Okrepljeni zračni napadi koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki trajajo več kot dva tedna. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Okrepljeni zračni napadi koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki trajajo več kot dva tedna. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Dve letali sta v Jemen pripeljali 32 ton pomoči, večinoma medicinske. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Spopadom na jugu Jemna je sledil val zračnih napadov vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije na položaje šiitskih hutijevcev v Adnu.

V uličnih bojih v tem pristanišču med hutijevci in silami, zvestimi jemenskemu predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju, je v 12 urah umrlo sedem ljudi, med njimi starejša ženska, otrok in moški, ki so jih ubili ostrostrelci uporniških sil.

Tankovski izstrelek provladne milice je medtem v Hor Maksarju, okrožju Adna, ki ga zasedajo šiitski uporniki, ubil šest borcev iz vrst hutijevcev. Drugje so sunitski borci, ki podpirajo Hadija, iz zasede napadli in ubili 12 upornikov na cesti med krajema Taez in Lahdž. Uporniki so bili na poti v Aden.

Boj za mesto Atak
Na vzhodu države je več sto oboroženih pripadnikov sunitskih skupin poskušalo zavzeti mesto Atak, potem ko so ga pred dvema dnevoma zasedli hutijevci in vojaki, zvesti nekdanjemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Napade na položaje upornikov v Ataku so izvajala tudi letala koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, potem ko so podobni napadi v petek zvečer ciljali v taborišča in skladišča orožja in streliva okoli Sane in na severu Jemna.

32 ton humanitarne pomoči priletelo v Sano
V Sano je danes priletelo drugo letalo ICRC s humanitarno pomočjo. Na krovu je bilo 32 ton zdravstvenega materiala in oprema za prečiščevanje pitne vode. Že v petek je v Jemen letalo ICRC pripeljalo 16 ton pomoči za bolnišnice.