Izbor Svet
Ahed Tamimi bo v zaporu ostala še najmanj do ponedeljka, v najslabšem primeru pa ji grozi celo do sedem let zapora. Foto: Reuters
Po aretaciji Tamimijevih so v Palestini izbruhnili manjši protesti, na katerih so protestniki zahtevali izpustitev vseh treh žensk. Foto: Reuters
Tamimijevi so znani po svojem aktivizmu in protestom proti izraelski okupaciji. Leta 2012 je v spopadih z izraelsko vojsko življenje izgubil 31-letni Rušdi Tamimi (Rushdi Tamimi), palestinski policist in Ahedin bratranec. Foto: Reuters
Slika male Ahed Tamimi je prvič zaokrožila leta 2012, ko je takrat 12-letno dekletce jokalo na pogrebu svojega ubitega bratranca. Foto: Reuters
Ahedin oče Basem Tamimi je znan palestinski aktivist, ki so ga izraelske oblasti že več kot 12-krat aretirale. Foto: AP
Ahedin mlajši brat Mohamed leta 2015 v primežu izraelskega vojaka. Foto: Reuters
Ahed, njen brat in njena mama med spopadom z izraelskimi vojaki leta 2015. Fotografija je zaokrožila po vsem svetu. Foto: Reuters

Dodaj v

17-letna Ahed Tamimi - nova ikona palestinskega upora

Dekletu preti zaporna kazen
29. december 2017 ob 11:30
Gaza - MMC RTV SLO

Svetovne medije je pritegnila zgodba 17-letnega palestinskega dekleta, ki je že od ranega otroštva na čelu palestinskega boja proti izraelski okupaciji.

V torek je izraelska vojska Ahed Tamimi aretirala, potem ko je na družbenih omrežjih zaokrožil video, na katerem svetlolasa najstnica klofuta izraelskega vojaka.

Video prikazuje Ahed, ki z 21-letno sestrično Nur Nadži Tamimi (Nour Naji Tamimi) pristopi do dveh izraelskih vojakov, ki sta zaprla stopnice, ki vodijo do doma družine Tamimi v vasi Nabi Saleh na okupiranem Zahodnem bregu.

Ahed ju je začela psovati, odrivati, brcati in klofutati, vojaka pa sta pri tem ostala bolj ali manj pasivna in sta se samo pomikala nazaj, zato ju konservativni desničarski izraelski politiki zdaj obtožujejo, da je bilo njuno vedenje ponižujoče. Vojska vztraja, da sta se vedla "profesionalno" in daje posnetek za dokaz, da ni izraelska vojska tista, ki je ofenzivna.

Do incidenta je prišlo 15. decembra, na dan spopadov na Zahodnem bregu, ki so se razvneli zaradi odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da preseli veleposlaništvo ZDA v Jeruzalem. Izraelska policija se je za aretacijo odločila šele, ko je omenjeni posnetek postal viralen. V torek so tako izvedli racijo v družinskem domu Tamimijevih, zasegli mobilne telefone, računalnike in drugo elektronsko opremo ter aretirali Ahed, njeno sestrično in njeno mamo Nariman.

Grozi ji sedem let zapora
Čeprav izraelska policija ni navedla nobenega razloga za pridržanje trojice, pa so sprva potrdili, da bodo Tamimijeve ostale v zaporu najmanj do četrtka. Pridržanje trojice so sicer od torka že dvakrat podaljšali, po zadnji odločitvi bodo za rešetkami najmanj do ponedeljka. Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennett pravi, da Ahed preti do sedem let zapora, Jerusalem Post pa poroča, da ji bodo zaradi napada na uradno osebo sodili pred vojaškim sodiščem.

"Prevevajo me kompleksni in zmedeni občutki. Gre za mešanico živčnosti, strahu, žalosti in pričakovanja, hkrati pa ponosa, časti in samozavesti, a na koncu me preplavijo očetovska čustva in samo še jokam," je povedal Ahedin oče Basem Al Tamimi (Bassem Al Tamimi 50).

