Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 41 glasov Ocenite to novico!
Begunsko taborišče Jida, Južni Sudan
Deklica v begunskem taborišču Jida, Južni Sudan. Foto: Tomo Križnar
Begunsko taborišče Jida, Južni Sudan
Na vsakem koraku, med nagnetenimi domačijami s tetami in strici in še pa še otrok, zaudarja po urinu in iztrebkih. In zdolgočasenosti. In brezdelju. In vsesplošni nekoristnosti. In neperspektivnosti brez vsake prihodnosti! Foto: Tomo Križnar
       "Ne samo, da vam že skoraj dve leti, odkar se je začela nova vojna za nadzor naravnih virov na meji med Sudanoma, ni uspelo narediti nič proti vsakodnevnemu bombardiranju najbolj nedolžnih ljudi na planetu. Da se v vsem tem času s kriminalno vojaško hunto v Kartumu niste dogovorili za 'no fly zone', niti humanitarnih koridorjev za dobavo hrane in zdravil ter šolskih potrebščin najbolj upravičenim na Zemlji. Da Nubam nastavljate največjo vabo in najbolj nevarno past v begunsko taborišče Jida, kjer brez šol, brez dela, brez česar koli, kar bi jim ohranjalo in spodbujalo človeške potenciale in kapacitete, propada poslednja najbolj omikana in dostojanstvena kultura. Zdaj še naravnost in brez vsakega sramu sodelujete z Arabci v njihovem velikem planu!" sem se v petek spravil na Denisa McNamaro, predstavnika UNHCR-ja v Džubi, novi prestolnici Južnega Sudana.       
Begunsko taborišče Jida, Južni Sudan
Prejšnji teden so bile med nabiranjem drv za kuhanje v grmovju, kakih deset kilometrov iz taborišča, posiljene tri žene. Štiri so bile samo pretepene. Foto: Tomo Križnar
Na poti v begunsko taborišče Jida v Južnem Sudanu
Vsakih štirinajst dni imajo pravico samo do treh kilogramov sirka in kile fižola na glavo. Nič moke in olja, sladkorja, čaja in mesa, kaj šele zelenjave in sadje, kot so upravičeni v drugih begunskih taboriščih po svetu, kjer begunce prav tako oskrbuje ta isti UNHCR (United Nations High Comission for Refuges). Foto: Tomo Križnar
       Še pred večerom je vsa humanitarna diaspora v Džubi vedela, da se je tisti, ki je na svečano tribuno ob razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija leta 2011 naravnost iz Nubskih gorah sudanskemu diktatorju, Omarju Baširju prinesel in mu izročil slike razkosanih otrok, ki so jih posneli nubski prostovoljni fotografi - žrtev vseh na tribuni in tistih, ki se skrivajo za njo - spet vrnil iz gora z novimi posnetki, tokrat tudi prvih letečih kamer - dronov.       
Begunsko taborišče Jida, Južni Sudan
Od junija 2011, ko se je tik pred razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana, z novim napadom sudanske vladne vojske na SPLA končalo desetletno premirje, ki je omogočilo soborcem v isti SPLA v Južnem Sudanu, da so s pomočjo praktično vse svetovne skupnosti, po najdaljši in najbolj kruti afriški vojni, z referendumom prišli do svoje države in pri priči pozabili na svoje soborce, ki so jih s CPA (Comprehensive Peace Agreement), ki so ga pripravili Američani že ob podpisu 2005 žrtvovali skupnemu sovražniku na severu. Foto: Tomo Križnar
Begunci čakajo na registracijo v begunskem taborišču Jida.
Begunci čakajo na registracijo v begunskem taborišču Jida. Foto: Tomo Križnar
Tokrat nikogar več ne zanimajo posnetki zažganih, spečenih, scvrtih otrok, deklet, mož na nedorečeni meji med Sudanoma. Foto: Tomo Križnar
Begunci čakajo na registracijo v begunskem taborišču Yida.
Ali se meni meša od vsega hudega, čemur sem bil priča v gorah zadnja dva meseca - ali pa je nekaj zelo narobe z vsemi mojimi prijatelji in znanci, ne samo doma v Evropi, ampak tudi tukaj? Foto: Tomo Križnar

Dodaj v

"Kaj je z Obamovo Ameriko. Kaj se dogaja z EU-jem?"

Zapisi Toma Križnarja iz begunskega taborišča Jida v Južnem Sudanu
13. marec 2013 ob 07:08
Džuba - MMC RTV SLO

Najprej te zmoti gneča. Kamor koli pogledaš, se drenjajo Nube. V vrsti za hrano pred velikimi šotori agencije OZN-a, Svetovnega programa za hrano, čakajo pisano odete žene z registracijskimi kartami v rokah, v neskončnih vrstah jih stoji nekaj tisoč.

