Homs je povsem razdejan po tednih silovitega bombardiranja. Foto: EPA
Homs je povsem razdejan po tednih silovitega bombardiranja. Foto: EPA
Hillary Clinton, Ban Ki Mun in Sergej Lavrov
Bo zasedanje Varnostnega sveta prineslo kakšno novo rešitev za končanje nasilja v Siriji? Foto: EPA

Svet za človekove pravice pri Združenih narodih je ob zasedanju Varnostnega sveta ZN-ja o razmerah v Siriji objavil najnovejše poročilo o kršenju pravic v tej nemirni brližnjevzhodni državi. Poročevalec Paulo Pinheiro je v Ženevi predstavil več kršitev humanitarnega prava, a imen krivcev oz. obtožencev ni povedal.

"Begunci iz najhuje prizadetih četrti Homsa poročajo o usmrtitvah po hitrem postopku in neomejenih množičnih aretacijah. Jasno je, da civilisti nosijo največje breme nasilnega spora. Sila, ki jo uporablja vlada proti oboroženim skupinam, pogosto privede do kolektivnega kaznovanja civilistov," je bil nazoren Pinheiro.
Poboj žensk in otrok v Homsu
V sirskem mestu Homs je bilo po poročanju opozicijskih aktivistov ubitih najmanj 45 žensk in otrok. Poboji so se zgodili nekaj ur po pogovorih Kofija Annana s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom.

Do pobojev civilistov naj bi prišlo v soseski Karm Al Zajtun in sirski uporniki poročajo, da je bilo vseh 47 žrtev zabodenih do smrti, nato pa so jih pripadniki sirskih varnostnih sil in njihovi pomagači zažgali. Sirski Observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, je sporočil, da je bilo v noči z nedelje na ponedeljek v Homsu ubitih najmanj 12 ljudi.

Novice o pokolu ni mogoče uradno potrditi zaradi strogih omejitev za poročanje neodvisnih in tujih medijev v Siriji. Sirska državna tiskovna agencija je poročala, da so za poboje v soseski odgovorne "teroristične tolpe", ubiti pa naj bi bili prebivalci, ki so jih teroristi pred tem ugrabili.

Konec tedna se je v Damasku mudil posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan, ki je po pogovorih z Asadom sicer izrazil optimizem, a priznal, da mu ni uspelo doseči dogovora o končanju nasilja, ki ga Sirci doživljajo že leto dni, odkar so se začeli množični protesti proti vladajočemu režimu Asadove družine.

V pričakovanju ostre razprave
O razmerah v Siriji bo znova tekla razprava v Varnostnem svetu ZN-a, tokrat na ravni zunanjih ministrov, pri čemer je po napovedih pričakovati nov diplomatski spopad.

Zasedanje o Siriji organizira Velika Britanija, uradno pa je njegov namen pregledati dogajanje po lanskih vstajah v arabskem svetu. Pričakuje se, da bodo srečanje zasenčila različna mnenja o tem, kako sirskega predsednika pripraviti do tega, da ustavi krvavo zatiranje nasprotnikov režima.

Zbrane bo nagovoril generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je Asadov režim že jasno obsodil in ga obtožil, da izvaja nesorazmerno silo nad njegovimi nasprotniki.