Oglasil se je tudi palestinski voditelj Mahmud Abas, ki je pohvalil pogum tako dekleta kot tudi njene celotne družine. "Njegova ekscelenca je preverila zdravje in moralo zapornice Ahed ter pohvalil njo in njeno družino, ki vedno prisostvuje na mirnih protestih v svoji vasi, Nabi Salih," so sporočili z Abasovega urada.

Otroško uporništvo
A aretacija Ahed Tamimi ni povsem naključna. Dekle je namreč kljub svoji mladosti že nekaj let na čelu gibanja za osvoboditev Palestine, njen oče pa je znani palestinski aktivist in organizator protestov proti izraelskim naselbinam na Zahodnem bregu. Tamimi je bil za časa izraelske okupacije Zahodnega brega junija 1967 star deset tednov in ga je mama med konfliktom skrila v jamo. Aktivizma se je lotil že kot najstnik.

Basem Al Tamimi, ki pravi, da zagovarja nenasilni upor, danes tedensko organizira proteste proti izraelski okupaciji, izraelske oblasti pa so ga aretirale že najmanj 12-krat, od tega je bil enkrat v priporu brez sojenja kar tri leta.

Leta 2011 ga je izraelsko vojaško sodišče obsodilo, ker je organiziral shod brez dovoljenja in ker je "pošiljal ljudi, da so metali kamenje". Tamimi je obtožbe, da bi hujskal k metanju kamnov, zanikal, njegova aretacija pa je dvignila precej prahu - EU ga je takrat označila za zagovornika človekovih pravic, Amnesty International pa za "zapornika vesti".

Družina na okopih
Očetovega uporniškega duha se je nalezla celotna rodbina Tamimijev. Ahedin 14-letni brat Mohamed tako trenutno okreva v bolnišnici po tem, ko ga je med protesti zadel gumijasti naboj izraelskega vojaka, tako on kot tudi njegov brat in mama pa so bili že večkrat aretirani zaradi svojega gorečega uporništva, mamo so izraelski vojaki enkrat ustrelili v nogo.

A Mohamedova starejša sestra je tista, ki jo mediji označujejo za "novo ikono palestinskega upora" in "palestinsko Malalo". Vsekakor je že vajena medijske pozornosti. Novembra 2012 je zaokrožila njena fotografija, kako joče na pogrebu svojega bratranca, palestinskega policista Rušdija Tamimija, ubitega v spopadih z izraelskimi vojaki.

Decembra istega leta jo je potem, ko je videl fotografijo dekletca, kako se postavlja po robu izraelskim vojakom, na osebno srečanje povabil Recep Tayyip Erdogan, takrat še premier Turčije. Ob tem je dekletu podelil posebno medaljo za pogum.

Leta 2015 je nato fotografija 15-letne Ahed, ki grize roko izraelskega vojaka, ki je skušal aretirati njenega tri leti mlajšega brata Mohameda, postala močna simbolična fotografija, ki je obšla svet.

Očitki o izkoriščanju otrok
A medtem ko je Ahed Tamimi za nekatere ikona in narodna junakinja, je za druge provokatorka in orodje v rokah svoje družine, ki naj bi načrtno v konfrontacijo z izraelskimi vojaki pošiljala svoje otroke.

Lani je bila Ahed zaradi svojega aktivizma povabljena na turnejo v ZDA z naslovom "Brez otrok za rešetkami/Živi upor", a ji je State Department vizum zavrnil.

Kje je podpora za Ahed?
Al Džazira se ob tem sprašuje, zakaj Ahed ni deležna take podpore zahodnih feminističnih skupin in borcev za človekove pravice, kot jo uživa pakistanska otroška aktivistka Malala Jusafzaj, na katero so talibani leta 2012 skušali izvesti atentat, leta 2014 pa je kot najmlajša dobitnica vseh časov prejela Nobelovo nagrado za mir.

Kot spominja Al Džazira, je bil odziv javnosti na Malalin primer povsem drugačen kot na Ahedin. Ko je okrevala po napadu talibanov, so jo na srečanja vabili vsi, od takratnega britanskega premierja Gordona Browna do ameriškega predsednika Baracka Obame in generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, UNESCO pa je sprožil kampanjo "Zavzemimo se za Malalo".

