V izraelskih naselbinah na palestinskih ozemljih živi približno 500.000 Judov. Naselbine so pod mednarodnim pravom nezakonite, čeprav se Izrael s tem ne strinja. Foto: EPA
V izraelskih naselbinah na palestinskih ozemljih živi približno 500.000 Judov. Naselbine so pod mednarodnim pravom nezakonite, čeprav se Izrael s tem ne strinja. Foto: EPA
Palestina
Palestina je v torek postala polnopravna članica Unesca. Foto: EPA

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je v torek za svojo novo polnopravno članico izglasovala Palestino. Za članstvo je glasovalo 107 držav (med njimi tudi Slovenija), 14 jih je bilo proti, 52 držav pa se je glasovanja vzdržalo. Palestinci si s članstvom v Unescu obetajo okrepljeno podporo v njihovih prizadevanjih za članstvo v Združenih narodih.

Izrael Palestincem že zadal prva dva udarca
Izrael je glasovanje v Unescu označil kot "tragedijo" in le dan pozneje sporočil, da bodo pospešili sporno gradnjo judovskih naselij na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Premier Benjamin Netanjahu naj bi ukazal pospešeno gradnjo približno 2.000 naselbin, in sicer na območjih, ki bodo v vsakem primeru ostala v izraelskih rokah.

Izrael je zamrznil tudi nakazovanje sredstev palestinskim oblastem, gre pa za sredstva, ki se naberejo od obdavčitve blaga, ki prek izraelskih pristanišč potuje na palestinski trg. Vsak mesec tako palestinske oblasti poberejo približno 100 milijonov dolarjev, kar je približno polovica dohodka palestinskih oblasti.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Yigal Palmor je za BBC povedal, da so ukrepe sprejeli z namenom pritisniti na Palestince. "Gre za odgovor na enostransko dejanje, s katerim želijo v Združenih narodih in drugod v mednarodni skupnosti izzivati Izrael," je dodal Palmor. "Palestinci ne bi smeli zgubljati časa s takšnimi manevri. Morali bi nadaljevati pogajanja," je še povedal.

Abas: Poteza bo pospešila propad pogajanj
Palestinski predsednik Mahmud Abas je sporočil, da bodo izraelska dejanja pospešila ponovni propad mirovnih pogajanj, ki so pred kratkim znova zaživela. "Odločitev, da pospešijo gradnjo judovskih naselbin, bo pospešila propad mirovnih pogajanj," je povedal tiskovni predstavnik predsednika Abasa Nabil Abu Rudeina in dodal, da je odločitev Izraela, da bo zamrznil nakazovanje sredstev, "kraja denarja palestinskemu ljudstvu".

BBC ob tem poroča, da je izraelska napoved kazen Palestincem in opozorilo državam, ki so podprle članstvo Palestine v Unescu, da bo Izrael resno ukrepal in odgovoril, če bodo Palestino sprejeli tudi v Združene narode. Varnostni svet Združenih narodov naj bi o palestinskem članstvu v svetovni organizaciji odločal prihodnji mesec.

ZDA umikajo svojo članarino Unescu
Zaradi sprejema Palestine v Unesco so ZDA, ki so glasovale proti članstvu, napovedale, da ne bodo plačale svoje članarine organizaciji, ki znese približno petino letnega proračuna organizacije.