Izraelska vojska izvaja operacije po celotnem Zahodnem bregu, ki ga okupira od leta 1967. Foto: EPA
Izraelska vojska izvaja operacije po celotnem Zahodnem bregu, ki ga okupira od leta 1967. Foto: EPA
V nočnih racijah je izraelska vojska aretirala 80 Palestincev, domnevno v povezavi z izginotjem treh izraelskih najstnikov. Foto: EPA
Izrael je na okupirano ozemlje napotil še več vojaških enot. Foto: EPA

"Naše fante je nedvomno ugrabila teroristična skupina," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je s prstom pokazal na Palestince: "Za to je odgovorna palestinska oblast." Izraelska vojska je v nočni operaciji tako aretirala 80 Palestincev, povezanih z gibanjema Hamas in Islamski džihad. Med njimi so tudi politiki in poslanci.

Izraelska vojska je v soboto vzpostavila nove nadzorne točke in napotila dodatne enote v okolico Hebrona, mesta, ki je sicer razdeljeno na palestinski del in središče mesta, ki je pod nadzorom izraelske vojske in nekaj sto judovskih naseljencev. Po poročanju palestinskega portala Maannews je vojska izvedla več racij v mestih in vaseh okoli Hebrona. Vojska je izvajala aretacije tudi v mestih na severu Zahodnega brega.

Spomnimo, tri najstnike - dva sta stara 16, eden pa 19 let - pogrešajo od četrtka, ko so se vračali z večernega pouka na verski šoli v judovski naselbini Kfar Etzion nad Hebronom na jugu Zahodnega brega, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo. Doma so sicer iz mesta Modi'in, ki leži v Izraelu tik ob meji z Zahodnim bregom.

Izginili na območju pod nadzorom Izraela
Medtem ko je Izrael izginotje takoj označil za ugrabitev, za krivce določil Palestince, kot odgovorno pa tudi palestinsko oblast, ta opozarja, da z dogodkom ni povezana. Kot je dejal predstavnik palestinskih varnostnih sil Adnan Al Dmeiri, so bili najstniki "na območju pod nadzorom okupatorja, skladno s sporazumom iz Osla, in ne na območju pod nadzorom palestinske oblasti".

Zahodni breg je sporazum iz Osla iz leta 1993 namreč razdelil na tri območja, A, B in C, pri čemer veliko večino predstavlja območje C, ki je pod popolnim izraelskim civilnim in vojaškim nadzorom. Judovske naselbine spadajo v območje C, prav tako tudi ceste, ki jih povezujejo. Kot poroča Maannews, je Al Dmeiri še izpostavil, da palestinska oblast "ni odgovorna" za varovanje judovskih naseljencev. Teh je v okupiranih Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu sicer že več kot 500.000, njihove naselbine oziroma mesta na okupiranem palestinskem ozemlju pa predstavljajo kršitev mednarodnega prava, natančneje četrte ženevske konvencije.