Revija Time jo je razglasila za eno od 100 najvplivnejših ljudi sveta, revija Glamour za žensko leta, za Nobelovo nagrado pa je bila nominirana že leta 2013, preden jo je leta 2014 tudi prejela.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
Atomsk
# 29.12.2017 ob 11:35
Boj proti okupaciji je legitimen, moralen, pravičen.
Henrik
# 29.12.2017 ob 11:44
Sicer podpiram boj Palestincev za lastno državo, samo tole je bolj izkoriščanje medijske pozornosti in popularity seeking. Izraelska vojaka nista udarila nazaj, kar bi lahko ... V izraelu je v ženskem zaporu in grozi ji max 7 let kazni. Če bi kaj takega naredila v kakšni arabski državi, bi jo verjetno že obesili.
friks
# 29.12.2017 ob 11:53
Ko je človek z močnim duhom zrinjen do prepada se pač bori tudi z golimi rokami proti puškam in tankom.

Upam, da bo zahodni svet lahko kdaj pošteno obravnaval te zatirane ljudi.
slaya
# 29.12.2017 ob 12:03
Bravo, kavč genijalci so jo spet razkrinkali, njen blef, njeno iskanje pozornosti, manipuliranje v boju s pravično državo Izraela. Njen blef se je začel že z jokom na pogrebu svojega bratranca. Kavč genijalcem za lap topom na varnih 24°C, ko je zunaj 0°C, je spet jasno vse. Zakaj bi človek sploh še potreboval novinarje, aktiviste, če je vse zlagano, vse je blef, pri vsaki stvari nekdo vleče nek denar ali na skrivaj ali po nekih kanalih na katere se spoznate, nič nima več smisla, vse je kr nekaj. Ne potrebujemo nič od tega, saj bi lahko vsi tako kot kavč genijalci samo sedeli na 24°C za svojimi lap topi in vse bi štimalo.
molodec
# 29.12.2017 ob 11:36
Recep jo je povabil. Mi pa vemo kaj si Recep misli o Evropejcih.
bobbek
# 29.12.2017 ob 12:16
Izraelci,ne se dat,klobuk dol,da se obstajajo s takimi sosedi,mi ne bi nikoli.
Binder Dandet
# 29.12.2017 ob 12:14
Tule je imela pa srečo, da je na normalne izraelske vojake naletela.

(ta pametni bodo zdaj iz tega razbrali, na kateri strani sem:D:D:D)
Korošec
# 29.12.2017 ob 11:47
Okupacija gor ali dol, meni se zdi skrajno izprijeno, da Palestinci izkoriščajo otroke v politične namene in jih pošiljajo v samomorilske napade, ta njihova taktika z terrorizmom v 40 letih ni prinesla nobenih sadov, kvečemu jim gre vse slabše, počasi zgubljajo moje simpatije, sploh ko študiram zgodovino konflikta, Izraelci bi jih lahko vse zradirali, ko so se arabci spajdašili in jih napadli pa jih niso, verjamem da v primeru zmage arabcev Izraelci nebi imeli milosti.
nightwing
# 29.12.2017 ob 11:43
Boga punca.
firtoh
# 29.12.2017 ob 12:19
Izraelski policaji so podobni Arabcem,tole dekle pa bi bilo lahko pr nas iz sosednje vasi
nemi
# 29.12.2017 ob 12:38
Tole dekle v Palestini nebi smelo it niti v kavarno na kavo, ker so le te rezervirane za moške. V takšni družbi jaz nebi hotel živet, in bi se preselil v Izrael v trenutku ko bi bilo to možno.
SamoRes
# 29.12.2017 ob 12:22
Dekle , ki je lahko vzor vsem moškim!
Dol z izraelsko okupacijo!
SamoRes
# 29.12.2017 ob 12:25
Korošec
# 29.12.2017 ob 11:47
Okupacija gor ali dol, meni se zdi skrajno izprijeno, da Palestinci izkoriščajo otroke v politične namene