Pred pipami za vodo prav tako čepijo najpogosteje ženske s kantami pred seboj in večinoma z otroki v rokah. Pred črnimi šolskimi tablami pod redkimi drevesi v gručah po nekaj sto šolarjev naenkrat brez običajnih šolskih knjig, le sem in tja deklica ali deček v ponošenih capah z modrim Unicefovim zvezkom. Ali shirani možje, ki kar tako čepijo ali sedijo na tleh pred bornimi prebivališči iz savanske trave, le redko pokritimi z modrimi plastičnimi ponjavami, na katerih piše UNHCR.

V gorah Nube nikoli ne vidiš nagnetene na kup
Naj si bodo njihove vasi še tako popolnoma brez vsega, kar nam "civiliziranim" pomeni udobje, je okoli okroglih koč iz blata, utrjenega z živalsko krvjo in urinom, ter kritih s slamo, podobnih našim v božičnih jaslicah, vedno prešerno razkošje prostora, kjer se med granitnimi skladi pod fantastično razvejanimi orjaškimi kruhovci pasejo osamljene koze, brskajo redke kokoši, valjajo pujsi in svobodno riga kakšen osel.

"Kako je?" sprašujem može, s katerimi je zaradi muslimanskih in krščanskih konceptov, ki so jim bili vsiljeni v zadnjih desetletjih kot edina alternativa animizmu, ki so ga sistematično bolj kot kjer koli drugje na svetu skrbno preganjali tako eni kot drugi agitatorji, lažje spregovoriti kot z ženskami.

"Je," odgovarjajo zamišljeno, da se ti - prijatelju nekdanjega vsesplošnega zanosa in navdušenja med več kot petdeset afriškimi plemeni v gorah - krčita srce in duša. "Je."
"Kako je tukaj v taborišču beguncev Jida v primerjavi z razmerami doma, v gorah Južnega Kordorfana?"

"Lahko vidiš, da se naši otroci igrajo. Naši otroci so na varnem! To je zdaj najpomembneje."

Zaudarja po urinu, iztrebkih in zdolgočasenosti
Na vsakem koraku, med nagnetenimi domačijami s tetami in strici in še pa še otrok zaudarja po urinu in iztrebkih. In zdolgočasenosti. In brezdelju. In vsesplošni nekoristnosti. In neperspektivnosti brez vsake prihodnosti!

Nubam kultura ne dovoli tarnanja. Nikogar se ne spodobi obremenjevati s svojimi težavami. Vsaj ne tako, kot znamo drug drugemu zatežiti Slovenci. Sedemdeset tisoč ljudi, nekdaj tako ponosnih, da so se bili sposobni preživljati popolnoma sami, brez vsega iz tehnično naprednega sveta - zgolj iz sožitja z zahtevno, vročo, kot poper suho, na vse načine neusmiljeno naravo v gorskem sahelu, med največjo puščavo in največjimi močvirji na planetu, je zdaj odvisnih od podpore agencij OZN-a in peščico nevladnih organizacij, ki zbirajo sredstva za hrano v bogatem industrijskem svetu, nekje na severu in zahodu.

"Moral fog! Morala je visoka!" pritrjujejo na isti način kot tisti, ki se še vedno bojujejo za svoje domove v gorah. "Ampak ne vemo, kaj se bo zgodilo z nami. Kaj bo jutri?" odkimavajo težkega dela vajeni možje in žene.

"Pustili ste nas na cedilu"
Tedaj se v očeh pojavi nekaj, kar nisem opazil nikoli do zdaj v vseh štiridesetih letih, kar me zanimajo staroselci, ki sta jih v začudenje evropskih in ameriških elit predstavila v svojih fotoesejih George Rogers in Leni Riefensthal.

"Tujci ste nas pustili na cedilu. Ne vemo, zakaj! Zakaj ste pomagali v Libiji? In zdaj pomagate v Siriji. Ne razumemo, zakaj ne nam, ko vendar vsak lahko vidi, da nas z naše zemlje iztrebljajo zločinci, od Mednarodnega sodišča za zločine proti človeštvu v Hagu obtoženi genocida."

"Ampak Bog je z nami. To vemo. In na Boga računamo. Bog nam bo slej ali prej pomagal proti arabskim trgovcem, ki nas bombardirajo in izganjajo iz naših gora," poslušam shujšane, usnjene može, ki čakajo, da se bo vendarle zgodilo nekaj dobrega tudi za njih, na tržnici v Jidi.

Vsi so lačni
Vrečke čaja, rjavega sladkorja, soli, zrn kave, vžigalice, na kose narezano milo, par cunj, kitajski kuliji, ščipalci za nohte, zložljive škarjice. To je vse, kar je mogoče videti na skromnem suku. Par mangov, nekaj ubogih paradižnikov, kruh brez kvasa, ki ga pečejo v izvotljenih termitnjakih. Postrežejo lahko tudi s pasuljem in celo s kozjim golažem. Ampak samo opoldne in zvečer. Takrat, ko je skuhano - vedno sveže, kot je tudi ubito sveže. Ni hladilnikov, ni elektrike, ni kokakole, ni sladoleda. Nobenega 'preseravanja'. Vsi so lačni. To se čuti na vsakem koraku in ob vsakem stisku roke.

