Položaj v Jemnu je vse slabši. Foto: Reuters
Položaj v Jemnu je vse slabši. Foto: Reuters
Dolge vrste za gorivo v Sani. Foto: Reuters

Po besedah Pritcharda bi morala država uvoziti več kot 80 odstotkov živil. A kot dodaja, so zaprte vse zračne in morske poti, zaradi česar že več dni v državo ne morejo dostaviti humanitarne pomoči. Tudi oskrba z vodo in elektriko se slabša iz dneva v dan. Na območju prav tako opažajo pomanjkanje zdravil in druge medicinske pomoči.

Medtem pa je Iran poslal dve svoji vojaški ladji v Adenski zaliv. S tem se je še dodatno zaostril položaj v regiji sredi bombardiranja šiitskih upornikov v Jemnu, ki ga izvajajo Savdska Arabija in njene zaveznice.

Kot je sporočil poveljnik iranske vojaške mornarice Habibilah Sadžari, so ladje v Adenski zaliv poslali za "zavarovanje iranskih trgovskih ladij pred pirati". Po drugi strani pa so se že okrepili strahovi pred morebitno dodatno eskalacijo napetosti v regiji, saj šiitski Iran podpira uporniške hutijevce, ki se v Jemnu borijo proti sunitski vladi, ki pa jo podpirajo sunitske arabske države s Savdsko Arabijo na čelu.

Savdska Arabija namreč ne izvaja le letalskih napadov na položaje hutijevcev v Jemnu, ampak izvaja tudi pomorsko blokado Jemna, da hutijevci morda ne bi dobili okrepitev oz. pomoči prek morja.

Ubitih že 540 ljudi
V dveh tednih letalskih napadov arabske koalicije je bilo v Jemnu po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ubitih več kot 540 ljudi, 2.000 pa jih je bilo ranjenih. Sklad ZN-a za otroke (Unicef) je sporočil, da je v spopadih in napadih v Jemnu umrlo najmanj 74 otrok, več kot 100.000 ljudi pa je moralo zapustiti domove.

Humanitarne organizacije se bojijo, da je dejansko število žrtev znatno višje in opozarjajo na poslabšanje razmer v pristaniškem mestu Aden na jugu države, za katerega že več dni potekajo spopadi med pripadniki hutijevcev in jemenskimi vladnimi silami.

Jemen je zdrsnil v kaos leta 2012, ko so državo zajeli množični protesti in prisilili dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha k odstopu. Zatem se je začelo nasilje med šiitskimi hutijevci na eni strani ter sunitskimi plemeni, ki podpirajo aktualnega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, na drugi. Hadi se je zatekel k zaveznikom v Savdsko Arabijo, kar so mnogi prebivalci Jemna videli kot izdajo države.