Ko izraelci svojim otrokom dajo za pisat "sporočila ljubezni" za palestinske otroke na bombe je pa zate in podpornike izraelskega okupatorja ok? Slabo mi je. Izrael se mora umaknit z okupiranih ozemelj ali pa ga ima dolžnost vsak Palestinec napadat.

odprtizvezek
# 29.12.2017 ob 12:19
Zivela svobodna Palestina! Dol z okupacijo!
audiac
# 29.12.2017 ob 13:44
No,pa gremo...ta zemla je že deset tisoč let judovska.Še v votlinah so tam živel Judje,kar se lepo vidi tudi po hebrejski pisavi,ki je bla najdena na stenah le-teh.Če sm se karkoli zmotu,me nej prosm kdo poprav.
Aja,še neki...Palestinci nehite iztreblat Jude,sej so nemočni.Še jedrske oborožitve nimajo.
MZ
# 29.12.2017 ob 14:25
Če so Palestinci res taki angelčki, naj nekdo odgovori, čemu bi se morali mi ukvarjati z njimi, ko pa celo njihovim arabskim sosedom gladko rečeno ni mar zanje. Meja med Gazo in Egiptom je namreč strogo zaprta, pa tudi Jordanci nekako ne gledajo na palestinske Arabce ravno z nekim navdušenjem. Najbrž zato, ker se ti "Palestinci" precej radi obračajo po vetru in ker so se že vse sosednje države večkrat pošteno opekle zaradi reševanja palestinskega vprašanja. (pri čemer ni bilo nikakršnih koristi za Arabce).

Trditev, da so si Judje ozemlje pridobili s silo, ni čisto resnično. Judov je bilo pred leto 1900 na tem območju dokaj malo; njihovo število je pričelo naraščati šele potem. Pa tudi ti priseljenci niso Arabcem kar jemali zemlje, temveč so jo kupovali od Arabcev. Pa tu ni šlo za kakšno prvovrstno zemljo, temveč za zemljo, ki je Arabci niso hoteli. Območje, kjer danes stoji Tel Aviv, je bilo pred začetkom judovskega priseljevanja pretežno močvirnat svet, pa so ga Judje uredili. Enako velja tudi za nekatera druga območja v negevski puščavi, ki so bila prej tudi prazna. Je pa posledičen razvoj pritegnil tudi številne Arabce, kar je močno otežilo kasnejše oblikovanje judovske in arabske države. Judovska stran je sicer Arabcem ponudila sobivanje, ampak Arabci so imeli svojo računico in so Judom ob prvi priliki zabili nož v hrbet.

Drži, da niso vsi palestinski Arabci slabi - velika večina je normalnih državljanov Izraela in ne povzročajo težav, pa tudi nimajo najmanjše želje škodovati Izraelu. Problem pa so nekateri elementi znotraj arabske družbe, ki slepo sledijo vojnohujskaški retoriki in so praktično povzročili vse konflikte na tem območju. Njihov odpor pa ne bo uspešen, ker jih pestijo podobni problemi, kot nas Slovence - zamerljivost, privoščljivost in razdeljenost med številne klane in frakcije, ki se med seboj dostikrat ne prenesejo, kaj šele, da bi stopili skupaj in sodelovali.
Judje so notranje delitve pač bolj uspešno obvladali in na račun tega uspeli obstati v tako sovražnem okolju. K temu pa zagotovo pripomore tudi višji IQ Judov, kar se med drugim vidi tudi v tem, da predstavljajo 0,2% svetovnega prebivalstva, vendar predstavljajo kar 20% Nobelovih nagrajencev.

Se strinjam, da se sodeluje s palestinskimi Arabci - ampak bodo tudi oni prej morali odvreči razne Hamase in podobne radikalce, ki preprečujejo vsakršen resen dialog. Ker izvolitev predstavnikov gibanja, ki se jasno zavzema za uničenje Izraela, ni nek pokazatelj resnosti.
Emmure
# 29.12.2017 ob 13:34
ps11...SamoRes, kaj govoriš? V vseh zgodovinskih knjigah je Jeruzalem evidentno izraelski par tisoč let nazaj,..hahahhahha,daj ne smeši se prosim
jezevec
# 29.12.2017 ob 12:32
Bejba ima jajca. Ampak če deliš take pleske in se kar ne ustaviš, si jih zaslužiš nekaj nazaj.
friks
# 29.12.2017 ob 12:15
Zgodb, ko Palestinski vojaki nadlegujejo izraelske otroke na njihovih domovih ni, ker se to ne dogaja.