Vsakih štirinajst dni imajo pravico samo do treh kilogramov koruze in kilograma fižola na glavo. Nič moke in olja, sladkorja, čaja in mesa, kaj šele zelenjave in sadje, kot so upravičeni v drugih begunskih taboriščih po svetu, kjer begunce prav tako oskrbuje taisti UNHCR (United Nations High Comission for Refuges).

Nič kerozina za kuhanje. Begunci si morajo sami pomagati do goriva. Vseh petdeset kilometrov od nedoločene meje med novim Južnim Sudanom in tem, kar je ostalo od starega Sudan ter od nekaj dni peš oddaljenih domov v Nubskih gorah, od koder sem v džipu enega od komandantov, borcev za svobodo SPLA (Sudan Pople Libration Army), prispel v Jido, sem bil priča, kako močno je že načet gozd akacij in palm dum dum, zaradi sekanja in sušenja ter nabiranja.

Zakaj ne?
Zato, ker morajo naprej stran. V drugo taborišče, ki ga pripravlja agencija za begunce OZN-a v Ajuvangu, dva, tri dni peš proč proti vzhodu. Vse bodo dobili, tam jim bodo zgradili celo infrastrukturo, še celo šole so jim obljubljene, ampak najprej morajo stran.

Zakaj tako?
Nihče ne zda odgovoriti. Niti arabsko in angleško govoreči mladi študenti. Niti predstavniki nevladnih humanitarnih organizacij, ki so po nekem pravilu običajno kritični do OZN-a. Niti Simon Kalo, glavni predstavnik in vodja taboriščnikov v Jidi. Agencije OZN-a tako zahtevajo že od samega začetka priseljevanja beguncev iz Nubskih gora. Od junija 2011, ko se je tik pred razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana, z novim napadom sudanske vladne vojske na SPLA končalo desetletno premirje, ki je omogočilo soborcem v isti SPLA v Južnem Sudanu, da so s pomočjo praktično vse svetovne skupnosti, po najdaljši in najbolj kruti afriški vojni, z referendumom prišli do svoje države in pri priči pozabili na svoje soborce, ki so jih s CPA (Comprehensive Peace Agreement), ki so ga pripravili Američani že ob podpisu 2005 žrtvovali skupnemu sovražniku na severu.

Le Munir Tutu, ki je odgovoren za informacije, vzame moj zvezek in vanj začne risati zemljevid. Na eni strani potegne pot, po kateri bežijo zdaj čez gore Heiban, Kauda, Buram. V vsakem istoimenskem kraju napiše poleg SPLA (Sudan people liberation army).
"Zdaj nam na vsej tej poti pomagajo naši vojaki. Našim družinam, ki bežijo pred bombardiranji in raketiranji, lakoto in boleznimi, dajo vodo, hrano, zaščito, počitek."

Nato nariše še vzporedno pot s severa proti jugu, na vzhodu in skoraj ob vsakem kraju napiše SAF (Sudah army foreces). "OZN trdijo, da se moramo preseliti v Ajuvang, če hočemo dobiti pomoč kot drugi begunci. Trdijo, da tako zahtevajo zaradi naše večje varnosti in da moramo vsaj petdeset kilometrov od meje. Ampak v Ajuvangu bomo v resnici še bližje meji in veliko večji nevarnosti, saj je do Talodija, vladnega garnizona manj kot petnajst kilometrov. Naše ljudi bodo lahko raketirali kot v gorah in napadali po zemlji in jih celo pot med begom kontrolirali, pobijali, posiljevali in kradli ..."

Kdo hoče tako?
Za vsem je UNHCR.

Ampak zakaj?
OZN dela za arabsko vlado v Kartumu. Arabci imajo denar. V banke v Kartumu ga pošiljajo iz z nafto bogatih arabskih dežel. Vsi delajo za Arabce. Zdaj ne potrebujejo več sužnjev. Zdaj potrebujejo samo našo dobro zemljo za agrobiznis. In minerale. In vodo. Zato nas iztrebljajo. Preselitev je samo nov trik.

***
Zadnje novice: Prejšnji teden so bile med nabiranjem drv za kuhanje v grmovju, kakih deset kilometrov iz taborišča, posiljene tri žene. Štiri so bile samo pretepene.

V napadu kravjih tatov na taborišče, so Nube ubili dva pripadnika gostujoče domorodne skupnosti Dink. Baje so iz maščevanja Dinke, v nedeljo ubili prvega nubskega pastirja.

"Do zdaj se to ni nikoli dogajalo," trdijo zgroženi tako Nube kot Dinke.

