Palestinci zahtevajo, da Izrael ustavi gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, Izrael kljub razglašenemu moratoriju na gradnjo gradi naprej, mir pa se (ponovno) oddaljuje. Foto: EPA
Palestinci zahtevajo, da Izrael ustavi gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, Izrael kljub razglašenemu moratoriju na gradnjo gradi naprej, mir pa se (ponovno) oddaljuje. Foto: EPA
Joe Biden
Če se ZDA in Izrael ne strinjata glede gradnej naselbin, pa se gotovo strinjata v eni točki - Iranu, ki bi, če bi razvil jedrsko orožje, po mnenju Bidena, predstavljal veliko nevarnost za obe državi. Foto: Reuters

Naselbino blizu Betlehema bodo širili kljub delni zamrznitvi tovrstne gradnje, na katero je Izrael pristal po pritisku ZDA novembra lani. Izraelski minister za okolje Gilad Erdan je sporočil, da gre pri projektu v judovski naselbini Bejtar Ilit za izjemo zaradi varnostnih razlogov, ki so nastali zaradi 12-metrske luknje med dvema že obstoječima stavbama.

Izrael je pristal na 10-mesečno ustavitev gradnje na Zahodnem bregu, kar pa ne vključuje Vzhodnega Jeruzalema. Napoved o gradnji, ki prihaja le dan zatem, ko je Izvršni komite Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) privolil v neposredne pogovore z Izraelom, bo še dodatno otežila že tako krhek dogovor o začetku pogovorov. Tem še vedno nasprotujejo druge palestinske skupine, kot je Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Ravno širitev judovskih naselbin se je do zdaj izkazala kot največja ovira za nadaljevanje mirovnih pogajanj, ki so na mrtvi točki obstala pred več kot letom dni. Palestinci kot pogoj za začetek pogovorov navajajo popolno ustavitev vseh gradenj judovskih naselbin.

Nezadovoljstvo z Obamo v Izraelu
Številni v Izraelu predsedniku ZDA Baracku Obami zamerijo, ker je ostro pritisnil na judovsko državo, da naj opusti gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu. Washington je vsaj začasno popustil pritiske, ko je Izrael razglasil 10-mesečni moratorij na gradnjo.

Večdnevni obisk Bidna v Izraelu in na palestinskih ozemljih je zelo pomemben, saj gre za obisk najvišjega predstavnika administracije Obame v regiji, kjer si Washington prizadeva, da bi se mirovna pogajanja premaknila z mrtve točke. Že pred drugim možem ameriške administracije je na pogovore s palestinskimi in izraelskimi predstavniki dopotoval posebni ameriški odposlanec George Mitchell.

"Iran je grožnja tako za Izrael kot ZDA"
Biden je izraelskim oblastem zatrdil, da bo Washington stal ob strani Izraelu v primeru kakršne koli grožnje s strani Irana, hkrati pa naj bi jih posvaril pred njihovim morebitnim t. i. preventivnim napadom na islamsko republiko. V pogovoru za enega najbolj branih izraelskih časnikov je dejal, da skušajo ZDA zagotoviti veliko diplomatsko podporo svojim prizadevanjem za pritisk na Iran zaradi njegovega jedrskega programa. "Z jedrskim orožjem oboroženi Iran ne bi predstavljal grožnje le Izraelu, predstavljal bi grožnjo tudi ZDA," je skušal zaveznike v Izraelu pomiriti, da jih ZDA ne bodo pustile na cedilu. Ob tem je izpostavil, da Obamova administracija Izraelu vsako leto da za tri milijarde dolarjev vojaške pomoči.

Biden naj bi se v torek sestal z izraelskim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem in predsednikom Šimonom Peresom, s predstavniki palestinskih oblasti pa v sredo.