Je pa dosti takih kot jih vidimo tukaj. Če ne bi mednarodni novinarji vsaj malo teh zgodb spravili naprej, bi Izraelska vojska te ljudi že davno pobila.
mopo
# 29.12.2017 ob 16:43
islamisticna propaganda v vsem svojem sijaju! Izkoriscanje otrok na kubik.
SamoRes
# 29.12.2017 ob 12:35
seba goričan
# 29.12.2017 ob 11:51
Palestinci so že zdavnaj izgubili simpatije.

Dajte no razmišljat, po vsem mednarodnem pravu je Izrael okupator in če ne bi imel zaslombo ZDA bi ga že zdavnaj morali zbombardirati zaradi vojnih zločinov nad civilisti.
SamoRes
# 29.12.2017 ob 12:29
Slovenci priznajmo Palestino, vedno smo bili proti okupatorju in tudi zdaj smo!
[img]https://www.crossed-flag-pins.com/Friendship-Pins/Slovenia/Flag-Pins-Slovenia-Palestine.jpgf/img]
Mitko
# 29.12.2017 ob 11:53
Vsa čast za pogum in trdnost. Samo tako naprej v boju proti fašističnim izraelskim okupatorjem!
at111
# 29.12.2017 ob 17:25
Ljudje ne zavedate se kakšne privilegije imate v državah s krščansko preteklostjo (in ne mešajte tega z RKC okultizmom prosim), kjer je glavna zapoved "Ljubi druge ljudi" in se ščiti šibke - to ni povsod samoumevno, marsikje ste ob glavo ob najmanjšem nestrinjanju z večinsko indoktrinacijo.
Korošec
# 29.12.2017 ob 20:09
@tesla85

Mislim, da je tvoja primerjava raznih palestinskih hamasov in pripadni NOB zelo ponesrečena in celo žaljiva za NOB, milo rečeno... Pišeš kot bi prišli Izraelci z neko ogromno vojsko in okupirali neko nebogljeno malo državico, ki jim ni bila nikoli kos in zdaj harajo po njih ter jih iztrebljajo pa je bila situacija glih obratna, Izraelci so bili tisti šibki medtem, ko so imeli arabci vse karte v rokah. Očitno ti ni jasno, da so Palestinci, Egibt, Sirija, Jordanija in Irak skupaj napadle Izrael, ki je imel nekajkrat manjšo vojsko od njih v populacijah je bilo ravnovesje še huje, 200 miljonov proti koliko je bilo takrat izraelcev? 4-5 mijona? Mogoče bi moral malo bolje razmislit kdo so bili Nemci in kdo tisti napadeni preden pišeš neke eseje, ni vse tako črno belo kot ti to prikazuje RTV SLO in njeni vrli novinarji.
guverner
# 29.12.2017 ob 19:51
Napisal si dobesedno:

''Angleži so bili okupatorji, ki so dovolili ustanovitev judovske države na ozemlju, ki je pripadalo tam živečim Arabcem''

To pa je tako daleč od zgodovinskih dejstev kot Luna od Zemlje. :)

1. Angleži niso bili okupatorji ampak so v imenu Društva narodov, po razpadu Otomanskega cesarstva, imeli mandat za upravljanje ozemlja, ki so mu sami dali ime Palestina (po antični pokrajini Peleset), dokler ne bi bili prebivalci sami sposobni voditi države. In to Arabci, Judje in ostali skupaj! Angleži so bili torej proti samostojni Judovski državi.

2. 1936 leta je prišlo do t.i. velike arabske vstaje proti Judom (in Angležem), ko so Arabci pričeli napadati Jude in uničevati njihovo lastnino. Slednji so ustanovili svoje obrambne milice (Hagana in Irgun), jim začeli vračati milo za žajfo in tudi pomagali Angležem zadušiti vstajo.