Je tudi to nov trik, kako spraviti Nube v novo taborišče?
V novo taborišče? "V Ajuvangu ni nič pripravljeno za begunce iz Jide," trdi Jacob Mahjub, humanitarni delavec iz ameriške nevladne evangeličanske organizacije, ki je prva začela skrbeti za Nube v Jidi in si še danes prizadeva, da jim na vse načine pomaga tudi onkraj meje, skupaj s še dvema iz NGOs-a, ki se jih ne sme omeniti ...

***

"Ne samo, da vam že skoraj dve leti, odkar se je začela nova vojna za nadzor naravnih virov na meji med Sudanoma, ni uspelo naredite nič proti vsakodnevnemu bombardiranju najbolj nedolžnih ljudi na planetu. Da se v vsem tem času s kriminalno vojaško hunto v Kartumu niste dogovorili o 'no fly zone', niti humanitarnih koridorjih za dobavo hrane in zdravil ter šolskih potrebščin najbolj upravičenim na Zemlji. Da Nubam nastavljate največjo vabo in najbolj nevarno past v begunsko taborišče Jida, kjer brez šol, brez dela, brez česar koli, kar bi jim ohranjalo in spodbujalo človeške potenciale in kapacitete, propada poslednja najbolj omikana in dostojanstvena kultura. Zdaj še naravnost in brez vsakega sramu sodelujete z Arabci v njihovem velikem planu!", sem se v petek spravil na Denisa McNamaro, predstavnika UNHCR-ja v Džubi, novi prestolnici Južnega Sudana.

"Nič ne morem. Nič ne moremo. Nihče ne more nič proti vetu Kitajske in Rusije v Varnostnem svetu."

"Fuck you! Fuck You! Fuck You!" sem si dovolil. "Fuck you all! Kaj je z Obamovo Ameriko. Kaj se dogaja z EU?"

Še pred večerom je vsa humanitarna diaspora v Jubi vedela, da se je tisti, ki je na svečano tribuno ob razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana 9. julija, leta 2011 naravnost iz Nubskih gorah sudanskemu diktatorju, Omarju Bashirju prinesel in mu izročil slike razkosanih otrok, ki so jih posneli nubski prostovoljni fotografi - žrtev vseh na tribuni in tistih, ki se skrivajo za njo - spet vrnil iz gora z novimi posnetki, tokrat tudi prvih letečih kamer - dronov.

V enajstih od več kot 600 organizacij humanitarnega posla v deželi, ki je kljub vsej tej vojski človekoljubov še naprej na predzadnjem mestu, kar se tiče blagostanja njenih prebivalcev, so mi vratarji pred nosom zaprli vrata v zidovih z visoko nameščeno bodečo žico. Samo v eni od organizacij, katere predstavniku sem moral obljubiti, da je ne bom nikoli nikjer omenil v svojih poročilih - so mi dovolili naprej in se nastaniti. Pa še v tej čutim, da komaj čakajo da grem.

Večina klicanih, s katerimi se poznamo še iz prejšnje vojne v Nubskih gorah, se ni oglasila niti na mobilne niti na satelitske klice.

Tokrat nikogar več ne zanimajo posnetki zažganih, spečenih, scvrtih otrok, deklet, mož na nedorečeni meji med Sudanoma.

Vemo, saj vemo, vse vemo. Ta veliki so se zmenili in tako zdaj je in mora tako biti. Vse je samo biznis. Tudi humanitarnost je le biznis, so plače, so službe kot vsake druge. Amen!
Mogoče bi jih zanimal Kongo. V Kongu je v zadnjih desetih letih zaradi posledic podganjih vojn za nadzor poslednjih še nerazdeljenih naravnih virov umrlo na milijone civilistov. Občutljivi svet je podobno dvignil roke in gleda proč. OZN so zalotili trgovati z orožjem in množično posiljevati. Ampak, kar tako od kraja izganjati in pobijati si pa ne upa niti vlada, niti zloglasna uporniška vojska M23.

Ali se meni meša od vsega hudega, čemur sem bil priča v gorah zadnja dva meseca - ali pa je nekaj zelo narobe z vsemi mojimi prijatelji in znanci, ne samo doma v Evropi ampak tudi tukaj?

Začutil sem, da moram vsaj za nekaj časa nekam, kjer je vse čisto drugače. Moram "On live", kot rečejo ekspatrioti v Jubi. Recimo v Kongo.

Tomo Križnar, nedelja, 10. marec, 2013

Prijavi napako
Komentarji
juventina10
# 13.03.2013 ob 08:22
zato sovražim unicef in rdeči križ,ker tudi ,če nič ne morejo,si pa bašejo svoje lastne žepe na račun naivnih ljudi,ki mislijo, da tam doli za njih nekaj naredijo,povsod je ena sama banda lopovska.
vojislav-novak
# 13.03.2013 ob 08:47
Čisto mimogrede, da ne bi kdo mislil, da je tole sranje res zaradi animizma/islama/krščanstva. To je proxy vojna med Američani in Kitajci za sudanske surovine. Samo za to gre.

