Rejvi že vrsto let načenjajo javno razpravo o povezavi teh plesnih zabav z redno uporabo mamil. Foto: EPA
Rejvi že vrsto let načenjajo javno razpravo o povezavi teh plesnih zabav z redno uporabo mamil. Foto: EPA
Na Facebooku se že zbirajo nasprotniki zakona. Foto: MMC RTV SLO

Zakon, ki ga je predlagala svetnica San Francisca in San Matea Fiona Ma, bi prepovedoval nedovoljene nočne prireditve, ki "vključujejo vnaprej posneto glasbo in trajajo več kot tri ure in pol".
"Rejvi ogrožajo zdravje in varnost naše mladine," je dejala Majeva. "To je prvi korak proti ukinitvi teh nevarnih dogodkov." "Rejvi so problem cele zvezne države in terjajo tudi tak pristop," meni Majeva. "Kar je dovolj, je dovolj."

Do razprave o poznovečernih zabavah prihaja po smrti 15-letne deklice zaradi prevelikega odmerka mamil junija na rejvu v losangeleškem Coliseumu.
Še dva človeka sta umrla na rejvu v Daly Cityju maja, poroča Los Angeles Times. "Ti dogodki so pokazali na mamilarske navade pri mladini," trdi Majeva in ob tem navaja številke udeležbe, ki se gibljejo od 16.000 do 185.000. "Preprosto nepredstavljivo je."

Zakon uperjen le proti rejvom
Ma poudarja, da je njena zakonadaja uperjena proti rejvom - elektronskim plesnim zabavam - in ne proti "tradicionalnim glasbenim koncertom in športnim prireditvam". "Pri zakonu AB 74, ki vzpostavlja kazni od 10.000 dolarjev naprej, gre za razbijanje rejvov, ki krepijo uporabo mamil in vodijo do smrti najstnikov."

Gre za podobno razpravo, kot je potekala v Veliki Britaniji leta 1994 in tudi tu je bila v ospredju povezava med rejvi in uporabo mamil. "Po podatkih Nacionalnega inštituta za zlorabo mamil številni mladi in najstniki, ki se udeležujejo rejvov in celonočnih plesnih zabav, uporabljajo tako imenovane klubske droge," je dejala Majeva v izjavi.

Prireditelji ogorčeni
Prireditelji rejvov so že ostro kritizirali zakonski predlog, ob tem pa se sklicujejo na pravico do svobode govora in pravico zbiranja.
Če bodo kriminalizirali elektronsko glasbo," razmišlja organizator Jason Sperling, "bo naša vlada uspešno odtujila celo generacijo Kalifornijcev in preprosto pognala plesne zabave v podtalno delovanje - manj nadzorovano, manj varno, manj zdravo okolje, kot ga imamo danes."
Organizatorji plesnih dogodkov v Coliseumu trdijo, da so že tako vpeljali nove ukrepe, s katerimi so izboljšali varnost.