3. Ker so Angleži, v strahu pred izbruhom novih arabskih vstaj, uvedli priseljenske kvote (in to v času preganjanja Judov v Evropi), so se zdaj zamerili Judom, ki so pričeli s terorističnimi napadi na angleške policiste in vojake.

4. Vedno bolj je postajalo jasno, da Arabci in Judje ne bodo mogli skupaj živeti v eni državi, zato so se pojavile ideje o dveh državah. To idejo sta podpirali predvsem ZDA in ZSSR.

5. Judje so idejo sprejeli, Arabci pa ne in so se raje šli vojne z Izraelom. Do bridkega konca. Svojega, seveda. Končni rezultat je pa ta, da je danes država Izrael v mejah te, t.i. Palestine.

P.S.: In tako se je prvotna ideja, o eni državi, udejanila v praksi! :)
Binder Dandet
# 29.12.2017 ob 13:26
@ps11:
"V vseh zgodovinskih knjigah je Jeruzalem evidentno izraelski par tisoč let nazaj."

Kaj ima veze stanje pred tisoči let? V zadnjem mesecu enkrat sem si vzel čas in raziskal demografske trende. Pred 1900 je bilo Židov manj kot 10%, leta 1947 jih je bilo 30%, danes jih je 50%. Zarad priseljevanja v veliki meri. Lahko poiščeš moj post in se poučiš.;)
SamoRes
# 29.12.2017 ob 12:44
Pod člankom o arbitraži se jezijo na Hrvate da ne spoštujejo zakonov, tu pa navijajo za Izrael, ki krši mednarodno pravo in vrši vojne zločine. Sramota.
molodec
# 29.12.2017 ob 16:36
čakamo, da Recep povabi Šamija in mu daodlikovanje.
neutrino
# 29.12.2017 ob 13:39
Boga punca, da jo družina in nekdo višje tako zlorabijo, da celo njeno življenje gradijo nek PR. Ker če to ni en najbolj očitnih sistematično grajenih propagandnih projetkov, potem ne vem, kaj je.

A ni zanimivo, kako imajo mediji v arhivu vse te slike iz preteklosti ravno nje in njene družine?
Binder Dandet
# 29.12.2017 ob 18:46
@guverner:
Ni treba joj joj joj. Nisem strokovnjak za palestinsko vprasanje. Ugovarjal sem trditvi, da so bili tam anglezi, kar je bilo razumeti, da so tam ziveli. Hvala za info sicer. Angleski protektorat. Popolnoma nekaj drugega kot okupacija, ane, ker v protektoratu si suveren.:) Poanta ostaja. Niso imeli drzave kot je nismo imeli slovenci. In bila je nasa zemlja kot je tista njihova. Danasnji judje so povecini prisleki na tistem ozemlju. In de facto okupatorji, saj se ves cas pomikajo na palestinska obmocja, kjer gradijo naselbine in kradejo vire in omejujejo tamkajsnje prebivalce.
zeus.zeng
# 29.12.2017 ob 14:22
teh kvazi ikon je na youtub malo morje. izgleda kot americanka.
--
saj tudi deluje tako - rada bi pač zaslužila denar na račun politike . Kam plovemo ...
ishgilliath
# 29.12.2017 ob 13:20
Korošec
Preden druge učiš zgodovino, bi bilo bolje, da bi jo poznal sam... Osnovni greh je ustanovitev Izraela, ki je bila sforsirana s strani zahodnega zavezništva in je bila v jasnem nasprotju z načelom samoodločbe naroda/prebivalcev, ki so ga ravno v tistih letih forsirali ZN. Odločitev ni bila rezultat sporazuma in pomisleki oz. zadržki Arabske strani so bili popolnoma preslišani. Arabska stran je bila takrat tudi edina resnična poraženka, saj so bile meje novih držav zarisane tako, da bi čim večji deleš judovskega prebivalstva pristal v judovski državi kar je efektivno pomenilo, da so po Izrael prišla številna območja z arabsko večino (v resnici bi v zamišljeni izraelski državi Arabci še vedno predstavljali skoraj polovico prebivalcev). Tudi kar se tiče izgube zemlje v lastništvu ene ali druge strani so bili okradeni Arabci, ne judje. Namreč, sredi 40ih so imeli judje v lasti zgolj okoli 17% vse zemlje v Palestini, po načrtu delitve pa naj bi jim pripadlo kar 56% celotne Palestine.

