Napolitano je počastil spomin na žrtve fojb. Foto: EPA
Napolitano je počastil spomin na žrtve fojb. Foto: EPA
Spomin na žrtve fojb

"Pomembno se je spominjati, tudi zato, da bi premišljevali o usodnih napakah in da jih nikoli več ne bi ponovili," je dejal Napolitano na slovesnosti v predsedniški palači v Rimu.

Na slovesnosti, ki se je je udeležilo tudi več predstavnikov italijanske vlade in parlamenta, je znova izkazal sočutje in solidarnost do sorodnikov žrtev pobojev v fojbah in do vseh organizacij, ki gojijo spomin na dogodke.

Italijanski predsednik je napovedal, da se bo med že načrtovanim obiskom v Furlaniji - Julijski krajini poklonil žrtvam poboja v Porčinju.

Po besedah ministra za mednarodno sodelovanje brez listnice Andree Riccardija padli v fojbah in trpljenje, ki so ga takrat doživljali ljudje iz Istre, Dalmacije in Furlanije - Julijske krajine, ne smejo utoniti v pozabo. Ob tem je dodal, da so ti časi danes minili.

"Nacionalistične ideje so škodljive. Danes vemo, da so potrebne drugačne politike in drugačna kultura, da se zgodovina ne bi ponovila. Etnična in kulturna raznolikost predstavljata bogastvo Evrope," je še dejal Ricardi.

Spomin na žrtve fojb