Spopadi v najmlajši državi na svetu se nadaljujejo. Foto: Reuters
Spopadi v najmlajši državi na svetu se nadaljujejo. Foto: Reuters
Južni Sudan
Zaradi spopadov je moralo svoje domove zapustiti že 200.000 ljudi. Foto: Reuters
Bodo pogajanja ustavila spopade?

Predsednik Južnega Sudana je v dveh zveznih državah, imenovanih Unity in Jonglei, kjer se vladne sile borijo z uporniki, razglasil izredne razmere. Obvestilo je prek družbenega omrežja Twitter sporočila južnosudanska vlada, ki je sporočila tudi, da je v mesto Bor, prestolnico države Jonglei, ki so jo pred kratkim zavzeli uporniki, poslala več tisoč vojakov. Iz mesta, v katerem se je oblast v zadnjih dveh tednih zamenjala že trikrat, je pobegnilo več tisoč ljudi.

Mednarodni odbor Rdečega križa ob tem opozarja, da begunci nujno potrebujejo pomoč. Organizacija bo 30.000 ljudem zagotovila osnovne potrebščine, kot so odeje, pribor za kuhanje in paketi hrane za dva tedna, a to ne bo dovolj. Velika težava so tudi sanitarne razmere, saj obstaja velika nevarnost izbruha nalezljivih bolezni.

Pogajanja med sprtima stranema v Adis Abebi
Medtem sta v sredo v etiopsko prestolnico Adis Abeba prispeli delegaciji južnosudanske vlade in upornikov. Na mirovnih pogovorih bodo skušali poiskati rešitev za skoraj tri tedne trajajoč konflikt v državi. Prvi pogovori naj bi stekli še danes, na uradni začetek pogajanj pa bo treba počakati še nekaj dni, so prepričani na etiopskem zunanjem ministrstvu.

Da bosta sedli za pogajalsko mizo, sta se sprti strani dogovorili ob posredovanju Etiopije, ki deluje v imenu regionalne organizacije šestih vzhodnoafriških držav IGAD. Cilj pogajanj je doseči dogovor o trajni prekinitvi ognja, predstavniki upornikov pa zavračajo možnost prekinitve spopadov pred začetkom pogajanj.

Umrlo 1.000 ljudi, domove zapustilo 200.000 ljudi
Nasilje je v Južnem Sudanu izbruhnilo 15. decembra lani, ko je predsednik Salva Kiir svojega nekdanjega namestnika Rieka Macharja obtožil poskusa izvedbe državnega udara. Machar je to zanikal in Kiira obtožil, da poskuša onemogočiti svoje politične nasprotnike. Spopadi so se nato razširili po vsej državi. Po podatkih Združenih narodov naj bi umrlo že več kot tisoč ljudi, najmanj 200.000 ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Bodo pogajanja ustavila spopade?