Povsem jasno je, da arabci na tako delitev nikoli ne bi pristali in tudi ni nobenega racionalnega razloga zakaj naj bi. Kot da bi svet ZN brez slovenske privolitve določil, da si romska manjšina zasluži svojo državo na ozemlju Slovenije ter ji avtomatično pripisal celotno dolenjsko in prekmurje. Me zanima, če bi tukaj pristoni komentatorji potem tudi o sebi razmišljali kot o teroristih, ko bi protestirali zaradi tega...
tobi
# 29.12.2017 ob 21:47
Ma kakšna Palestina in NOB. Tega se ne da primerjati. Palestinci so bili med drugo vojno popolni zavezniki Nemcev v borbi proti Angležem, njihovi vodja Huseini pa zaprisežen pripadnik SS -a, ki je ustavnovil muslimanske enote Handžar, ki so se borile v Jugoslaviji in Rusiji z ramo ob rami skupaj z Nemci in ostalimi okupatorji. Tudi to tepe torej Palestince, napačne odločitve ob napačnem času.
mopo
# 29.12.2017 ob 16:28
Ubogi otrok. Islamistcni ideologi so ji oprali mozgane do konca. Upam da bo vsaj v zaporu dozivela svojih pet minut miru da uredi svoje misli...
Bivši uporabnik
# 29.12.2017 ob 16:02
Če bi s sestrično naleteli na dve Arkanovi Deliji, mislim da ne bi bilo ničesar na spletu, ker bi ju prehitro odpeljali v svoj štab.
foxhunt
# 29.12.2017 ob 14:05
teh kvazi ikon je na youtub malo morje. izgleda kot americanka.
SamoRes
# 29.12.2017 ob 13:32
Lahko si tukaj pogledate zgodovino, na območju Palestine ni bilo pred malo več kot sto leti niti toliko židov kot je danes muslimanov pri nas. Izrael je umetno ustvarjen s krivičnim diktatom kolonialnih sil in imigracijo.
http://tomhull.com/ocsto
n/projects/ajvp/wp1.php
J@st
# 29.12.2017 ob 13:25
RibičIČ
# 29.12.2017 ob 12:36
Prijavi neprimerno vsebino
Pod takšnimi novicami se vedno lepo vidi, kako skrajni levičarji podpirajo hamasovske islamske teroriste. Antifa in radikalni islam skupaj v boju proti Zahodu.
-----------------
Spet gremo lepljenje etiket?

In kaj boš rekel o novice da Irael bo plačal za glasove v njihovo podporo v OZN?.
Zdaj vsaj vemo koliko stane en glas v organizaciji Združenih narodov, bruh...

"Predsednik vlade in zunanji minister Izraela Benjamin Netanjahu namerava ustanoviti sklad za pomoč državam, ki bodo glasovali na strani Izraela v Združenih narodih.

V okviru sklada, "50 do 50" držav Afrike, Azije, Vzhodne Evrope in pacifiški regiji za podporo Izraelu, bodo lahko prejeli pomoč v višini enega milijona dolarjev na tistih področjih, na katerih je Izrael vodilna v svetu (voda, kmetijstvo, kibernetska varnost, tehnologija in tako naprej.

