to slučajno tam, kjer je Blejsko jezero ! (očitno je bil na srečanju jezerskih turističnih delavcev pa mu je nekako ostala konkurenca v spominu). Benečano pa so itak preveč kulturni za taka sranja in jim gre ob tržačanih na bruhanje. Na jugu pa jih tudi boli k. Edino leglo fašizma in nacionalizma ter protislovenstva sta samo Trst in Gorica. V Furlaniji in Reziji mislim da ni tako divje, čeprav se tudi sprenevedajo. Istra, Trst, Gorica, naša je pravica !
TheNomad
# 12.03.2012 ob 12:20
Ja ja ... makaronarjem je manjkala ena 50-letna lekcija, ki so jo dali skozi Nemci.
Je pa prav komično, ko ti makaronar očita laganje in potvarjanje zgodovine :D Zablojen folk...
ma_ri_bor
# 12.03.2012 ob 12:26
Živijo Boris Pahor ! Beseda je močnejša od meča in stari to ve, zato bo izkoristil še zadnja leta življenja. Kapo dol.
royayers
# 12.03.2012 ob 13:23
Izgnati veleposlanika ITA iz Slovenije! Še na račun oddaje na RAI, nenehnega blatenja Slovencev s strani tržaških fašistov, zaradi barvanje tabel, mimogrede, Pesek je je še kar pobarvan in to že nekaj mesecev in je le Pese!

Niti pod razno ne smemo popustiti tem fašistom, s trdo roko jih je treba, v resnici se nas bojijo kot pes stekline!
PONOS
# 12.03.2012 ob 15:12
Mimogrede Italijanom ni bilo sojeno za zločine v bivši Jugoslaviji,Grčiji in Etiopiji.
Zakaj?Del dogovora z zavezniki ..zato so kapitulirali 1943 pogoj je bil da se jim ne sodi .To zdaj špagetarji lepo izkoriščajo...
Poglejte si na youtube bbc dokumentarec o Italijanskih zločinih" fascist legacy".
PONOS
# 12.03.2012 ob 15:06
Če bi bila še SFRJ bi bili tiho kot riti...
Makaronarji pač...
Vztrajni Volk
# 12.03.2012 ob 14:34
Ma gotovo! Nehvaležni in barbarski Slovenci klevetamo hrabro in pogumno makaronarsko republiko, ki si naj je milostno izvolila pripojiti k svoji stoletni in zgodovinsko in kulturno razviti republiki. V naše šole so nam pripeljali svoj velečastiti jezik in so strogo kaznovali vse, ki bi se še drznil gooriti po slovensko na javnem mestu. Prav gotovo so samo komunisti hoteli organizirati svoj rdeči odpor in napraviti hrabro Italijo za malo Moskvo!
In potem je svizec zavil čokolado!
Lahi!
Če bi ostali med prvo svetovno vojno zavezani prvi obljubi zavezništvu z AO in Nemčijo , ne pa da ste nas zahrbtno in po makaronarsko napadli, će vam ne bi priskakljali vsevedni Jenkiji na pomoč in če ne bi vojna tako prizadela naše države, da bi se lahko bojevala in če bi bila naša država bolj pametna in pustila posameznim državam dihati, bi bila meja na reki PIAVE! Capito ?
ap
# 12.03.2012 ob 12:48
Italijani so svetovni prvaki v sprenevedanju in laganju. Svoj posnetek morilskega dejanja nad nedolžnimi Slovenci so pripisali partizanom, oni, okupatorji od "41 do "43 pa so bili zgolj oboroženi turisti.
Gospod Boris Pahor! Ne zato ker ste SLOVENEC ampak zato ker z vami živi pošteno pričanje na takratni čas morije v katerega so bili do glave in čez vpleteni na strani agresorskih sil Italijani, kapo dol.
mežnar
# 12.03.2012 ob 18:11
Ob izjavah nekaterih osebkov tukaj, ki pljuvajo po Pahorju in v lastno skledo, Slovenci ne potrebujemo zunanjih sovražnikov. Imamo še mnogo hujše svoje (doma) na pretek.
levak
# 12.03.2012 ob 17:57
Fašisti dvigajo glas. Italijani v nasprotju z Nemci niso nikoli opravili katarze za vse zločine nad slovenskim in drugimi narodi.
Naj se razišče zgodovina od prve svetovne vojne naprej, tudi za čas po drugi vojni. Vendar tega ne morejo početi fašisti.
pirat321
# 12.03.2012 ob 13:30
Profesor Pahor, Slovenci smo ponosni na vas in stojimo za vami. V Italiji se dogajajo čudne stvari (primer Porta a porta ob dnevu spomina na fojbe in exodus), boji mse da fašizem ponovno dobiva krila. Po poročanju italijanskih medijev bi tako lahk odobili občutek, da so bili fašisti na slovenskih tleh igralci kitar, ki so raznašali cvetje. Temu se je potrebno odločno upreti in natančno razkriti geslo, k iso ga izvajali na slovenskih šolah ko smo bili pod njihovov okupacijo: Qui si parla solo Italiano.
Če bo šlo še tak onaprej predlagam vsem zavednim Slovencem, da gremo protestirat pred italijansko ambasado s slikami, kjer oni prikazujejo kako partizani streljali civile, v resnici pa so fašisti streljali Slovence na slovenskih tleh.
Čeprav imamo v Sloveniji trenutno na oblasti naslednike domobrancev, k iso s fašisti sodelovali je prav, da se temu potvarjnau zgodovine odločno UPREMO. na civiliziran način seveda.
Vso podporo moram odati tudi zgodovinarki Aleksandri Kerševan.