Se spomnite pre leti, ko je Drnovšek sprožil mirovno iniciativo za Sudan? Kako ga je takrat Condoleeza Rice takoj poslala v tri krasne, češ, kaj se greš, bedni Slovenček, to je igra velikih, prste stran od te zadeve.

Tukaj gre za sudansko nafto, za sudanske surovine, za sudanske kmetijske površine, ki jih hočejo Kitajci zakupiti za prehranjevanje svojega miljardnega prebivalstva. Tile reveži iz tega članka so v tej zgodbi samo nebodijihtreba nadloga, katero je treba nekam pospraviti in se je vsi otepajo.

Poglejte slike ob tem članku. To je resnični obraz kapitalizma.
omnicus
# 13.03.2013 ob 07:50
Prebereš tole in vidiš kakšni vladajo svetu! Grozno... nimam besed. Tranzicija v civilizacijo na račun miljonov žrtev? Kaj potem loči človekoljubne organizacije od padlih diktatorjev? Po zgornjem opisu ni razlike!
Krimsky
# 13.03.2013 ob 08:40
@ ferit 13.03.2013 ob 07:42

Na tem »pofukanem« svetu si nekdo prizadeva za »višji nivo jezika«?
~
Ko prvo, ne obstajajo nikakršni nivoji. Vse to je zgolj fikcija, vsi smo na istem »nivoju«.
In »kar ste storili komu mojih najmanjših – ste meni storili« [borec za človekove pravice po imenu – Jezus Kristus].
~
Tomo Križnar – Spoštovanje! Respect!
~
Za biznis in »donos delnic« so Nube očitno zgolj in samo ovira, ki se muva po nekem teritoriju, ki je ekonomsko zanimivo, kjer bi se (brez Nub) dalo napraviti to ali ono, ki bi prinašalo tak in tak profit.
~
Ne glede na jezikovne polizance – lahko v gnevu rečemo vsaj to: »Tak svet je prfuknjen!«
lper
# 13.03.2013 ob 08:38
en milijarder ustvari stotisoče revežev - to je dejstvo. za vse je dovolj, razdeljeno ni v redu
Modrijan6
# 13.03.2013 ob 08:10
Ob tako žalostnem trpljenju NUB je človek zgrožen in v bistvu nima kaj dodati....., očitno so zatajile vse svetovne humanitarne organizacije, kje za božjo voljo je UNICEF???, pa tudi svet, da se tako mlačno odziva. Tomo Križnar, vsa čast za Vaš pogum in pomoč, ki jo nudite Nubam in hkrati obveščate svetovno javnost o trpljenju tega nedolžnega prebivalstva.
a.orhidejca
# 13.03.2013 ob 08:29
Kaj se dogaja? Ja nič drugega, kot eni imajo milione in miliarde, drugi pa 500€ plače...

FOLKU dvigniti plače, nižji sloj je v večini POVSOD, vsaj 3/4....
navaden zemljan
# 13.03.2013 ob 09:51
Čas je za novi socializem in to ne samo v Sloveniji ampak globalno. Kdo zagovarja tezo, da dobiček in konkurenca spodbujata napredek je bolnik in sadist. Pohlep hromi napredek. Namesto, da bi se od Nub učili medčloveških odnosov, ki jih ti že tisočletja razvijajo in negujejo jih pobijamo kot živali. Vsa prvinska ljudstva imajo znanje, ki si ga naši znanstveniki še zamisliti ne morejo. Napredek ni nov avtomobil in računalnik ampak je napredek mir in blagostanje za vse.
navaden zemljan
# 13.03.2013 ob 09:46
ferit, a se ti zdi, da je po tem ko prebereš zgornji prispevek potrebno bluziti o pravopisu in lektorjih. Si slep ali kaj!!!
KLIPAN
# 13.03.2013 ob 08:07
Kdo je kriv za to pobijanje?
TI, JAZ , MI VSI.
Pa poglejte svojim otrok z mirno vestjo v oči.
kolnkista
# 13.03.2013 ob 10:29
ko je človek enkrat tako razpičkan od besa in nemoči, lahko samo še preklinja.
Matjaz
# 13.03.2013 ob 09:12
@Nimrod no.1 & ferit
Ker sta razburjena nad jezikom, neuporabe leposlovja,...tukaj nekaj kulturnega za vaju, nekoliko drugačna umetnost, saj umetnost definirata pod kulturo.
juventina10
# 13.03.2013 ob 09:11
pred leti sem v rimu slišala zgodbo,kako je unicefov stražar na rampi pred unicefovo zgradbo dobil večjo odpravnino ob upokojitvi ,kot državni delavec,govorim o milijonih takratnih lir.samo tolilo o prostovoljcih ozn-a.biznis in samo biznis.
Tadejstein
# 13.03.2013 ob 10:18
žal niso samo Nube deležne etničnega čiščenja... Tu imamo še Darfur, kjer zadnjih 20 let sistematično uničujejo vas za vasjo, pobijajo ljudi, posiljujejo ženske, itd. Bašir temu reče taktične operacije.

