Vodja ukrajinske opozicije in svetovni boksarski prvak Vitalij Kličko z današnjim dogovorom ni zadovoljen, saj naj bi bil sklenjen na škodo Ukrajine. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vodja ukrajinske opozicije in svetovni boksarski prvak Vitalij Kličko z današnjim dogovorom ni zadovoljen, saj naj bi bil sklenjen na škodo Ukrajine. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Viktor Janukovič in Vladimir Putin
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je dejal, da bo ukinitev trgovinskih omejitev znatno poglobila strateško sodelovanje držav na mnogih področjih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Putinov plinski popust za Ukrajino

Sestanek med ruskim in ukrajinskim predsednikom Vladimirjem Putinom in Viktorjem Janukovičem v Moskvi je bil, kot kaže, uspešen.

Finančni minister Anton Siluanov je pojasnil, da bo Rusija kupila za 15 milijard dolarjev ukrajinskih evroobveznic, ki jih bo izdal Kijev. Predsednik Putin pa je dejal, da bo ruski energetski velikan Gazprom Ukrajini prodajal plin po ceni 268,5 dolarja za 1.000 kubičnih metrov, medtem ko je trenutna cena okoli 400 dolarjev.

Rusija je med drugim privolila tudi v ukinitev trgovinskih ovir, ki jih je uvedla na začetku leta, ko je postalo očitno, da se Ukrajina pripravlja na podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo.

Govora o članstvu v ruski carinski uniji ni bilo
Ruski predsednik je dodal, da z ukrajinskim kolegom ni razpravljal o članstvu Ukrajine v ruski carinski uniji, v kateri sta še Kazahstan in Belorusija. Ukrajinska opozicija se boji, da bi se z vstopom v to unijo razblinile sanje o vstopu Ukrajine v EU.

46-milijonska Ukrajina se je znašla sredi diplomatskega prerivanja med EU-jem in Rusijo, ko se je Janukovič odločil, da ne bo podpisal zgodovinskega sporazuma z EU-jem, s čimer je dal prednost zbliževanju z Rusijo. EU je nato pred dvema dnevoma zamrznila pogajanja s Kijevom.

Janukovičeva zavrnitev podpisa sporazuma z EU-jem je sprožila množične protivladne proteste v Ukrajini, največje od oranžne revolucije 2004, po kateri se je država prvič obrnila proti Zahodu.
Protestniki vztrajajo
Vodja ukrajinske opozicije in svetovni boksarski prvak Vitalij Kličko z dogovorom Janukoviča in Putina ni zadovoljen, saj naj bi bil sklenjen na škodo Ukrajine. "Le predčasne volitve lahko še ponudijo izhod iz krize," je množici več 10.000 protestnikov na osrednjem kijevskem Trgu neodvisnosti dejal Kličko.

"Janukoviča razglašam za svojega osebnega tekmeca. Vabim ga v ring," je dodal Kličko, ki je napovedal, da se bo odpovedal naslovu svetovnega prvaka v boksu in se v popolnosti posvetil politiki.

Nezadovoljstvo z dogovorom so izrazile tudi ZDA, saj ne naslavlja zahtev protestnikov. "Ukrajinsko vlado pozivamo, naj posluša svoje ljudstvo in najde pot za mirno, pravično, demokratično in gospodarsko cvetočo evropsko prihodnost, h kateri težijo ukrajinski državljani," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Putinov plinski popust za Ukrajino