Humanitarni delavci Združenih narodov in sirskega Rdečega polmeseca poskušajo v oblegani del Homsa pripeljati pitno vodo, hrano in medicinsko pomoč okoli 3.000 prebivalcem, ki so ostali v mestu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Humanitarni delavci Združenih narodov in sirskega Rdečega polmeseca poskušajo v oblegani del Homsa pripeljati pitno vodo, hrano in medicinsko pomoč okoli 3.000 prebivalcem, ki so ostali v mestu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Sirska vlada je v četrtek presenetljivo privolila v prekinitev bojev okoli enklave v središču Homsa, da bi tja lahko dostavili nujno potrebno pomoč in evakuirali civiliste, ki želijo oditi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Pomoč v tretje največje sirsko mesto, v katerem je pred izbruhom državljanske vojne živelo več kot 600.000 ljudi, poskušajo humanitarni delavci Združenih narodov in sorskega Rdečega polmeseca pomoč prepeljati v štirikolesnih blindiranih džipih.

Humanitarna pomoč dospela do obleganega mesta
Odločitev je v soboto zasenčilo streljanje na humanitarni konvoj Združenih narodov (ZN) in sirskega Rdečega polmeseca v Homsu, za katero sta strani obtožili ena drugo.

Iz tega nekdaj mogočnega industrijskega mesta, ki ima veliko zgodovinsko pomembnih mošej in cerkva, ki so danes popolnoma uničene, je humanitarnim organizacijam uspelo rešiti 611 civilistov, med njimi večinoma žensk, otrok in starejših.

Humanitarni organizaciji sicer poskušata pitno vodo, hrano in medicinsko pomoč pripeljati do okoli 3.000 prebivalcev, ki živijo v starem delu mesta, ki je pod nadzorom upornikov.

Rdečemu polmesecu je po poročanju britanskega BBC-ja kljub napadom na njegove konvoje v oblegan del mesta uspelo pripeljati 250 paketov hrane ter 190 paketov z nujno medicinsko pomočjo.

Opozicija trdi, da so pri evakuaciji umrle štiri osebe
Po navedbah opozicijskih virov so vladne sile z minometno granato zadele skupino civilistov, ki je čakala na evakuacijo, pri čemer naj bi umrle štiri osebe, deset ljudi pa je bilo ranjenih. Poročevalec The Wall Street Journala Sam Dagher pa je iz Homsa tvitnil, da so vladne sile ob evakuaciji civilistov, aretirale več moških.

Namestnica generalnega sekretarja ZN-a, pristojna za humanitarne zadeve, Valerie Amos je humanitarne delavce pozvala, da jih dogodkih preteklih dni ne odvrnejo od dela. Ob tem pa je izrazila razočaranje nad tem, da je bila v zadnjih treh dneh onemogočena humanitarna pomoč v središče Homsa.

Drugi krog pogajanj v ponedeljek
Delegacija sirskega režima je prispela v Ženevo na drugi krog pogajanj s predstavniki opozicije, je poročala sirska državna televizija. Pogajanja naj bi se nadaljevala v ponedeljek, deset dni po koncu prvih mirovnih pogovorov, ki niso prinesli preboja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja delegacije sirske vlade, zunanji minister Valid Mualem naj bi se danes ob 19. uri sestal s posebnim odposlancem ZN in Arabske lige za Sirijo Lakhdarjem Brahimijem.

Strani sta sicer še vedno daleč na nasprotnih bregovih glede osrednjih tem pogovorov. Opozicija vztraja, da bi se morali osredotočiti na oblikovanje predhodne sirske vlade brez sedanjega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko režimska delegacija poudarja boj proti "terorizmu".