Zadnja krizna območja pa so še Južni Kordofan (kjer so tudi Nube) in pa Modri Nil. Ko se je Južni Sudan boril za neodvisnost so se mu vsa ta plemena pridružila v upanju, da se bodo skupaj z Južnim Sudanom odcepili v novo samostojno državo Južni Sudan. A Južni Sudan je pozabil nanje... Bašir pa se sedaj maščuje nad njimi... Znana je njegova izjava, da bo očistil Sudan vseh nemuslimanov...

Zakaj zahod ne posreduje? Menim da predvsem ker imajo še zmeraj dostop do vseh bogastev Sudana in Južnega Sudana, predvsem do nafte. Zadeva ni kot v Libiji ali v Siriji, ko se je z vojno prekinil izvoz nafte... Če bi plemena bila dobro oborožena in bi zasedla naftna polja, prekinili črpanje nafte, sem prepričan da bi že zdavnaj mednarodna skupnost razpravljala in zasedala o kakem vojaškem posredovanju v teh dveh državah.
pfc
# 13.03.2013 ob 12:14
Že v 1. r. OŠ v nekdanji SFRJ smo se seznanili z lakoto,vojnami-po svetu.Afrika,Azija...Pa UNICEF,UNESCO,ZN,RK..in "podobne" vsečlovekoljubne kao organizacije.Od tedaj,ko nam je Tovarišica predavala o lakoti in vojnah po svetu je minilo kar nekaj desetletij.In kaj se je spremenilo od takrat?NIČ.Popolnoma nič.Še slabše je.Kam je šel ves zbrani denar...za lačne,uboge...za begunce...Beda je iz dneva v dan vse hujša.Potrebujemo svetovno revolucijo.Kapitalizem propada-ampak preden se bo dokončno poslovil bo povzročil še veliko hudega.
navaden zemljan
# 13.03.2013 ob 10:58
silverbulet ne vidiš poante a ne?? Kako lahko ob takem članku sploh pomisliš na pravopis. Si res tako neobčutljiv nesposoben za minimalno empatijo in sočutje?? Kako je to možno??
ginza
# 13.03.2013 ob 11:18
"Ali se meni meša od vsega hudega, čemur sem bil priča v gorah zadnja dva meseca - ali pa je nekaj zelo narobe z vsemi mojimi prijatelji in znanci, ne samo doma v Evropi, ampak tudi tukaj?"

Verjetno se tebi meša od vsega hudega, kar si videl. Čisto razumljivo. S tvojimi prijatelji in znanci pa ni nič narobe. Slovenci se še naše lastne vlade ne moremo znebiti, kako bomo reševali Nube na drugem koncu sveta? Poleg tega imamo na tem svetu še zatirane Palestince, pa Tibetance, pa Papuance, uboge ženske v Afganistanu, Indiji, itd. itd. itd.
Jagoda Lilit
# 13.03.2013 ob 09:32
Tako kot bi rekel Bogdan Barovič
Kakšen je ta svet,
ki te zaživet
včasih za znoret
včasih mi je za klet.
Dragoon
# 13.03.2013 ob 17:48

NavadniJanez
Kdo je kriv za to pobijanje?
TI, JAZ , MI VSI.
Pa poglejte svojim otrok z mirno vestjo v oči.

Neumnost. Za pobijanje je v prvi vrsti odgovoren Al-Bashir in njegovi ljudje, ter nekoliko tudi ameriške, kitajske, norveške in ne vem katere še naftne korporacije. Zakaj naj bi bili mi krivi? Ker tankamo bencin v svoje avtomobile? Ne sprejemam teh očitkov!


Ker se zavedamo situacije, pa smo tiho. Ker je kriv tudi tisti, ki drži vrečo ... Če pa meniš, da je večina ljudi v ZDA in EU proti temu, kar dela vojska po svetu, pa na volitvah tega ne moremo izrazit in spremenit, pa temu sistemu težko še rečem demokracija ...
silverbullet
# 14.03.2013 ob 10:48
@zemljan

"... silverbulet ne vidiš poante a ne?? Kako lahko ob takem članku sploh pomisliš na pravopis. Si res tako neobčutljiv nesposoben za minimalno empatijo in sočutje?? ... "

