Sporne francoske
Sporne francoske "prostovoljne" deportacije Romov pred dvema letoma so bile deležne številnih kritik. Foto: EPA

Kot poročajo francoski mediji, pri tem ni prišlo do nasilja. Kamp so Romi postavili na začetku tedna, lokalni prebivalci pa so jih začeli obtoževati vlomov v okolici. Preden so začeli prebivalci ukrepati na lastno pest, so se pritožili mestnim oblastem, a naj bi od županje Samie Ghali dobili odgovor, da bodo morali čakati več mesecev, preden bodo oblasti lahko kaj storile. To so razumeli kot dovoljenje, da vzamejo zakon v svoje roke, je dejala prebivalka Sabrina.

Ko je prišla policija, so Romi že odhajali. Ker policija ni zaznala nasilja, tudi ni ukrepala proti prebivalcem, ki so Rome pregnali, čeprav so bili jasno vidni znaki zažiganja tuje lastnine. Kot poroča BBC, je Caroline Godard, članica skupine za zaščito pravic Romov Rencontres Tsiganes, dejala, da je zgrožena nad novico o izgonu.

Napetosti med Romi in drugimi prebivalci Marseilla so relativno nove. 15. okrožje tega južnega francoskega mesta, kjer leži tudi Creneaux, je eden revnejših predelov mesta s številčno priseljensko populacijo.

Socialisti nadaljujejo politiko izgonov
Nova socialistična vlada nadaljuje politiko uničevanja nezakonitih romskih naselij in izselitev njihovih prebivalcev, ki jo je začela prejšnja konservativna vlada. Rome večinoma vračajo v Romunijo in Bolgarijo.

Po nekaterih ocenah je živelo to poletje v nezakonitih naseljih v Franciji okoli 15.000 Romov. Romi iz Bolgarije in Romunije lahko prosto vstopajo v Francijo, a morajo imeti za bivanje, daljše od treh mesecev, delo ali dovoljenje za bivanje. Od januarja 2014, ko bo poteklo 7 let od vstopa teh dveh držav v EU, se bodo lahko tudi njuni državljani prosto gibali po EU-ju.