Kljub načetemu ugledu zaradi niza korupcijskih škandalov se Zumi maja obeta ponovna izvolitev za predsednika Južne Afrike. Foto: EPA
Kljub načetemu ugledu zaradi niza korupcijskih škandalov se Zumi maja obeta ponovna izvolitev za predsednika Južne Afrike. Foto: EPA

Le šest tednov pred predsedniškimi volitvami je protikorupcijska komisija objavila uničujoče poročilo za Zumo, ki je na oblast prišel pred petimi leti in se bo maja potegoval za svoj drugi mandat.

V njem predsednika obtožujejo, da je neupravičeno porabil sredstva iz državne blagajne pod pretvezo varnostnih izboljšav svojega podeželskega domovanja na vzhodu države.

Ko je konec leta 2009 javnost prvič izvedela za prenovo predsednikove rezidence, so ocenjeni stroški znašali 6,1 milijona dolarjev, vendar so ti kljub veliki pozornosti medijev narasli na 23 milijonov dolarjev.

Skupna cena varnostnih ukrepov je za osemkrat presegla strošek varovanja doma nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele.

Vlada ni ugotovila nepravilnosti
V 444-stranskem poročilu z naslovom "Varen v udobju" je zapisano, da so se sredstva za prenovo predsednikovega posestva stekala iz sklada za javna dela.

Vodja protikorupcijske komisije Thuki Madonsela je Zumo pozvala, naj vrne nepotrebno porabljen denar.

Protikorupcijsko poročilo postavlja na laž decembrsko vladno poročilo, ki ni ugotovilo nobenih nepravilnosti pri prenovi in je vse stroške upravičilo z ukrepi za varovanje.

Zuma je v preteklosti celo pred parlamentom večkrat zatrdil, da je za gradnjo svoje hiše porabil družinski denar.

To ni prvič, da se je predsednik zapletel v korupcijski škandal, pri čemer mu je v bran vedno stopil njegov vladajoči Afriški narodni kongres.