Na primorskem pa vsi na pamet znamo: Vstala Primorska si v novo življenje.
ma_ri_bor
# 12.03.2012 ob 13:01
Gumpec: to bi bil res škandal brez primere, vendar si Nemci tega ne dovolijo. Če pa Franzoz ali Anglež napiše kaj o zločinih 3.rajha pa Nemci tega ne razglašajo za laž in ultranacinalizem, ker jim je jasno, da je bolje ponižno molčati in se kesati. Ampak jodlarji tega ne morejo doumet, ne ? In tudi za moskovsko pogodbo noben še ni slišal.
Isao
# 12.03.2012 ob 12:57
Mediteraneo,Corelijeva violina,Čaj z Musolinijem...Samo nekaj filmov kjer so italijanski vojaki in fašistični režim prikazani kot neškodljivi prinašalci višje kulture in na drugi strani Nemci kot zločinske zveri.In tak pogled je uspelo povojni italijanski politiki prodati vsej svetovni in domači javnosti.
ma_ri_bor
# 12.03.2012 ob 14:49
pirana, kopra in izole noben ne omenja, ker je zadeva minorna, saj to pravim. zadra, reke in pule pa ne kaže mešat zraven, to naj se menijo hrvatii. in ko bom pahorjevo knjigo prebral bom lahko bolje komentiral. ampak iz laškega članka je razbrati, da jih moti " Pahor se namreč sprašuje, ali je Napolitano pozabil na to, da so na tem ozemlju živeli le Slovenci in da je mirovna konferenca leta 1947 vrnila Jugoslaviji, zdaj Sloveniji, le ozemlje, kjer so Slovenci od vedno živeli." Tu gre nedvomno za rapalsko ozemlje ! In če tam niso živeli slovenci, kje potem so ? In od kod sedaj ideja, da Pahor zanika Italjansko manjšino pri nas ??? Lahi pač niso preboleli vrnitve rapalskega ozemlja, in to jih muči. So pa se vseeno zajedli v Trst in Gorico. Saj vemo, kje je bila meja avstro-ogrske, ne ? In kako so nas zahrbtno napadli leta 1915.

In laški časopis pravi :"Boris Pahor niti ne preseneča v svoji avtobiografiji, ki je močno nagnjena do takih čustev, ki izkazujejo skoraj grozo za stoletje Italije v Trstu." Ja, kaj pa je drugega tole stoletje Italije v Trstu (trst je bilj prikljulčen italiji l. 1918, ni tam od nekdaj, tako za info) za slovence kot groza ? Bi morali proslavljat, ker je delež slovenskega prebivalstva padel s 50 na 5 % ? In ker te pretepejo, če na avtobusu rešeč kaj po slovensko, pred 1. svetovno vojno pa je sprevodnik prodajal karte v slovenčšini IN italjanščini ? Halo ? In zabiti slovenci v banana republiki kimajo lahom !

