Ivanišvili bo v prihodnje vodil gruzijsko vlado. Foto: EPA
Ivanišvili bo v prihodnje vodil gruzijsko vlado. Foto: EPA

"Vodja koalicije, ki je slavila na parlamentarnih volitvah 1. oktobra, Bidzina Ivanišvili je bil izbran za mesto premierja," je sporočila predsednikova tiskovna predstavnica Manana Manjgaladze. Gruzija naj bi novo vlado dobila, ko bo prisegel parlament, kar naj bi se zgodilo še ta mesec.

Gruzijske sanje novega premierja imajo v 150-članskem parlamentu 85 sedežev in premalo glasov za ustavno večino, medtem ko ima Sakašvilijevo Združeno nacionalno zavezništvo 65 sedežev.

V torek je Sakašvili podpisal odlok, s katerim je Ivanišviliju vrnil gruzijsko državljanstvo, ki so mu ga odvzeli leta 2011, ko je po poroki prevzel francosko državljanstvo.

Novi premier ni naklonjen bojkotu
Pred volitvami je Ivanišvili obljubil, da bo ohranil tesne stike z ZDA in krepil vezi z Evropsko unijo, hkrati pa na boljše in trdnejše temelje skušal postaviti odnose z Rusijo, s katero se je Gruzija pred štirimi leti zapletla v enomesečno vojno. Tako kot Sakašavili ima tudi Ivanišvili cilj pridružitev Gruzije zvezi Nato.

Novi gruzijski premier je v torek dejal, da bi morala Gruzija leta 2014 nastopiti na zimskih olimpijskih igrah v ruskem mestu Soči, ki sicer leži severozahodno od Gruzije ob Črnem morju in ob separatistični gruzijski pokrajini Abhazija, ki ji je Rusija po vojni z Gruzijo priznala neodvisnost.

O gruzijskem bojkotu olimpijskih iger v Rusiji je razmišljal Sakašvili. "Gruzija bi morala sodelovati na olimpijskih igrah in kot soseda storiti vse za miren potek iger brez incidentov," je dejal Ivanišvili.