H koncu blokade Gaze so pozvali tudi izraelski levičarski aktivisti. Foto: EPA
H koncu blokade Gaze so pozvali tudi izraelski levičarski aktivisti. Foto: EPA

"Pripadniki izraelske mornarice so se pred kratkim vkrcali na Estelle, plovilo, ki je bilo na poti proti območju Gaze in je poskušalo prebiti pomorsko blokado," so sporočili iz izraelske vojske in dodali, da do nasilja ni prišlo in da se tudi potniki "niso upirali".

Pred tem so organizatorji akcije sporočili, da je bila ladja napadena. Izraelska vojska je pojasnila, da so se na ladjo vkrcali šele, potem ko so potniki na njej ignorirali več njihovih pozivov, naj spremenijo smer plovbe.

Med 17 potniki na krovu je bilo tudi pet parlamentarnih poslancev iz Evrope in nekdanji kanadski poslanci. Evropski poslanci prihajajo iz Španije, Švedske, Norveške in dva iz Grčije.

Ladja je prevažala pošiljko humanitarne pomoči in 30 golobov, ki so jih aktivisti nameravali izpustiti, ko bi prispeli v Gazo. Ladja Estelle ima švedskega lastnika in pluje pod finsko zastavo, v preteklosti pa so jo že uporabljali na misijah nevladne organizacije Greenpeace.

Pred dvema letoma se je poskus preboja izraelske blokade Gaze končal s smrtjo devetih turških aktivistov, ki so umrli v spopadu z izraelskimi komandosi, potem ko so se ti izkrcali na ladji.

Uboj turških aktivistov je poslabšal odnose med Izraelom in Turčijo. Izrael je pozneje malce omilil blokado Gaze, a ta še vedno velja.