Fotografija iz maja lani, ko so se izraelske sile približale eni izmed šestih humanitarnih ladij, namenjenih v Gazo. Foto: Reuters
Fotografija iz maja lani, ko so se izraelske sile približale eni izmed šestih humanitarnih ladij, namenjenih v Gazo. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu
Poročilo bo nedvomno zadovoljilo premierja Benjamina Netanjahuja. Foto: Reuters

Po ugotovitvah šestčlanske komisije je zakonita tudi pomorska zapora Gaze.

V napadu izraelske vojske na konvoj šestih ladij, ki so iz Turčije plule proti Gazi in na kateri so bili humanitarni delavci, je bilo 31. maja lani na ladji Mavi Marmara ubitih devet Turkov. A komisija, ki jo je imenovala izraelska vlada, je sklenila, da so vojaki ravnali v skladu s pravili mednarodnega prava.

"Obžalujemo, a ravnali smo pravilno"
"Dejanja, ki jih je Izrael izvedel 31. maja 2010, da bi z njimi uveljavil pomorsko zaporo, so imela za posledico obžalovanja vredno izgubo človeških življenj in telesne poškodbe. A kljub temu so bila izvedena v skladu s pravili mednarodnega prava," piše v skoraj 300 strani dolgem prvem poročilu komisije. Ta naj bi pripravila še eno poročilo, ki naj bi preučilo, kakšne so bile možnosti pritožb v povezavi z operacijo.

Odnosi s Turčijo dosegli dno
Komisijo, ki je poročilo predala premierju Benjaminu Netanjahuju, vodi upokojeni sodnik Jakov Tirkel, v njej pa sodeluje pet Izraelcev in dva mednarodna opazovalca. Izraelska vlada jo je ustanovila julija lani, da bi osvetlila krvavo posredovanje, zaradi katerega si je judovska država prislužila kritike v mednarodni skupnosti, njeni odnosi z nekdanjo zaveznico Turčijo pa so se znašli na najnižji točki.

Izrael bo poročilo predal tudi generalnemu sekretarju Združenih narodov Ban Ki Munu, ki je tudi sam oblikoval štiričlansko skupino, katere naloga je preiskati smrtonosno operacijo. V tej skupini sta tako izraelski kot turški predstavnik.

Komisija je v preteklih mesecih med drugim zaslišala Netanjahuja, obrambnega ministra Ehuda Baraka in načelnika generalštaba izraelske vojske Gabija Aškenazija. Pred komisijo niso dovolili nastopiti nobenemu izmed vojakov, ki so sodelovali v operaciji.

Turške ugotovitve nasprotne
Svojo preiskovalno komisijo pa je lani oblikovala tudi Turčija in tudi ta je objavila prve izsledke preiskave. Kot so poudarili, je Izrael v posredovanju proti ladjam z aktivisti uporabil pretirano silo. "Sila, ki so jo uporabili, da bi ustavili ladjo Mavi Marmara, je presegla meje primernega in potrebnega," izhaja iz turškega dokumenta.

Poročilo prav tako kritizira "nesorazmerno naravo napada", judovsko državo pa poziva, naj svojcem devetih turških žrtev plača odškodnine. Turška komisija je zaslišala turške in tuje aktiviste, ki so bili na ladjah, namenjenih v Gazo.