Bandić je želel pokazati, da je ljudski človek. Skoraj vsi okoli Bandića so imeli koristi - dobili so neprofitno stanovanje ali kako dovoljenje. Foto: www.jutarnji.hr
Bandić je želel pokazati, da je ljudski človek. Skoraj vsi okoli Bandića so imeli koristi - dobili so neprofitno stanovanje ali kako dovoljenje. Foto: www.jutarnji.hr
Josipović s svojimi sodelavci iz kampanje. Foto: www.jutarnji.hr
Soočenje predsedniških kandidatov

"Sporazum s Slovenijo ni dober, zaradi tega sem v saboru glasoval proti," je za Jutarnji list povedal Josipović, sicer poslanec SDP-ja. Kot je pojasnil, se je Hrvaška s sporazumom približala nevarnosti, da bi mimo mednarodnega prava, pravičnosti in evropskih načel izgubila del svojega morja.
Njegov nekdanji strankarski kolega in dolgoletni zagrebški župam Milan Bandić pa arbitrarni sporazum načeloma podpira, spor med državama pa je treba urediti čim prej.
Različna odra po zmagah
Sicer pa hrvaški mediji poročajo tudi o razliki med krogoma obeh kandidatov. Po objavi izidov prvega kroga volitev se je namreč Josipović obdal s sodelavci iz volilne kampanje, strankarskimi profesionalci. Bandić se je po drugi strani obkrožil z znanimi osebnostmi.
Med njimi je bilo največ športnikov, ena igralka in en akter zloglasne afere Indeks, poroča Jutarnji list. Razlika med obema kandidatoma je bodla v oči, saj je Josipović na oder pripeljal ljudi, ki so vodili njegovo kampanjo.
"Jaz sem individualist"
Bandić je svoje profesionalce iz kampanje medtem skril za vrati svojega štaba. Proslava uvrstitve v drugi krog bi morala pokazati, da je Bandić predvsem ljudski človek in človek za ljudi. Priljubljen in zato spoštovan med "navadnimi" ljudmi.
Njihovi glasovi so bili tisti, ki so ga potisnili v drugi krog. Bandić se rad pohvali, da ni del kolektivne ali strankarske pripadnosti, temveč da je individualist. Politika je njegovo sredstvo, in ne izključni cilj. Popolnoma drugače kot pri njegovem nasprotniku Ivu Josipoviću.
Zvezdniki z občinskimi stanovanji
In kaj je skupnega nekaterim osebam iz javne sfere, s katerimi se je obdal Bandić? V lasti imajo občinska stanovanja in prostore, ki so jim jih dodelila različne mestne uprave pod Bandićevim nadzorom.
Atletinja Ivana Brkljačić ima kot častna meščanka v lasti občinsko stanovanje. Igralka Mia Begović prav tako. Nekdanja teniška šampionka Iva Majoli je dobila v zakup občinski poslovni prostor na Cmroku, z njim pa tudi neprofitno, več kot 100 kvadratnih metrov veliko občinsko stanovanje, ki ga, kljub strogi prepovedi, uporablja v zasebne namene.
Rokometni vratar Vlado Šola je v svojem času imel v zakupu prostor v Bogovićevi ulici, kjer je imel tudi bar, ko pa je zaprosil za dovoljenje za teraso, je tega gladko dobil. Komisije, ki jo je imenoval Bandić, ni motilo, da bi se terasa nahajala tik nad pritličnim stanovanjem znanega hrvaškega akademskega kiparja Ivana Kožarića, in mu tako "kradla" sončno svetlobo, kar je stroka označila za napad na zagrebško kulturno življenje.
In tu je še Damir Mušan, obsojen v aferi Indeks na šestmesečno zaporno kazen, ker je plačal 2.000 evrov podkupnine, da bi njegov mlajši brat Joško izdelal izpit na Prometni fakulteti.

Soočenje predsedniških kandidatov