V oporišča ZN-a se je po zadnjih spopadih zateklo že 34.000 civilistov. Foto: Reuters
V oporišča ZN-a se je po zadnjih spopadih zateklo že 34.000 civilistov. Foto: Reuters
Salva Kiir
Predsednik Kiir je svojega namestnika Macharja odstavil julija letos. Foto: EPA
Južni Sudan
Begunci se zatekajo v oporišča ZN-a. Foto: EPA

Podpredsednik Rieka Machar je bil odstavljen julija, v nedeljo pa ga je predsednik Salva Kiir obtožil spodletelega državnega udara, čemur je sledil izbruh spopadov, ki so se začeli v prestolnici Juba in se nato razširili še v druge dele države. Ubitih je bilo najmanj 500 ljudi.

Politične napetosti so se s spopadi sprevrgle v etnično obračunavanje, saj so se oboroženi pripadniki ljudstva Nuer, ki mu pripada Machar, obrnili proti večinskemu ljudstvu Dinka, iz katerega izhaja predsednik Kiir.

V četrtek je bilo tarča napada tolpe mladih Nuerov oporišče mirovnih sil ZN-a na vzhodu države ob meji z Etiopijo, kamor se je zateklo 30 razseljenih Dink.

V napadu so bili ubiti trije indijski pripadniki modrih čelad, medtem ko število žrtev med civilisti ni znano. Oporišče so že izpraznili in 40 pripadnikov mirovnih sil ZN-a preselili na varno.

"Zadnji spopadi grozijo, da se bo Južni Sudan pogreznil nazaj v temno obdobje svoje zgodovine. Spopadi za poravnavanje političnih računov ali za destabilizacijo vlade se morajo takoj končati. Podžiganje in usmerjeno nasilje se morata končati," je v odzivu na nevarno zaostrovanje razmer v najmlajši afriški državi dejal ameriški predsednik Barack Obama.

Obama je v Južni Sudan napotil 45 ameriških vojakov, ki bodo varovali ameriške "državljane in interese", tam pa bodo ostali, "dokler varnostne razmere ne postanejo take, da ne bodo več potrebni".

Razdeljenost prepreka stabilnosti
Južni Sudan se je od severnega dela odcepil julija leta 2011, s katerim je bil prej 22 let v državljanski vojni, ki se je končala z mirovnim sporazumom leta 2005, za seboj pa pustila milijon mrtvih in še več razseljenih.

Že vse od razglasitve neodvisnosti se z nafto bogati Južni Sudan trudi vzpostaviti stabilno vlado, kar pa ovira močna etnična in politična razdeljenost države.

Kljub številnim pozivom k prenehanju nasilja se obe skupini še vedno spopadata za nadzor nad strateško pomembnim mestom Bor, ki leži okoli 200 kilometrov severno od Jube.

Nekdanji podpredsednik Machar je še vedno na begu in zanika obtožbe o organizaciji državnega udara, ki so po njegovih besedah le izgovor Kiira, da bi se znebil političnih nasprotnikov.