Dachau je bil prvo koncentracijsko taborišče v Nemčiji - nacisti so ga odprli leta 1933. Foto: Wikipedia
Dachau je bil prvo koncentracijsko taborišče v Nemčiji - nacisti so ga odprli leta 1933. Foto: Wikipedia
V Dachauu so bili internirani Poljaki, Rusi, Ukrajinci, Francozi, Jugoslovani, Čehi, Nemci, Avstrijci in Litovci. Foto: EPA

Varnostniki so krajo ugotovili danes zjutraj, vrata pa so bila še tik pred polnočjo na svojem mestu, je sporočila tamkajšnja policija.

Črna vrata iz kovanega železa s ciničnim nacističnim napisom so bila približno dva metra visoka in meter široka, so pa del večjih vrat v bližini glavnega vhoda. Tat oziroma tatovi so morali obiti krilna vrata, da so se prebili na zemljišče, za prevoz pa so najverjetneje uporabili tudi kakšno vozilo, ugiba policija.

Iskanje za vrati v okolici taborišča doslej ni obrodilo sadov.

Mikavna vrata
Podobno krajo so sicer doživeli v muzeju, ki stoji na mestu zloglasnega taborišča Auschwitz na današnjem Poljskem, kjer so konec leta 2009 ukradli napis Delo osvobaja nad vhodom. Zaradi kraje je bilo pozneje na zaporne kazni od 18 do 32 mesecev zapora obsojenih več Poljakov in en Šved.

Slogan Delo osvobaja (Arbeit Macht Frei) so nacisti povzeli po naslovu romana nemškega jezikoslovca Lorenza Diefenbacha, Arbeit macht frei: Erzählung von Lorenz Diefenbach (1873), v katerem kockarji in prevaranti najdejo pot do kreposti prek dela.

Napis so med drugo svetovno vojno razobesili nad vhode številnih koncentracijskih taborišč, od katerih je najbolj znan tisti v Auschwitzu, kjer so ga izdelali zaporniki leta 1940.