Če boš "prvi vžgal po fašistih, če bodo udrihali čez pravice slovenske manjšine v italiji" si krepko zamudil. Pravice slovenske manjšine v italiji so praktično na nuli, zaščitni zakoni (kolikor jih je) se sistematično izigravajo in ne izvajajo. In Pahor samo opozarja na to, pa je že "ultranacionalist".
pirat321
# 12.03.2012 ob 13:32
Pa še nekaj: exodus je bil, fojbe tudi in to moramo vsi obsoditi, moramo pa tudi povedati v katerih zgodovinskih okoliščinah je to nastalo (kot opomin zanamcem), da ne bo nikoli vče fašizma in odgovora nanj.
tigerček
# 12.03.2012 ob 12:29
67 let nazaj se je končala druga svetovna vojna,Nemci so to takoj razčistili,mi in lahi pa še kar odpiramo stare rane.Izgleda,da bomo oboji sposobni za analizo zgodovine čez kakšnih 20 let,ko res ne bo več živečih partizanov,domobrancev,fašistov.....
lazarp
# 12.03.2012 ob 12:01
@dejkos
Slovenija ima 41 milijard bruto zunanjega dolga. To ni laž. Lahko preveriš na strani Banke Slovenije. (če v google utipkaš "bruto zunanji dolg", boš imel povezavo med prvimi zadetki)
ciracara
# 12.03.2012 ob 20:55
heureka

Oprosti ampak to je tisto kar jaz pravim, slovenci ne poznamo lasnte zgodovine!

Prva antifašistična organizacija v evropi je bil TIGR!
antecash
# 12.03.2012 ob 19:56
Talijančiči su jako opasni neprijatelji Hrvatima i Slovencima
jer neodustaju od svojih stoljetnih pretenzija!!
Sve što im nedostaje u vojničkom smislu više nego nadoknađuju
lukavom diplomacijom i spletkama,nikako ih netreba potcijeniti!
pfc
# 12.03.2012 ob 18:06
ciracara

Do sedaj si se podpisoval z antikomunist.Danes si dodal še antifašist.Oprosti ampak oboje ne moreš biti.
ciracara
# 12.03.2012 ob 17:33
Kraner

slovenci nikoli nismo bili in nikoli ne bomo zrcalna slika fašistov. Jst nevem od kje tebi te informacije. Verjetno iz kašnega cicibana. Italijanizacija naših območij se je dogaja še pred prvo svetovno in to sicer so jih načrtno naseljevali madžari na hrvaškem in avstrici na slovenskem.

Nikoli niso živeli v istri ali trstu pristni italjani! Italjane so začeli načrtno, ali pa ne, naseljevati šele po 1848, ker se je takratna monarhija zbala za izgubo ozemlja.

Trst je bil pljuča slovenstva!
MiD
# 12.03.2012 ob 12:19
Zgodovina je včasih zelo nenatančna in v težkem nasprotju z matematiko. Po ne katerih podatkih je imel Piran v začetku 20. stoletja okrog 11000 prebivalcev. Po zadnjem popisu je bilo v vsej Sloveniji okrog 3000 pripadnikov italijanske narodnosti (niso pa vsi avtohtoni prebivalci Istre). Razlika je očitna. Nekaj je gotovo posledica asimilacije, neizpodbitno dejstvo pa vendar je, da je exodus prebivalcev obmorskih mest bil!. Kaj pa počnejo vsa leta razne mešane skupine zgodovinarjev mi ni povsem jasno. Resnica bi na obeh straneh prinesla olajšanje.
Pahor je napisal resnico, tako kot jo je on doživljal in gotovo ni lagal. Prav tako pa ne moremo trditi, da enostavno laže italijanska "ezulska" stran, ki je povojne dogodke doživljala na svoji koži. Vsaka podoba v ogledalu je "obrnjena" in vsak kovanec ima dve strani. Nestrpni komentarji so zato povsem neumestni.
gregorsu
# 14.03.2012 ob 00:46
a lahko zgodbo multikulterna trsta in nasilja močnejšega nad šibkejšim samo karikirano prenesem na jude in palestince? nasilju smo v evropi rekli fašizem in ga vsi obsojali. Judovskega sionizma pa ne obsojamo v približno podobni meri, ker ni v bližini in je stvar prekomlicirana za možgane povprečnjega demokrata.

samo sprehod po trstu dokazuje, da je fašizem še prisoten. To po moje ni nek velik problem, ker ga je praktično nemogoče izkoreniniti. Problem pa je, da se ga ne preganja in kaznuje v pravosodnem sistemu. Če ne najdejo mazačev, ki se čutijo normalni šele, ko v svoji primitivnosti mislijo, da so ponižali sočloveka. Lahko pa država italija reagira in ukrepa, ko pride do poveličevanja fašizma v javnih medijih ali ko pride do toleriranja, kot ocenjujem ta članek.

Če janša, turk, erjavec in vsi slovenci tega ne bomo obsodili in to dali jasno in glasno vedeti italiji... nismo vredni naših prednikov, ki so si izborili da niso izginili na teh podočjih. Veliko italijanov v trstu jasno in glasno obsoja fašizem in zagovarja sožitje v
matterhorn
# 12.03.2012 ob 19:26
Obsojam vsakršno nasilje!

