Poleti leta 2012 je v nezakonitih taboriščih po Franciji živelo okoli 15.000 Romov, največ iz Bolgarije in Romunije. Romi sicer lahko v Francijo vstopijo brez vizuma, a če želijo v državi ostati dlje kot tri mesece, si morajo urediti dovoljenje za bivanje ali delo. Foto: EPA
Poleti leta 2012 je v nezakonitih taboriščih po Franciji živelo okoli 15.000 Romov, največ iz Bolgarije in Romunije. Romi sicer lahko v Francijo vstopijo brez vizuma, a če želijo v državi ostati dlje kot tri mesece, si morajo urediti dovoljenje za bivanje ali delo. Foto: EPA
Romi
Mnogi Francozi so ogorčeni nad brezsrčnim dejanjem policije. Foto: EPA

To se je zgodilo na začetku oktobra, a zgodba je prišla v medije v teh dneh in sprožila veliko ogorčenje tako med priseljenskimi skupinami kot nekaterimi francoskimi politiki, ki opozarjajo, da so si policisti dovolili preveč in da jim najstnice ne bi bilo treba tako ponižati pred vsemi sošolci.

Dogodek meče slabo luč tudi na socialističnega predsednika Francoisa Hollanda, ki je v predvolilni kampanji zagovarjal mehkejšo politiko do tujcev, s katero se je želel odmakniti od trdih prijemov svojega predhodnika, konservativca Nicolasa Sarkozyja. Kritiki nad potezo so se našli tudi znotraj Hollandove stranke.

"Francija je moj dom"
Sprožili so tudi uradno preiskavo o ravnanju z deklico, a Leonarda, ki zdaj živi v Mitrovici na Kosovu, v solzah želi le, da bi se lahko čim prej vrnila v Francijo, ki jo ima za svojo domovino. "Ko so mi policisti rekli, da moram z njimi, sem planila v jok in se stiskala k učitelju, on pa je jokal z menoj," je novinarju agencije AP dejala najstnica. "Prijatelji so me vprašali: 'Si morda koga ubila?' Počutila sem se tako osramočeno in prestrašeno. Moj dom je v Franciji. Na Kosovu nikogar ne poznam. Želim si le nazaj v Francijo in čim prej pozabiti vse skupaj," je razlagala v tekoči francoščini.

Niso se odzivali na pozive
Družina Dibrani, ki jo sestavljajo starša in šest otrok, je po izgonu zdaj nameščena v eni izmed hiš v Mitrovici. Mesto so zapustili pred petimi leti, saj so bili kot Romi v pretežno albanski skupnosti na Kosovu pogosto diskriminirani. Naselili so se v pokrajini Doubs na vzhodu Francije, a notranje ministrstvo jim je večkrat zavrnilo prošnjo za azil, zato so morali na silo spakirati kovčke in oditi. Francosko ministrstvo je opozorilo, da je družina večkrat preslišala vse pozive, naj se vrne v domovino, zato jim ni ostalo drugega, kot da so očeta priprli in ga osmega oktobra poslali na Kosovo. Dan pozneje so prijeli še mater in pet otrok, razen Leonarde, ki je bila na šolskem izletu. Zato so jo policisti pričakali kar na avtobusu.

V zaplet se je vključil celo francoski premier Jean-Marc Ayrault, ki je naročil preiskavo o tem, kako so najstnico odpeljali v pripor, ter obljubil, da bo, če bodo odkrili kakšne napake ali kršitve v postopku, družina spet lahko prišla v Francijo. Združenje Izobrazba brez meja pa opozarja, da je Leonardin primer hud udarec prizadevanjem, da bi tudi otroci, ki so v neki državi nezakonito, lahko obiskovali šolo in bili varni pred policijsko intervencijo. Konservativci pa so stopili v bran dejanju oblasti, češ da je policija le izvajala zakon.

Podpora francoskih dijakov
V podporo Leonardi in še nekemu armenskemu študentu, ki se mu je primerilo nekaj podobnega, je pred 20 francoskimi srednjimi šolami protestiralo več tisoč dijakov.

Oče Reshat Dibrani družini še ni razkril, da jih Francija noče več na svojem ozemlju. "Vsako jutro me sprašujejo, kdaj se bomo vrnili. Trenutno jim govorim, da bomo odšli takoj, ko bo naš avtomobil popravljen, a ne vem, koliko časa mi bodo še verjeli."

Francozi proti izgonu Rominje
Francozi proti izgonu Rominje