Siderov si je s svojo stranko Ataka pridobil pozornost, ko je na televizijskem programu za težave v državi okrivil turško manjšino in Rome. Foto: EPA
Siderov si je s svojo stranko Ataka pridobil pozornost, ko je na televizijskem programu za težave v državi okrivil turško manjšino in Rome. Foto: EPA
Spopad pred mošejo
V petkovem spopadu je bilo ranjenih več ljudi. Foto: EPA
Volen Siderov
Nekateri so se po petkovem napadu na muslimanske vernike zavzeli za prepoved stranke Ataka. Foto: EPA
Volen Siderov
Bolgarski notranji minister je izjavil, da bi morali Siderova vedno, ko se pojavi v javnosti, poslati na preizkus alkoholiziranosti. Foto: EPA

Pred znamenito mošejo Banja Baši v središču bolgarske prestolnice je bilo v petek zborovanje privržencev skrajne desničarske stranke Ataka, ki so želeli izraziti svoje nasprotovanje preglasnim klicem k molitvi z minaretov. Ko je eden izmed protestnikov skušal nekemu verniku izmakniti molitveno preprogo, je izbruhnil spopad med protestniki in verniki, v katerem je bilo ranjenih več kot deset ljudi, med njimi pet policistov.

Če je bila Ataka še pred nekaj leti druga najpriljubljenejša stranka na bolgarskem političnem prizorišču, pa naj bi zdaj njena podpora usihala, zaradi česar naj bi se pred prihajajočimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami tudi zatekla k incidentom, ki jim Bolgarija po besedah predsednika Georgija Parvanova ni bila priča nikoli v zgodovini, kar je še posebej skrb vzbujajoče.

Populistični vodja Atake Volen Siderov je v soboto zanikal, da bi njegovi privrženci muslimane obmetavali z jajci, ampak je bilo po njegovih besedah ravno nasprotno. Zatrdil je, da so "islamski skrajneži" napadli udeležence miroljubnega shoda, med katerim je bila ranjena tudi poslanka Atake Denisa Gadževa, ki naj bi jo po pričevanju Siderova zadel kamen. Policiste na shodu je označil za pristranske in za janičarje.

Primerjava z nacističnim ministrom
Predsednik Parvanov po incidentu ni čakal in ne varčeval z obtožbami na račun svojega nasprotnika. Siderova je celo primerjal nacističnim ministrom za propagando Josephom Goebbelsom. "Nihče ne ve, do kod gredo lahko taki ljudje in voditelji. Goebbelsova najljubša fraza je bila: 'Kako lepo je sovražiti," je po poročanju bolgarskega portala novinite.com dejal Pervanov glede petkovega incidenta.

Siderov se je na predsedniških volitvah leta 2006 presenetljivo uvrstil v drugi krog. V njem se je pomeril prav s Parvanovom, ki je nato prepričljivo zmagal, potem ko so ga bili s stisnjenimi zobmi prisiljeni podpreti tudi njegovi politični nasprotniki, ki seveda niso mogli podpreti ksenofobičnega voditelja.

Parvanov se je posmehoval stranki Ataka in jo obtožil, da skuša z netenjem etničnih napetosti ohraniti enoodstotno podporo, ki jo še ima med bolgarsko javnostjo. "Sprašujem se, kaj počne politična stranka na verskem obredu, očitno želi izzivati," se je spraševal.

Predsednik je pozval bolgarsko družbo, naj se odločno postavi po robu vsakršnemu nasilju. Posvaril je, da so verske napetosti zelo nevaren scenarij za Bolgarijo, tudi na mednarodnem prizorišču, saj po njegovih besedah svetovni mediji z velikim veseljem pograbijo fotografije takih incidentov.

Račun za ameriškega veleposlanika
Na parlamentarnih volitvah leta 2009 je stranka Ataka osvojila skoraj deset odstotkov glasov, a ji je od takrat podpora upadla in Siderov se očitno zanaša na populistične trike, da bi si znova pridobil zaupanje množic. S tem namenom se je začel tudi odmikati od vladajoče stranke GERB, s katero sicer ni v koaliciji, vendar pa je do zdaj Ataka podprla vse vladne predloge v parlamentu.

Siderov s svojimi privrženci rad paradira po ulicah Sofije in po poročanju bolgarskega medijskega portala Sofiaecho so med tremi najljubšimi postajami na pohodu skozi mesto veleposlaništva Turčije, ZDA in Izraela.

Med odmevnejšimi incidenti, v katere se je zapletel Siderov, je srečanje v neki restavraciji v Sofiji, ko je pristopil do ameriškega veleposlanika Jamesa Warlicka in mu izstavil račun za eno milijardo evrov za ameriško uporabo vojaških oporišč v Bolgariji. Siderov je pozneje trdil, da mu je Warlick grozil, da ga bo "uničil", kar pa so na ameriškem veleposlaništvu zanikali in sporočili, da gre za poceni propagandni trik.

Da je Siderov ena najspornejših oseb v Bolgariji, je dokazal tudi v sobotnem radijskem pogovoru, kjer se je soočil z neodvisnim poslancem Kormanom Ismajilovom. Zaradi pretepa, ki naj bi ga izzval Siderov, so za nekaj minut celo prekinili oddajanje. Siderov je Ismajla obtožil, da je skrajni musliman in da predstavlja nevarnost za vso Evropo, medtem ko mu je Ismajl odvrnil, da uničuje podobo Bolgarije.