A obenem se zgrozim in kar strah me je za moje potomce, ko berem odzive "Slovencev"!
A smo postali "instant Slovenci", da lahko tako prostodušno komentirajo in Il Giornaleu sami pomagajo obsojati spoštovanega gospoda Pahorja?
Če bo šlo tako naprej se bomo sami podarili Italijanom in tudi drugim, ki si želijo slovenskega ozemlja!
Nujno je da se narod ozavesti in stopi skupaj!
Za svojo zemljo in pravice se je potrebno borit in to vsak dan znova!
Seveda danes zato ni potrebno orožje, potrebna je slovenska beseda in potrebni so Pahorji, Majstri, ki se ne vdajo tudi v najhujših trenutkih za našo SLOVENSTVO
Slovensko vlado pa pozivam da ostro protestira proti provokacijam Il Giornalea !
ciracara
# 12.03.2012 ob 17:36
V mestih, Zadar, Pulj, Reka je bilo po 1.sv. veliko italjanov. Bili so večina. Od tega pa jih je bila večina priseljencev, vojakov, uradnikov. Pristnih italjanskih kmetov je bilo zanemarljivo!
TheNomad
# 12.03.2012 ob 14:40
Glede beguncev - čudno, da se Nemčija ni nikoli pritoževala nad stotisoči/milijoni Nemcev, ki so morali zbežati iz vzhoda, ko je Rdeča armada prišla do Berlina.
Aja, pardon - pozabljam ... taljani so vendar med zmagovalci 2. svetovne vojne. (žalostno, ampak uradno je celo res)
TerenceHill
# 12.03.2012 ob 12:45
ma_ri_bor
na žalost so vse fojbe na krasu 75% polne s Slovenci in Hrvati...
hudobni volk
# 12.03.2012 ob 12:28
Jah...od Lahov tako ali tako ni kaj drugega za pričakovati!!!

Me je pa sprovociralo do te mere, da sem se odločil, da bom prebral to knjigo.

Hawk.
ma_ri_bor
# 13.03.2012 ob 11:38
zanimivo, v tejle zagovedni banana republiki se že po treh straneh komentarjev vedno vse reducira na komuniste in fašiste, rdeče in bele ipd. prav neverjetno. kaj ima sedaj komunizem zveze s člankom in gnusnimi insinuacijami laškega tiska ??? dejstvo je, da republika italija načrtno in nesramno ignorira človekove pravice slovenske manjšine. in dejstvo je, da je pahor na to opozoril. in dejstvo je, da banana republika stori en dre k za svoje manjšine. poglejte kaj delajo madžari, avstrijci, italjani. če bi banana republika naredila pol toliko bi imeli dvojezične table od benetk do dunaja in blatnega jezera pa do reke.

@kranerino: pomešal si jabolke in hruške. v trstu in gorici se (fašistični) teror nad manjšino dogaja še danes, v sloveniji pa je za italijansko manjšino vzorno poskrbljeno. iz tvojega pisanja je razbrati, da zaradi izgona 36000 italijanov po 2.sv.vojni (ali pa celo zaradi nepriznavanja tega), slovenska manšina v italiji ne bi smela imeti človekovih pravic, ali pa celo, da bi bilo treba spet vzpostavit rapalsko mejo ???
in izgona nisem nikjer zanikal. pravim samo, da je številka 36000 bistveno manjša od 300000+ s katero se operira za celotno dalmacijo. in kolikor vem, to večinoma niso izgnanci ampak optanti (imeli so opcijo-ostati ali pa se izseliti). in večinoma so se izselili, ker jim socialistična družbena ureditev ni dišala pa tudi zato, ker jih sosedje po 25 letni okupaciji in poitaljevančevanju pač niso najbolj dobrohotno gledali. pahor pa je, da ponovim, dejal samo, da je po 2.sv. vojni priključeno (vrnjeno) ozemlje tisto, na katerem so od nekdaj živeli slovenci. in pazite: lahom še zmeraj diši rapalsko ozemlje, to je problem (in oni se ne kregajo kdo je fašist kdo pa ne, so složni)
po tvoji logiki sta tudi ljubljana in predvsem maribor nemški mesti, malo poglej popise pred prvo sv.vojno.
So pa lahi mojstri napihovanja. Poglejte samo izraz exodus za selitev optantov. Kaj pa je potem uničenje slovenske manšine v italiji ? predlagam, da začne banana republika v diplomaciji uporabljat izraz genocid, saj za to je dejansko šlo (ne pozabit, ne samo med drugo vojno, ampak od 1.sv. vojne dalje in ves čas po 2. vojni do danes, proces še traja)-z različnimi sredstvi-fizične likvidacije, izseljevanje, ekonomski pritiski, priseljevanje lahov, kratenje človekovih pravic, diskriminacija, ignoranca, potvarjanje zgodovine itd. Da ne govorimo o kulturocidu nad ribiško skupnostjo od sisljana to timave recimo-tu bi še unesco lahko kaj rekel. Ali vemo za koliko ljudi gre tukaj ? Pol milijona, več??? Tudi mi bi lahko začeli mirno, po laško (pa ne, da bi bili enaki fašistom) govorit o genocidu in izbrisu milijona ljudi in celotne kulture, potem pa da vidimo...
slowjazz
# 12.03.2012 ob 22:30
Če ne bi bilo partidžanov bi bila meja še vedno pri ravbnarkomandi!

