Protestniki od Janukoviča zahtevajo podpis pridružitvenega sporazuma z EU-jem. Foto: EPA
Protestniki od Janukoviča zahtevajo podpis pridružitvenega sporazuma z EU-jem. Foto: EPA
Viktor Janukovič in Vladimir Putin
Janukovič in Putin sta v torek podpisala dogovor o pomoči Ukrajini. Foto: EPA
Janukovič brez podpore ne bo znova kandidiral

Na torkovih pogovorih v Moskvi pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu je Janukovič sklenil dogovor, po katerem je mogočna vzhodna soseda investirala 15 milijard dolarjev v nakup ukrajinskih državnih obveznic in Kijevu za tretjino znižala ceno, ki jo plačuje za ruski zemeljski plin.

Pred skoraj mesecem dni je Janukovič po pritisku Rusije, ki si želi videti Ukrajino v svoji carinski uniji, zavrnil podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, kar je sprožilo množične proteste proevropskih opozicijskih privržencev.

"Nobenih protislovij ni na poti Ukrajine k evropski integraciji," je dejal Janukovič in dodal, da mora Ukrajina vzdrževati dobre gospodarske odnose z vsemi strateškimi partnerji, vključno z EU-jem in Rusijo.

"Tujci nas ne bodo učili živeti"
Janukovič je tudi odkrito kritiziral zahodne politike, ki so obiskali tabor protivladnih protestnikov v Kijevu.

"Pomembno je, da se druge države ne vmešavajo v naša notranja vprašanja, da se tukaj ne počutijo gospodarje. Kategorično sem proti temu, da pride kdor koli in nas uči, kako moramo živeti," je ukrajinski predsednik dejal na novinarski konferenci, ki jo je prenašala tudi televizija.

Kritičen je bil tudi do opozicije in obsodil njena "revolucionarna" dejanja, ki po njegovem mnenju služijo lastnim političnim ambicijam. Ob tem je opozicijske voditelje spomnil, da se bližajo volitve.

"Imamo ustavo in zakone - počakajmo na volitve in ukrajinsko ljudstvo bo imelo zadnjo besedo," je dejal in zatrdil, da se leta 2015 ne bo potegoval za nov predsedniški mandat, če bo ugotovil, da nima več podpore.

Bratska pomoč
Putin je dejal, da je Rusija morala pomagati Ukrajini kot bratski državi in bratskemu narodu, ki je v težkih gospodarskih in političnih razmerah.

"Pogosto pravimo, da gre za bratski narod in bratsko državo, torej se moramo obnašati kot bližnji sorodniki in pomagati ukrajinskemu narodu v teh težkih razmerah," je dejal.

Ruski predsednik je zanikal, da bi bila pomoč povezana s protivladnimi protesti, ki potekajo že štiri tedne, ali s pogajanji Ukrajine z EU-jem.

Janukovič brez podpore ne bo znova kandidiral