Odstavljeni ukrajinski predsednik se je oglasil prvič po referendumu na Krimu. Foto: Reuters
Odstavljeni ukrajinski predsednik se je oglasil prvič po referendumu na Krimu. Foto: Reuters

Janukovič, ki je po državnem udaru v Ukrajini februarja pobegnil v Moskvo in se je tokrat oglasil prvič po referendumu na Krimu, kjer so se prebivalci odločili, da se želijo priključiti k Rusiji, je dejal, da bi k stabilizaciji razmer v Ukrajini ter k ohranitvi ozemeljske celovitosti in suverenosti države lahko prispeval le referendum o usodi vsake ukrajinske regije posebej, ne pa predčasne volitve.

"Kot predsednik, ki je z vami v mislih in duši, vsakega državljana Ukrajine pozivam, naj se ne pusti izkoristiti samooklicanim. Zahtevajte referendum o statusu vsake posamezne regije v Ukrajini," je povedal Janukovič, ki se še vedno ima za ukrajinskega predsednika.

Nove ukrajinske oblasti so napovedale, da bodo predčasne predsedniške volitve v Ukrajini potekale 25. maja, Janukovič pa je že večkrat povedal, da volitev ne bo priznal in da se ne bo odpovedal predsedniškemu položaju.

Ukrajinski vojaki so zapustili Krim
Medtem je ruski obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da so vsi ukrajinski vojaki, ki so zvesti Kijevu, zapustili Krim, in so zdaj vsi vojaški objekti na polotoku pod ruskim nadzorom. Ob tem je povedal še, da bo ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajini predal vojaške ladje in letala ukrajinskih sil, ki niso prešle pod ruski nadzor.

Turčinov ostro nad Desni sektor
Ukrajinski začasni predsednik Oleksander Turčinov je obsodil ultradesničarsko gibanje Desni sektor. Pripadniki Desnega sektorja so v torek zvečer obkolili stavbo ukrajinskega parlamenta in tam razbili nekaj oken, Turčinov pa je to dejanje označil kot "poskus destabilizacije razmer v Ukrajini v samem srcu Ukrajine, v Kijevu. To je naloga, ki so vodstvo Ruske federacije podeljuje pripadnikom posebnih služb."

Pripadniki Desnega sektorja so jezni zaradi smrti Oleksandra Muzička, enega njihovih voditeljev, ki je umrl v navzkrižnem ognju v noči iz ponedeljka na torek.

Obama poziva Rusijo, naj ne ustrahuje Ukrajine
Ameriški predsednik Barack Obama pa je Rusijo pozval, naj preneha z "ustraševanjem Ukrajine" in naj začne pogajanja s Kijevom. Dodal je še, da mora Rusija zmanjšati število vojakov na meji med Rusijo in Ukrajino, ki naj bi jih bilo tam že več kot 30.000. "To bi lahko pomenilo ustrahovanje Ukrajine ali pa da ima Rusija še drugačne načrte," je Obama povedal v intervjuju za televizijsko mrežo CBS.