Nekdanji generalni sekretar Annan je prišel v Damask, da bi našel mirno rešitev sirske krize. V Damasku naj bi ostal do nedelje in čakal na odgovor Al Asada. Foto: Reuters
Nekdanji generalni sekretar Annan je prišel v Damask, da bi našel mirno rešitev sirske krize. V Damasku naj bi ostal do nedelje in čakal na odgovor Al Asada. Foto: Reuters
Sergej Lavrov
Rusija in Arabska liga imata drugačne poglede na reševanje nasilja v Siriji. Foto: Reuters
Sirija
Generalna podsekretarka ZN-a za humanitarne zadeve Amosova je razmere v Homsu opisala kot precej resne. Foto: Reuters
Annan pri Asadu v Siriji

Al Asad je po več kot dveurnih pogovorih dejal, da "noben političen dialog ali politična dejavnost ne more uspeti, medtem ko delujejo teroristične skupine ter širijo kaos in nestabilnost". Sirska državna televizija je poročala, da je pogovor potekal v "pozitivnem" ozračju. Opozicijske skupine poročajo, da je medtem vojska obstreljevala mesto Idlib na severozahodu države.

Obisk posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo v tej državi, kjer že leto dni potekajo protesti proti režimu Al Asada, je najnovejši diplomatski poskus za končanje nasilja.

Pred Annanom misija nemogoče?
Da se bo Annan srečal z Al Asadom, je v petek zvečer potrdil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Annana bo spremljal tudi njegov namestnik, nekdanji palestinski zunanji minister Nase Al Kidva. "Kofija Annana sem pozval, da mora biti sklenjeno takojšnje premirje," je dejal Ban. Če ne bo hkratnega premirja, potem morajo najprej nasilje prenehati vladne sile, ki jim mora slediti opozicija. Annan se bo srečal tudi s sirskim zunanjim ministrom Validom Al Moalemom, nato pa s pozicijskimi voditelji.

Annan je dva dni pred odhodom v Damask sirsko opozicijo pozval, naj sodeluje pri reševanju krize v državi. Hkrati je nekdanji generalni sekretar ZN-a poudaril, da mora biti končna rešitev politični dogovor. Opozicija je že zavrnila možnost pogovorov z Al Asadom.

Srečanje Lavrova in Arabske lige
Za rešitev krize v Siriji si prizadeva celotna mednarodna skupnost. Zunanji ministri Arabske lige so se v Kairu sešli z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Vodja ruske diplomacije je dejela, da je Moskva pripravljena sodelovati s komer koli, ki si prizadeva za reforme v Siriji in dodal, da mednarodna skupnost za nasilje ne sme kriviti le ene strani. Ponovil je, da Rusija vztraja ob svojem načelu o nevmešavanju v notranje zadeve drugih držav.

Katarski zunanji minister je odvrnil, da oborožene skupine v Siriji niso tolpe, kot trdi Damask, temveč se branijo. Dodal je, da premirje ni dovolj ter da morajo odgovorni za nasilje odgovarjati, da morajo biti zaporniki izpuščeni ter da morajo oblasti dovoliti prihod pomoči. Savdski zunanji minister je Lavrovu povedal, da je ruska blokada resolucije Varnostnega sveta ZN-a omogočila nadaljevanje nasilja. Rusijo je pozval, naj podpre prizadevanja Arabske lige za končanje nasilja.

Rusija velja za zaveznico Al Asada in je doslej v Varnostnem svetu ZN-a skupaj s Kitajsko z vetom preprečila glasovanje o resoluciji o Siriji. Številne države so medtem Al Asada že večkrat pozvale k odstopu.

Amoseva: Omejen napredek
V nasilju v Siriji je po zadnjih podatkih umrlo skoraj 8.500 ljudi, večinoma civilistov. V zadnjem mesecu je bilo tarča najhujših napadov mesto Homs, ki ga je v sredo obiskala tudi generalna podsekretarka ZN-a za humanitarne zadeve Valerie Amos z delegacijo sirskega Rdečega polmeseca. Dejala je, da je bil storjen "omenjen napredek" pri dostavljanju pomoči v najhuje prizadete predele v Siriij, a da je potrebne še veliko več pomoči.

V petek umrlo najmanj 77 ljudi
V petek je v Siriji znova protestiralo na tisoče ljudi. Aktivisti sirskega opazovalca za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji so sporočili, da so veliki protesti potekali v mestih Dera, Latakija, Homs, Hama, Deir Ezor in Alepo. Še ena opozicijska skupina, Odbori lokalne koordinacije, pa je sporočila, da je umrlo 77 ljudi, med njimi 26 v Homsu, 28 v Idlibu, šest v Deri, štirje v Homsu ter devet v okolici Damaska, dva v Latakiji ter po eden v Bokamalu in Alepu.

Prebegnila dva generala
Medtem ko se nadaljuje zatiranje protestov, je več višjih sirskih oficirjev prebegnilo in pobegnilo v Turčijo. Vlada v Ankari je potrdila poročanje medijev, da sta bila med 230 Sirci, ki so prečkali mejo s Turčijo, tudi dva generala.

Ameriški obveščevalci so sicer za CNN povedali, da doslej ni prebegnil noben izmed višjih predstavnikov režima, ki bi bil dovolj blizu krogu Al Asada, da bi to imelo kakšen večji vpliv. Dodali so, da bi razpoke v režimu lahko povzročile precej višje cene goriva in hrane ter brezposelnost, ki se je od leta 2010 skoraj podvojila.

Annan pri Asadu v Siriji