To je prva tovrstna sodba. Foto: Reuters
To je prva tovrstna sodba. Foto: Reuters

"To je prva razsodba, ki potrjuje neposredno vzročno povezavo med neprimerno uporabo prenosnega telefona in tumorjem na možganih," sta sporočila tožnikova odvetnika Stefano Bertone in Renato Ambrosio, zato bi se lahko zdaj usul plaz podobnih zahtev.

Sodišče v Ivrei na severozahodu države je odločitev sprejelo že 11. aprila, a so jo objavili šele v četrtek. Na razsodbo sodišča je sicer še mogoča pritožba.

"Nenehno sem telefoniral"
57-letni Roberto Romeo je pred sodiščem pričal, da je moral zaradi delovnih obveznosti vsak delovni dan v 15 letih uporabljati prenosni telefon od tri do štiri ure na dan. "Nisem imel druge izbire, kot da sem po prenosnem telefonu govoril s sodelavci in organiziral delo - 15 let sem nenehno telefoniral, tudi doma in v avtu," je dejal. Dodal je, da je pozneje dobil občutek, da je njegovo desno uho ves čas zaprto. Leta 2010 so mu diagnosticirali tumor na možganih, ki je bil na srečo benigen, a od takrat ne sliši več, saj so mu odstranil slušni živec, poroča Guardian.

Romeo sam je dejal, da ni bila njegova namera, da bi demonizirali mobilne telefone, a meni, da je treba biti bolje ozaveščen o njihovi uporabi.

Medicinski strokovnjaki so presodili, da je Romeo 23-odstotni invalid, zaradi česar mu je sodišče priznalo mesečno premijo 500 evrov z naslova nacionalne zavarovalne sheme za nesreče pri delu.

Številne znanstvene raziskave so do zdaj potrdile, da uporaba mobilnih telefonov ob običajni uporabi ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi, nekaj večje tveganje naj bi prinesla čezmerna uporaba. Ob tem številni znanstveniki opozarjajo, da je še prezgodaj za dokončne ugotovitve, ker gre za relativno novo tehnologijo.