Sploh ne! Oziroma vidim vse tisto, kar je treba, pa se ti zdi da ne. Morebiti pa ti ne vidiš prave poante v moji kritiki. Navkljub vsemu še vedno menim, da imamo in plačujemo javno RTV zgolj in edino zato, da zagotavlja nivo svojih storitev. Če bi verjel, da šok in tragedija "premagata vse" norme poročanja in javnega komuniciranja, bi "obrnil" na 24ur in se prepustil toku čustev in adrenalinu. Ampak ne, hvala! Še vedno verjamem, da bi ta portal, katerega nivo pismenosti in komuniciranja ter same vsebine - da se razumemo - je še vedno daleč nad nivojem pop konkurence (in to je pohvala!), izgubil eden in edini razlog za svoj obstoj in javno napajanje, če bi podlegel skušnjavam, da se v togosti (saj veš... nivo jezika, nepristranskost, objektivnost in ostale norme) spusti na nivo slednje. Mimogrede, moje opozorilo leti na uredništvo portala in presega sam članek. Izbira teme za članek se mi zdi pohvalna, tako kot se najbrž zdi vsakemu drugemu.
fafaron
# 18.03.2013 ob 00:53
Silverbullet, s stavkom

"... V gorah Nube nikoli ne vidiš nagnetene na kup... "

ni SKORAJ nič narobe. "Nube" je tu v tožilniku množine. Mogoče bi moral biti rodilnik "Nub nikoli ne vidiš..." ampak mislim, da je oboje pravilno.

Lahko bi pa res opazil, da je to novica take sorte, da je skoraj že nagnusno oporekati slovnici. Raje naveži kontakt s H.O.P.E in daruj nekaj 10 evrov direkt Križnarju (mimo "humanitarnih" organizacij). Ena kamera je 10 evrov in če ta kamera posname posilstvo in to pride v svetovne medije, bo od tebe več koristi kot od celotne vojske OZN, ki celo kolaborira z arabskimi fašisti!
Jarik
# 14.03.2013 ob 10:12
Kolnkista,
TO JE RES.
Jaz bi na Križnarjevem mestu že znorej, še najmanj pa zaklel vsakokrat, ko začutiš tisto nemoč, da vsaj malo izboljšaš stanje ljudi, in to navkljub velikemu trudu ki ga vlagaš (vsi vemo kako se Tomo razdaja na vsakem koraku).
margi
# 13.03.2013 ob 21:27
vsak, ki ga ne bo na naslednji vstaji, je sokriv tudi za to, kar se dogaja Nubam!!!! Tko. Ne mi jokcat, pisat lepe in pravilne stvake polne obžalovanja. Dejte nekaj nardit! Al pa vsaj denar dajte H.O.P.E , kjer se zbirajo sredstva za vodeokamere!
Stop-IPCC
# 13.03.2013 ob 17:41
OZN so zalotili trgovati z orožjem in množično posiljevati.
.
Enako tudi na Tahitiju po katastrofalnem potresu pred dobrimi tremi leti (13.01.2010)....
.
Navkljub miliardam za "pomoč" pa je še vedno več kot 90% ljudi "pod šotori iz lepenke" !!!!!!!!
Stop-IPCC
# 13.03.2013 ob 17:38
Vsakih štirinajst dni imajo pravico samo do treh kilogramov koruze in kilograma fižola na glavo.
.
Na RTV pa vrtite.... "daruj" 10 EUR na mesec za ....

6 kg koruze... in 2 kg fižola... stane cca 0,50 EUR.... ostalo (9,50 EUR) ostane v žepih "dobrotnikov" !!!!!!!
Stop-IPCC
# 13.03.2013 ob 17:36
Tako, kot počnejo v Sudanu zaradi nafte...... čaka tudi nas, v Sloveniji zaradi VODE !!!!!!!
.
Ko bodo multinacionalke začele stegovati parklje po vodnih virih (zakonodaja oz. "direktive" so že prirejene njihovim apetitom...), se bodo izseljevanja celotnih ruralnih vasi.... pobijanje po samotnih kmetijah........ dogajala tudi v Sloveniji !!!!!!!
.
In.... JU oz. "slovenski policisti" bodo za par EUR-ov raje branili zločince.... kot svoje državljane !!!!!!
Gaga
# 13.03.2013 ob 14:31
Težko se tudi tukaj folk zdaj preserava.
NavadniJanez
# 13.03.2013 ob 09:14
Kdo je kriv za to pobijanje?
TI, JAZ , MI VSI.
Pa poglejte svojim otrok z mirno vestjo v oči.


