Džungla na filipinskih otokih je bila primerno skrivališče za nekdanje japonske vojake. Foto: epa
Džungla na filipinskih otokih je bila primerno skrivališče za nekdanje japonske vojake. Foto: epa

Vojaka japonske cesarske vojske je odkril neki Japonec, ki je na otoku iskal posmrtne ostanke umrlih vojakov, poroča britanski BBC.

Japonske oblasti še ne morejo potrditi, če gre za nekdanja vojaka, mnogi pa domnevajo, da sta vojaka vedela za konec vojne, vendar se nista želela vrniti na Japonsko. Po nekaterih podatkih naj bi na Mindanau živelo okoli 40 nekdanjih japonskih vojakov, vsi pa naj bi se želeli vrniti nazaj na Japonsko.

Ni vedel za smrt cesarja
Leta 1974 so v džungli na filipinskem otoku Lubang odkrili nekdanjega japonskega vojaškega obveščevalca Hiro Onodo, ki ni vedel za japonski poraz v drugi svetovni vojni in tudi ne za smrt japonskega cesarja Hirohita. Onoda se najprej ni želel predati, v to pa ga je nato prepričal njegov nekdanji poveljnik, ki je moral iz Japonske prileteti na Lubang.

Po napadu na ameriški Pearl Harbour je Japonska leta 1941 napadla Filipine in tam vzpostavila marionetno vlado. Ob koncu vojne so prav na gosto zaraščenih filipinskih otokih potekali srditi spopadi med ameriškimi in japonskimi vojaki.