Celotni kapital sklada naj bi znašala 50 milijonov dolarjev"
Celjan1
# 29.12.2017 ob 21:34
vem da bo moj komentar naletel na zgražanje. toda. če kot vojak ne veš ali bo demonstrant vrgel vate kamen ali bombo ?Ali boš čakal kaj ti bo priletelo v glavo ali boš streljal. še posebej če že imaš taksno izkušnjo )recimo da ti ubijejo tako soborca)
in tam doli zelo radi očitno izrabljajo za te namene otroke in najstnike. tudi za samomorilske napade.
guverner
# 29.12.2017 ob 18:56
neutrino, tako vse kaže. Velja pa le za prvi konflikt, 1948. SZ je prva priznala Izrael in mu (posredno sicer) dobavljala orožje, da se je lahko branil pred islamskimi osvajalci. V kasnejših vojnah (sueški 1956, šestdnevni 1967, jomkipurski 1973) pa je SZ podpirala Arabce proti Izraelu.
guverner
# 29.12.2017 ob 16:35
Ste šokirani, kaj? Rusija (SZ) je bila torej tista, ki je prva priznala Izrael in mu z dobavami orožja omogočila prvo (ključno!) zmago nad Palestinci (Arabci).

P.S.: Resnica boli, zgodovinska dejstva še bolj. :)))
guverner
# 29.12.2017 ob 16:15
In vsaka ljubezenska zgodba se enkrat konča: :(

Stalinova podpora poslanstvu Izraela pa ni trajala dolgo. Julius Košarovski, izraelski zgodovinar, rojen v Rusiji, v knjigi o sionističnem gibanju v ZSSR pojasnjuje, da so se izraelsko-sovjetski dvostranski odnosi poslabšali kmalu zatem, ko je izraelska odposlanka v Rusiji Golda Meir začela govoriti o vprašanju selitve sovjetskih Judov v Izrael.

Sovjetski odgovor je bil jasen »ne«. Uradno stališče Moskve je bilo, da so vsi sovjetski Judje, enako kot vsi prebivalci ZSSR, zelo zadovoljni s stanjem v sovjetski državi in niso potrebovali neke Obljubljene dežele. Izraelski politiki tega niso mogli sprejeti, zato so kmalu poiskali svojo zaveznico v ZDA.

Novo zavezništvo Izraela z ZDA je imelo ogromne posledice v naslednjih letih in desetletjih. Leta 1952 je bilo denimo aretiranih in usmrčenih 13 članov Judovskega antifašističnega komiteja, ki je imel bazo v Sovjetski zvezi. V začetku 50. let in vse do konca hladne vojne je Sovjetska zveza podpirala arabske država v konfliktih proti Izraelu.
CT
# 29.12.2017 ob 15:29
“Peace will come when the Arabs will love their children more than they hate us.” ― Golda Meir

Albert Einstein v pismu New York Timesu, 4.12.1948: "Menachem Beginova politična stranka je v svoji organizaciji, metodah, politični filozofiji in družbeni privlačnosti tesno podobna nacističnim in fašističnim strankam".
Binder Dandet
# 29.12.2017 ob 12:53
"Dragi palestniski otroci,

umrite z ljubeznijo."

To, sodeč po videu od SamoRes, pišejo izraelski otroci na bombe. In tip kasira 6 minusov. Saj vem, 6 ni nič. Ampak vseeno se čudim, koliko ljudi tu gor smatra Izrael za dobre fante, čeprav so leta 1947 s privolitvijo mednarodne oblasti, ustanovili državo na okupiranem ozemlju. Palestinski teroristi so slovenski NOB. Tako nekako gre vzporednica.
mali_piscek
# 30.12.2017 ob 08:01
Kaja Sajovic, ta članek je pri meni vzbudil prav nasprotna čustva.

Tako nastajajo teroristi. Malo me spominja na Gudrun Ensslin ali Ulrike Meinhof iz Baader-Meinhof skupine, morda nekateri bolje veste za ime Frakcija rdeče armade (RAF). Mimogrede, RAF so bili skrajno leva militantna skupina.
LosAlamos
# 29.12.2017 ob 22:05
Itak so tam dol vsi čudni.
Dekle pa se je spravla na tista vojaka kot, da se ne bi zavedala, da jo lahk pokne, če bi se mu utrgalo.
Miham
# 29.12.2017 ob 19:24
izgleda obvladajo PiaR
Leni1
# 29.12.2017 ob 18:40
Ta roman si preberite:

Jeruzalem, Jeruzalem
Collins, Larry; Lapierre, Dominique
roman
V Ljubljani : Cankarjeva založba, 1975
slovenski
COBISS.SI-ID: 1464065
Kazalo