Neumnost. Za pobijanje je v prvi vrsti odgovoren Al-Bashir in njegovi ljudje, ter nekoliko tudi ameriške, kitajske, norveške in ne vem katere še naftne korporacije. Zakaj naj bi bili mi krivi? Ker tankamo bencin v svoje avtomobile? Ne sprejemam teh očitkov!
NavadniJanez
# 13.03.2013 ob 18:45
Mi lahko protestiramo, vpijemo in jadikujemo do onemoglosti, pa ne bo učinka. Tisti, ki odločajo, so odločitev že sprejeli. Nube so bili žrtvovani in nihče jim ne bo pomagal. Zanesejo se lahko le sami nase. Rešitev je lahko samo vojaška in edina prednost, ki jo imajo je poznavanje terena. Če hočejo preživeti morajo premagati SAF. Če izgubijo jih bojo pobili. Izbire ni.
Stop-IPCC
# 13.03.2013 ob 17:58
Tako, kot počnejo v Sudanu zaradi nafte...... čaka tudi nas, v Sloveniji zaradi VODE !!!!!!!
.
Ko bodo multinacionalke začele stegovati parklje po vodnih virih (zakonodaja oz. "direktive" so že prirejene njihovim apetitom...), se bodo izseljevanja celotnih ruralnih vasi.... pobijanje po samotnih kmetijah........ dogajala tudi v Sloveniji !!!!!!!
.
In.... JU oz. "slovenski policisti" bodo za par EUR-ov raje branili zločince.... kot svoje državljane !!!!!!
.

Vsakih štirinajst dni imajo pravico samo do treh kilogramov koruze in kilograma fižola na glavo.
.
Na RTV pa vrtite.... "daruj" 10 EUR na mesec za ....

6 kg koruze... in 2 kg fižola... stane cca 0,50 EUR.... ostalo (9,50 EUR) ostane v žepih "dobrotnikov" !!!!!!!

OZN so zalotili trgovati z orožjem in množično posiljevati.
.
Enako tudi na Tahitiju po katastrofalnem potresu pred dobrimi tremi leti (13.01.2010)....
.
Navkljub miliardam za "pomoč" pa je še vedno več kot 90% ljudi "pod šotori iz lepenke" !!!!!!!!
NavadniJanez
# 13.03.2013 ob 09:09
Križnar, če bi rad kaj spremenil jim namesto kamer začni dobavljat orožje. Mir bo, ko bo SPLA zasedla Khartum, prej ne!
silverbullet
# 13.03.2013 ob 10:54
"... V gorah Nube nikoli ne vidiš nagnetene na kup... "

Kako je lahko Nuba nagnetena na kup? Sama nase? Še enkrat: zanikanje pomeni vedno drugi sklon. Vprašalnica za drugi sklon je KOGA ALI ČESA. Koga ali česa ne vidiš? Nube ne vidiš nagnetene. Ene nube. WTF? KOGA ALI ČESA? Nub ne vidiš nagnetenih. Več Nub. Aha, že bolje. Trditev je KOGA ALI KAJ. KOGA ALI KAJ vidiš, da je nagneteno? Nube so nagnetene. Več Nub. Vprašalnica za zanikanje je KOGA ALI ČESA. Razumljivo? Ostale učne urice jezika sledijo po potrebi. Se mi pa zdi to totalno neumno, kot da bi moral vrtnarja učiti kako se drži škarje. Javna RTV je ustanova, ki jo imamo in plačujemo izključno zato, da so storitve vsaj toliko na nivoju. Če je komu všeč nepismeno blebetanje, naj se preseli na komercialno konkurenco ali pa kako lokalko. Na slednjih poleg jezika ni treba znati niti pet, pa si lahko glavna pevska zvezda. A sem preoster? Samo v premislek dajem. Verjamem, da je bil lapsus, ampak za razliko od konkurenčnega portala, si vsebina na tem vendarle zasluži vsaj eno ponovno branje pred objavo, mar ne? Mogoče bi morali ponovno iz naftalina povleči tudi delovno mesto lektorja, ta kritika leti predvsem na ljudi, ki stojijo za portalom.
bdbstone
# 13.03.2013 ob 16:24
lies, lies, lies, all over again..
zemljemerec
# 13.03.2013 ob 09:28
Zakaj se vsi tako radi igrate male Bogove ? Dovolite Materi Naravi da poskrbi za ravnovesje s svojimi zakoni.
bdbstone
# 13.03.2013 ob 13:30
Vedno bolj me preseneča koliko moraš biti kretena, da greš po vsem tem sranju, ki se dogaja po svetu dogaja, potem pisat o razmerah nekje na drugem koncu. Res "bravo" Tomo Križnar, res me znova preseneča, koliko ignorance ta svet premore..
Nimrod no.1
# 13.03.2013 ob 07:46
Zeh.

Sure fantek, blablabla...
ferit
# 13.03.2013 ob 07:42
"Fuck you all...", "zatežiti...", "preseravati..." itd.
Končno, tudi osredni nacionalni medij spušča nivo pismene komunikacije, na preprosto gostilniško raven. Saj je res dolgočasno, da bi se držali nekega višjega nivoja jezika, če je pa vsakdanji jezik tako sočen. Res brezpotrebe, da bi RTV se ločil od ostalih medijev ravno po bolj kvalitetnem maternem jeziku, če pa se lahko pridruži morju drugih komercialnih medijev. Saj, da člankov pred objavo ne prebere noben lektor ali urednik je že dolgo opazno.

Upam, da sledi BBC...
Kazalo