Dogovor s sirsko vlado odpira pot za dostavo življenjsko pomembne pomoči za več tisoč civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Dogovor s sirsko vlado odpira pot za dostavo življenjsko pomembne pomoči za več tisoč civilistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Homs je že od junija 2012 prizorišče srditih bojev vladnih sil in opozicijskih upornikov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Deli Homsa so prizorišče srditih bojev vladnih sil in opozicijskih upornikov od junija 2012. V mestu primanjkuje hrane in medicinske oskrbe. Otroci dneve preživljajo na razbitinah porušenih šol in domov. Okoli 3.000 prebivalcev mesta živi na robu humanitarne katastrofe, a vse do danes sirski režim in opozicija nista mogla skleniti dogovora, da bodo civilisti mesto lahko vendarle zapustili.

Neuspešna mirovna konferenca v Ženevi
Ureditev razmer v Homsu je bila prva točka pogajanj na nedavni mirovni konferenci v Ženevi, ki jo je predlagal posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi.

Sprva je sicer kazalo, da so člani delegacij dosegli dogovor v Švici. A nato so začeli sirski režim in uporniki drug drugega obtoževati, da onemogočajo dodaten napredek. Dogovora o humanitarni pomoči za Homs takrat ni bilo. Med mirovno konferenco, ki je trajala devet dni in tudi sicer ni prinesla nobenega vidnega napredka za umiritev državljanske vojne, je v Siriji umrlo 1.900 ljudi, od tega najmanj 498 civilistov.

A sirska tiskovna agencija je danes poročala, da sta se guverner province Homs Talal Al Barazi in koordinator ZN-a Yaacoub El Hillo le dogovorila o varnem prehodu civilistov iz Homsa in dostopu humanitarne pomoči za prebivalce, ki se bodo odločili ostati.

Nov poziv borcem
O krvavem nasilju medtem poročajo s severa države. Koalicija sirskih upornikov je napovedala novo vojaško operacijo v provinci Alep, kjer je v napadih režimskih sil s sodi, polnimi razstreliva, od sobote umrlo najmanj 250 ljudi.

Islamska fronta, koalicija več 10.000 upornikov, in džihadistična Fronta Al Nusra sta sporočili, da morajo pri tej operaciji "vsi vojaški borci na bojišča, sicer bodo morali odgovarjati". Skupini sta prebivalce predelov, ki so pod vladnim nadzorom, pozvali, naj se izogibajo vladnim vojaškim oporiščem in nadzornim točkam, saj bodo ti tarča napadov.

Alep se ne more izviti iz primeža nasilja
Napoved o novi operaciji pa prihaja v času, ko sirska vlada poskuša zasesti predele mesta Alep, ki so v rokah upornikov. Kopensko ofenzivo spremljajo zračni napadi helikopterjev s sodi, napolnjenimi z razstrelivom. Po ocenah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo od sobote v Alepu ubitih 257 ljudi, od tega 76 otrok.

Uspehe dosegajo tudi uporniki, ki so zajeli večji del glavnega zapora v mestu in izpustili več sto zapornikov. Po navedbah observatorija sta podvig izvedli Fronta Al Nusra in Islamska fronta.

Fotoutrinki iz popolnoma porušenega Homsa (foto: Reuters):