Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun opozarja na dolgoročne posledice nove vojne na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun opozarja na dolgoročne posledice nove vojne na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA
Jemen je postal novo prizorišče vojne med akterji, ki sicer niso v vojni. Foto: Reuters

Ban je v četrtek dejal, da poziva vse države na območju, naj presežejo svoje nacionalne prioritete in pomagajo jemenskemu ljudstvu, poroča Al Džazira. "Zadnja stvar, ki jo območje in naš svet potrebujeta, je še več kaosa in zločinov, kot smo jih videli v Libiji in Siriji," je dejal vodja Svetovne organizacije.

Vse vpletene v vojno je pozval, naj omogočijo dostavo nujno potrebne pomoči. Svetovna zdravstvena organizacija je v sredo namreč sporočila, da je bilo od začetka zračnih napadov ubitih najmanj 643 ljudi, tako civilistov kot borcev, 2.200 pa je bilo ranjenih. Razseljenih je bilo več deset tisoč družin, položaj pa je kritičen, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija.

Uporniki napredujejo
Kot je dejal Ban, so pogovori pod vodstvom ZN-a najboljša rešitev. Do ocene generalnega sekretarja ZN-a je prišlo potem, ko so hutijevski borci, ki jim pomagajo podporniki nekdanjega jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha, vstopili v glavno mesto pokrajine Šabva na vzhodu države, in to kljub intenzivnim zračnim napadom vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije.

Prebivalci mesta Atak so dejali, da so lokalni plemenski voditelji in pripadniki varnostnih sil upornikom omogočili vstop v mesto, uporniki pa so zavzeli prostore lokalne vlade in poslopja varnostnih sil.

Uporniki in njihovi zavezniki so tako prvič vstopili v to mesto, kar jih je pripeljalo še bližje gospodarsko pomembnemu terminalu za zemeljski plin na Arabskem morju.

Savdska Arabija je s še štirimi zalivskimi državami (Katar, Kuvajt, Bahrajn in Združeni arabski emirati) napadla položaje v Jemnu, pri tem pa sodelujejo tudi nekatere druge arabske države, med katerimi je najpomembnejši Egipt. Hutijevski uporniki medtem napredujejo proti jugu in mestu Aden, oporišču pobeglega predsednika Abdrabuja Mansurja Hadija, ki uživa podporo Savdske Arabije.

Napadi koalicije, ki jo vodi Savdska Arabija, sicer niso ustavili upornikov, a so po trditvah koalicije prekinili njihove dobavne poti, uničili precej orožja in jih na nekih točkah tudi prisilili v umik, poroča katarska Al Džazira.

Tudi Iran poziva k politični rešitvi
Podobno kot Ban je v četrtek dejal tudi iranski predsednik Hasan Rohani. Pozval je h koncu zračnih napadov in dodal, da morajo države na območju poiskati politično rešitev. Savdska Arabija z zavezniki obtožuje Iran, da oborožuje hutijevce, vendar Iran te obtožbe zanika.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je Savdsko Arabijo opozoril, da v tem spopadu ne bo zmagala, njene napade pa je označil za zločin in genocid.

Pakistan se drži zunaj
Pakistanski parlament je medtem sprejel resolucijo, po kateri se država ne bo vpletla v jemensko krizo, je poročala Al Džazira. Po večdnevni razpravi se je parlament soglasno odločil proti vojaškemu sodelovanju Pakistana v savdski koaliciji. Pakistan mora ohraniti nevtralnost v Jemnu, menijo zakonodajalci, poroča BBC.

Savdska Arabija je namreč prosila Pakistan, naj z ladjami, letali in vojaki sodeluje v vojaški kampanji proti hutijevskim upornikom. Ista resolucija sicer ponavlja zavezo Pakistana k obrambi ozemeljske celovitosti Savdske Arabije v primeru njene ogroženosti, še poroča Al Džazira.