če se ne bi tito šel intenacionalizma bi lahko imeli še lep del tržaškega in goriškega!
polo
# 12.03.2012 ob 19:55
20 let terorja,požig kulturnega doma,tržaški procesi,okupacija Slovenije,internacije,pobijanje,Krk,Gona
rs...to so neizpodbitna zgodovinska dejstva..

ne damo se
Aeda
# 12.03.2012 ob 19:53
ciracara, stavka ne začenjamo z "Jaz sem" , ampak s Sem...(pa ne zamerite!)
Gospod Pahor je VELIK mož, ki nikogar ne sovraži! V Mariboru je v okviru EPK imel imeniten literarni večer - govoril nam je skoraj DVE uri, pri 99 letih (kratek odlomek je na Youtube)! Njegov um je bister in upam, da bo naš častni občan še dolgo ostal z nami.
O napadu v Il Giornale pa tole: ko mački stopiš na rep, zacvili - no, Italijan se pa dere...
borbo
# 12.03.2012 ob 19:47
ti kar čaraj
Če ne bi bilo partidžanov bi bila meja še vedno pri ravbnarkomandi!
Vodin
# 12.03.2012 ob 18:09
Gospod Boris Pahor moralna in etična veličina vsega ljudskega roda, ne samo nas Slovencev!
Rodoljub
# 12.03.2012 ob 13:59
Ne daj se Boris!!!
S fašisti nema kompromisa.
ma_ri_bor
# 12.03.2012 ob 12:46
@gumpert: jawohl, za človekove pravice je na koroškem odlično poskrbljeno. celo končno rešitev ste pripravili, res sijajno. in govorit o denacifikaciji na koroškem je višek cinizma. to so zmogli samo nemci.
guslar
# 14.03.2012 ob 08:05
Pahor ima prav. Talijani bi bili radi zmagovalci s figo v žepu. Zame so bili fašisti in pika.
tiger983
# 13.03.2012 ob 17:22
....ne bi se rad vmešal, vendar mi je nono mojega prijatelja povedal da ko je leta 1939 kot otrok prišel v slovenijo na obali, so v Kopru in Piranu njegovi sosedje bili samo Italjani.

in kaj hočeš s tem povedat? da so jugoslovani pobili in "oterali" lahe iz istre?
no, nekaj verjetno že, ampak očitno neveš kdo je med letoma 1933-1944 vdiral na neše ozemlje in ljudi pobijal in vozil "kot živino" v Gonars. Predpostavljam da je ta "nono" zaprisežen "laški desničar".
polzaliva
# 13.03.2012 ob 11:42
Pahor je vse napisal lepo in prav - in po resnici. A samo en zgodovinski medklic.

Italijani so v prejšnjem stoletju napravili Slovencem veliko škode. Posebno Primorci so že v času med obema vojnama veliko pretrpeli. V času druge svetovne vojne so italijani povzročili ničkoliko vojnih zločinov, za katere se še do danes niso pokesali. Partizani so osvobodili slovenske kraje, mnogo je bilo žrtev. Hvala jim. Jugoslovanska vojska je leta 1945 povzročila vojne zločine in Italijansko prebivalstvo malo z besedami, še več pa zgrda nagnalo čez mejo v Italijo. Takšno je stanje danes. Kakšna so razmerja, je danes, toliko let po vojni, stvar zgodovinarjev. Če pa se tega loteva politika, je pa rezultat tak, da so Italijani za nas fašisti in vojni zločinci, mi pa zanje komunistični vojni zločinci.

Pri nas bi zgodovinarji morali objaviti vire, pa bi bil mir. Tako se je pa zgodilo, da je sedemdesetletni gospod z rdečo kravato pripovedoval na shodu, da je bombo v Velikovcu podtaknil - Janez Janša. To je potem dno in tu nas gleda vsa Evropa.
Kazalo